Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Životno partnerstvo

'Ministar nas kao u 'Carevom novom ruhu' uvjerava da ne vidimo nešto što vidimo'

Marijana Petir
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
29.01.2014.
u 17:35

Roksandić je rekla da svi imaju prava na različita mišljenja i različite svjetonazore, a referendum je 'pokazao put kojim većina naroda želi ići'

Iako su na tri odbora HDZ-ovi bili suzdržani oko Zakona o životnom partnerstvu, danas su po prvi puta na sjednici Odbora za ljudska prava HDZ-ovi Ante Babić i Ivanka Roksandić glasali protiv ovog zakona.

Predstavljajući zakon, ministar uprave Arsen Bauk je rekao da će se nakon ovog zakona životna zajednica dvije osobe istog spola od braka razlikovati po tome što se neće zvati brak te neće imati pravo na posvajanje djece. Dodao je da su se ovim prijedlogom pokušala pomiriti razmimoilaženja u društvu te ocijenio kako je riječ o "demokratskom kompromisu". 

Zaštita obiteljskog života

- S ljudskim pravima se ne smiju raditi kompromisi. Pravo na zaštitu obiteljskog života jest ljudsko pravo i ono je zaštićeno nizom konvencija i propisa. Politika ove vlade je od početka diskriminatorna i segregacija - odgovorila mu je Sanja Juras iz udruge Kontra dodavši kako su se prava istospolnih zajednica trebala urediti Obiteljskim zakonom, a ne posebnim.

Juras je zamjerila i što istospolni parovi nemaju pravo na posvajanje djece, a time su, dodala je, zakinuta i sva djeca u domovima koju bi oni mogli odgajati "u toplom domu punom ljubavi". HDZ-ovci su primijetili da postoji niz primjedbi na ovaj zakon te podsjetili i na nedavno održani referendum o braku kojim su, kazao je Babić, građani jasno poručili što misle o braku istospolnih zajednica. 

- Zašto se toliko inzistira na ovom zakonu, pogotovo jer prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ima samo 70 takvih parova, dakle 140 ljudi? Isto tako, referendum o braku nije bio samo oko definicije nego oko ustavnog sadržaja. I nameće se pitanja prava svih ljudi u službi koji će raditi na provedbi zakona (matičara, centri za socijalnu skrb) na priziv savjesti – kazao je HDZ-ov Babić.

Referendum pokazao put

Njegova kolegica Roksandić rekla je da svi imaju prava na različita mišljenja i različite svjetonazore, a referendum je "pokazao put kojim većina naroda želi ići". 

- I ne omogućava ovaj zakon posvojenja istospolnim parovima na mala vrata, nego smo njime otvorili ta vrata – primijetila je Roksandić, ali je ministar Bauk demantirao i rekao da zakon nikako ne donosi pravo posvojenja djece. Protiv zakona je, ali bez prava glasa jer je vanjska članica Odbora, bila i HSS-ova Marijana Petir koja je kazala da je taj zakon suprotan Ustavu, te da se s ovakvim prijedlogom "izigrava temelj demokracije te Ustav".

- Ministar nas kao u "Carevom novom ruhu" uvjerava da ne vidimo nešto što vidimo, a vidimo da se pokušava izjednačiti brak i zajednica istospolnih zajednica što je i pravno i životno neprihvatljivo – kritizirala je Petir također podsjetivši na nedavno održani referendum o braku. Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin danas je vladajuće upozorio da još od 2005. godine traži da se Goli otok proglasi spomen područjem, te da se, iako su mu sve prijašnje vlade, pa i aktualna, obećavale da se do toga doći, ništa nije dogodilo. Zato je odbor koji vodi od Vlade zatražio da žurno u proceduru uputi Zakon o spomen području Goli otok.

>> 'Izjednačiti brak i istospolnu zajednicu pravno je i životno neprihvatljivo'

Komentara 18

TR
Trajkovski
18:40 29.01.2014.

Za djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje nema sluha - njih čeka samo šikaniranje, smanjivanje svih prava te vrijeđanje i minumuma ljudskog dostojanstva... Ali za "životne partnere" ti isti "naši" pismoznanci pravnim akrobacijama žele osigurati maksimalne privilegije! Sramota! Ma kakvo smo mi to društvo - i kakvi su to prioriteti? Pomozite djeci, a ove "partnere" pošaljite kod javnog bilježnika pa nek' potpisuju što god hoće!

Avatar Seugushi Kolkopushi
Seugushi Kolkopushi
18:18 29.01.2014.

najveća podvala koju su zagovornici tzv. rodne teorije uspjeli prodati jest uvođenje termina "heteroseksualan" i "homoseksualan", kao, radi se u osnovi o istom pitanju, što je u skladu s njihovom tezom o nevažnosti spola već samo spolne orjentacije; isto tako,, pedere i lezbijke neće zadovoljiti ni zakon o životnom partnerstvu, za njih je brak skoro pa "vjersko" pitanje, no on zapravo još više smeta one koji uzgajaju neopisivu mržnju prema kršćanstvu, koje ne da mira njihovoj savjesti i ometa ih u njihovim okorjelim neživotnim i nastranim ideologijama

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
18:04 29.01.2014.

Dva razlicita sadrzaja, razlicitoga imena ,ne mogu se izjednacavati ili poistovjecivati. Trenutnoj vladi to ,naravno ,nije nikakv problem.Oni su eksperti za donijeti zakone koji ce jos desetljecima imati negativne posljedice nakon sto se maknu s vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije