Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog Bauku:

'Neka se istospolno partnerstvo umjesto brak nazove braq'

Protivnici referenduma o braku
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
09.12.2013.
u 07:32

Ministar uprave Arsen Bauk kaže da je ukupno stiglo 39 prijedloga te da će se očitovati o svima i uputiti zakon u proceduru

Nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu ovaj će tjedan biti upućen u Vladu, a odmah potom i u Sabor na prvo čitanje. U petak 6. prosinca zaključena je jednomjesečna javna rasprava i time su stvorene sve pretpostavke da se u zakonodavnu proceduru uputi propis po kojemu bi istospolni parovi imali sva prava kao i osobe suprotnog spola koje su sklopile brak. Ministar uprave Arsen Bauk kaže da je ukupno stiglo 39 prijedloga, a većina njih tijekom zadnjih nekoliko dana. Tijekom vikenda će se pregledati svi prijedlozi i Ministarstvo će se o svima očitovati.

Dio prijedloga odnosno primjedbi već je poznat i proizlazi iz stavova koje pojedine zainteresirane skupine javno iznose, kao primjerice, LGBT udruge koje smatraju da prava istospolnih zajednica trebaju biti regulirana Obiteljskim zakonom, a ne posebnim propisom pisanim za njih. Dio prijedloga odnosi se na terminologiju, pa se tako predlaže da se umjesto termina “partnerske skrbi” koristi termin “skrb za dijete životnog partnera”. Ima i vrlo inovativnih terminoloških rješenja, a jedno od njih kaže da se umjesto životnog partnerstva koje podrazumijeva osobe istog spola koristi termin “braq”.

Zanimljivu primjedbu uputio je Franjevački samostan Male braće, a odnosi se na pravo djeteta nad kojim se dodjeljuje partnerska skrb da iznosi svoj stav. Franjevci, naime, smatraju da dijete nije sposobno izjašnjavati se o stvarima kao što je (ne)prihvaćanje da mu skrbnik bude očev partner ili majčina partnerica. Ministarstvo će, međutim, odbiti tu primjedbu jer konvencije propisuju obavezu da se dijete izjasni prilikom odlučivanja o njegovim skrbnicima. Vrlo je zanimljiva i primjedba Hrvatskog pokreta za život i obitelj koja je usmjerena na to da se prava koja su izjednačena s onima što ih imaju bračni partneri (osim posvajanja djece) ograničavaju na istospolne zajednice. Oni kažu da obitelj čine i braća i sestre koji su cijeli život proveli u zajedničkom domaćinstvu, a ne mogu stjecati određena prava. Nepravedno je, navode, da sestre koje su cijeli život provele u zajedničkom domaćinstvu ne mogu jedna po drugoj ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, ili ako jedna umre, druga ne može naslijediti njezinu mirovinu.

Budući da će se Zakon o životnom partnerstvu donositi po redovnoj proceduri, dakle u dva čitanja, može se očekivati da će biti još dosta primjedbi i prijedloga tijekom procedure njegova usvajanja.

>> Brak je za rađanje i odgoj djece, a ne za seksualno iživljavanje

Komentara 3

MI
mica1111
08:49 09.12.2013.

...nevjerojatno...

Avatar Alan Ford
Alan Ford
17:29 09.12.2013.

Nek' Bauk to nazove BRAUK

Avatar Hr98
Hr98
11:40 09.12.2013.

referendum je bio nepotreban o oni nikako da se ohlade, jesmo ih opalili po toj bedastoj glavi i tek sad vide koliko ih boli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?