Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže stazu

Rode dobile godinu dana da se isele na drugu lokaciju

zmaj
Ivica Beti/VLM cakovec@vecernji.net
09.03.2011.
u 15:58

- Nama nije u interesu ostati tu dulje vrijeme jer nam je staza prekratka. Tražimo novu lokaciju jer se veće letjelice ovdje ne mogu spustiti, pa moraju u Nedelišće ili u Pribislavec - kaže L. Kramar

Zmajarski klub Rode iz Preloga mogao bi napokon registrirati letjelište pokraj jezera na preloškoj Marini, no samo na godinu dana! Nakon razgovora s predstavnicima Grada Preloga, koji na tom području planira urediti turističko-rekreacijsku zonu, i Hrvatske elektroprivrede, koja je vlasnik zemljišta, na pomolu je sređivanje potrebne dokumentacije za legalizaciju staze za polijetanje i slijetanje motornih zmajeva.

- Naše su letjelice uredno registrirane, a sad ćemo valjda uspjeti registrirati i letjelište. No, registracija vrijedi godinu dana i potom se mora produljivati - kaže Lidija Kramar, tajnica kluba koji okuplja 54 članova.

Letjelište je dugo 400 metara i široko 60, a sama staza duga je 250 i široka 30 metara. Na letjelištu je podignut i hangar koji služi kao spremište za zmajeve i avione. U klubu su zamislili da se letjelište koristi i za promicanje tehničke kulture i upoznavanja učenika s letjelicama. Tko zna, razmišljaju Rode, neki mališan koji zadivljeno promatra letjelice jednog dana postane pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Klub je osnovan prije 15 godina, kad su Rode bile jedan od prvih klubova s manjim letjelištem u Hrvatskoj. Danas organiziraju aeromitinge, sudjeluju u raznim natjecanjima, organiziraju panoramske letove za građane... Rode okupljaju članove iz cijele Hrvatske, a od samog osnivanja u radu kluba sudjeluju Drago Jančec, Stjepan Vrbančić, Đuro Fleten i Stjepan Novak. Povezali su se i s Mađarima, a Mađar Attila Filipović izabran je za počasnog člana. No, već godinama vode se prijepori oko letjelišta na Marini jer Grad na tom području želi razvijati rekreacijske i turističke aktivnosti. Staza koja zauzima tako velik prostor ne uklapa se u gradske planove.

- To zemljište treba biti na raspolaganju što većem broju građana, a ne nekolicini. Klub Rode dobio je odobrenje da ostane tu još godinu dana, a onda će se morati preseliti na neku drugu lokaciju. Grad im u tome može pomoći - kaže gradonačelnik Dragutin Glavina.

Zmajari su se svojedobno “sukobili” s građanima koji ljetuju uz jezero. Nakon što su članovi kluba odrezali vrhove stabala koji su im smetali za slijetanje, vikendaši su im uzvratili preoravanjem staze!

- Nama nije u interesu ostati tu dulje vrijeme jer nam je staza prekratka. Tražimo novu lokaciju jer se veće letjelice ovdje ne mogu spustiti, pa moraju u Nedelišće ili u Pribislavec - kaže L. Kramar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije