Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija

Rješenja kroz lex Agrokor moraju biti u skladu s propisima EU

EU Commissioner Vestager holds a news conference in Brussels European Competition Commissioner Margrethe Vestager holds a news conference at the EU Commission's headquarters in Brussels, Belgium, April 5, 2017. REUTERS/Francois Lenoir FRANCOIS LENOIR
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.04.2017.
u 16:34

Istrage koje EK provodi provjeravajući ima li u nekoj državi članici nezakonitih državnih potpora znaju potrajati godinama

Iako je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager u srijedu rekla da ne zna ništa o lex Agrokor, njezini suradnici nakon tog novinarskog pitanja provjerili su je li oko tog zakona bilo kontakata između Bruxellesa i Zagreba na nižoj, ne toliko političkoj, nego tehničkoj razini.

– Komisija prati taj slučaj i rješenja koja se traže moraju biti u skladu s propisima EU. Zbog toga su u tijeku konstruktivni kontakti između hrvatske Vlade i Europske komisije – rekao je za Večernji list glasnogovornik EK zadužen za zaštitu tržišnog natjecanja Ricardo Cardoso.

Proteklog vikenda visoki izvor iz EK potvrdio nam je da nije čuo da postoji ikakva zabrinutost koja bi u ovom trenutku alarmirala EK zbog mogućeg kršenja propisa EU usvojenim lex Agrokor. S druge strane, kako neslužbeno doznajemo u Zagrebu od izvora bliskih SDP-u, nakon subotnje sjednice Predsjedništva te stranke plan nekih SDP-ovaca je da sami istraže ili upozore Europsku komisiju na odredbe novog zakona koje su možda u suprotnosti s člankom 107. temeljnog ugovora EU. Taj članak govori o tome koje su i kakve državne potpore nespojive s unutarnjim tržištem.

No, predistrage i istrage koje EK provodi provjeravajući ima li u nekom slučaju u nekoj državi članici nezakonitih državnih potpora znaju potrajati mjesecima i godinama, tako da nije sigurno da će EK brzo djelovati u analizi novousvojenog hrvatskog zakona.

>>Kolakušić: Lex Agrokor krši Ustav! Reakcija burze i odgovornih osoba je bila katastrofalna

>>Sedam dana drame u Agrokorovu tornju. Todorićevi sinovi: Tata, bankrotirali smo

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
17:14 10.04.2017.

Zar nije vec Ustavni sud primo podnesak o ocjeni ustavnosti LEX Agrokora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije