Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Rješenje problema zagađenja mora ne trebamo tražiti u moru, već na kopnu"

Konferencija "Beyond Plastic Hrvatska" održat će 15. i 16. rujna u prostorijama SPINIT inkubatora. Tamo će se okupiti 50 relevantnih hrvatskih i međunarodnih stručnjaka iz područja gospodarenja otpadom koji će izlagati stručne radove i predstaviti primjere dobre prakse
15. rujna 2022. u 15:33 0 komentara 76 prikaza

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, po prvi put u Hrvatskoj, u Splitu organizira dvodnevnu razmjenu znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u Sredozemnom moru, odnosno Jadranu.

- Morski otpad goruća je tema ne samo europskih politika, već i europskih ekosustava. Zato već znamo da rješenje problema zagađenja mora otpadom ne trebamo tražiti u moru, već na kopnu – rekla je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata Sunca i organizatorica konferencije "Beyond Plastic Hrvatska" koja će se održati 15. i 16. rujna u prostorijama SPINIT inkubatora. Tamo će se okupiti 50 relevantnih hrvatskih i međunarodnih stručnjaka iz područja gospodarenja otpadom koji će izlagati stručne radove i predstaviti primjere dobre prakse. Također, Važnost konferencije prepoznao je i župan Blaženko Boban koji će službeno otvoriti konferenciju.

– Institut se, naravno, odazvao pozivu zbog suradnje koju imamo sa Suncem na ovoj problematici, a ovo je prva konferencija u Splitu koja se organizira na temu morskog otpada – naglasio je Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split koji je jedan od izlagača prve sesije konferencije - "Morski otpad".

Morski otpad predstavlja jednu od svjetski najbrže rastućih prijetnji morskim ekosustavima s velikim okolišnim, kulturnim, zdravstvenim i gospodarskim utjecajima i posljedicama. Iz tog razloga, sesija "Morski otpad" prva je na konferenciji i, s pauzama, trajati će cijeli prvi dan konferencije 15.rujna, od 11:15 do 16:15.

Drugi dan, 16. rujna od 9:30 do 13:30 konferencija je podijeljena u 3 sesije: "Javne politike i gospodarenje otpadom", "Kružna ekonomija i tehnologije obrade otpada" te "Poslovni sektor i gospodarenje otpadom". Cijeli program možete pronaći OVDJE.

– Ovom konferencijom želimo zajedno pronaći rješenja za smanjenje morskog otpada. Vjerujem da ćemo izgraditi partnerstava i ojačati kapacitete sudionika za provedbu održivog gospodarenja otpadom – zaključila je Kuzmičić Rosandić.

Konferencija će se održati uživo, uz mogućnost praćenja putem Facebook Live na profilu Sunca (link). Također, treba dodati da će konferencija biti prilika i za predstavljanje rezultata For Plastic-Free Croatian Island projekta, u sklopu kojeg se organizira konferencija, a koji financira The Beyond Med Association (www.beyondplasticmed.org).

Projekt je započeo je 1. listopada 2020. i traje do 31. rujna 2022. Nositelj je projekta Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (otok Dugi otok) i Zelena akcija. Suradnici na projektu su SMILO, Inicijativa za Zlarin bez plastike, a projekt podržava World Wide Fund for Nature.

Opći cilj projekta je doprinos smanjenju upotrebe jednokratne plastike, kao i smanjenju onečišćenja plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelji na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

Više zelenog sadržaja pronađite na portalu Rezolucija Zemlja

Organizirana akcija čišćenja podmorja ribarske luke u Tribunju AKCIJA PULICIJA Pula najavila ekološku akciju: Cilj je djecu osvijestiti djecu o potrebi očuvanja okoliša Djeca iz OŠ Mala Subotica posjetili Plitvička jezera 'MALI ZELENI' Pobjednici natječaja Rezolucija Zemlja na Plitvičkim jezerima

 

Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Amélie
Financijske potpore
Slastičarnica Amélie uspješno prevladala sve prepreke uz pomoć HAMAG-BICRO-a
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.