Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija trajala sedam sati

Rijeka je sigurna: mina je odvučena i detonirana

Rijeka: Počela operacija vađenja mine iz podmorja luke
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
20.03.2023.
u 08:10

Riječani su, naime, doista ozbiljno i savjesno shvatili upozorenja Stožera civilne zaštite Grada Rijeke koji je nekoliko dana prije akcije obavijestio javnost o svim detaljima uklanjanja mine koja je u gradskoj luci pronađena prilikom infrastrukturnih radova lanjskog lipnja

Nepunih sedam sati trebalo je roniocima pirotehničarima i svim ostalim službama da protubrodsku minu iz 2. svjetskog rata s dna riječke luke osposobe kako bi je brodom odvukli u Riječki zaljev i tamo je detonirali i uništili! Sirene koje su odmah poslije šest sati u nedjelju ujutro označile početak akcije mnogi Riječani nisu ni čuli jer su još spavali, ali svi koji su se u 13.44 sati šetali riječkim Korzom jasno su čuli sirene koje su označavale kraj akcije s obzirom na to da je taj zvuk odzvanjao praznim ulicama središta evakuiranog grada. Gradom je netom prije toga, u 13.17 sati, odjeknula i detonacija opasne mine iz riječkog akvatorija!

Zahvala Riječanima

Riječani su, naime, doista ozbiljno i savjesno shvatili upozorenja Stožera civilne zaštite Grada Rijeke koji je nekoliko dana prije akcije obavijestio javnost o svim detaljima uklanjanja mine koja je u gradskoj luci pronađena prilikom infrastrukturnih radova lanjskog lipnja. Tada su je pirotehničari pregledali i neutralizirali, ali već tada bilo je jasno da je riječ o iznimno velikoj mini koja, da bi bila uništena, a da pritom ne nastane šteta, mora biti odvučena daleko od središta Rijeke. Naime, riječ je o dosad najvećoj nađenoj mini koju je talog zatrpao na dnu mora uz samu obalu. Sudeći po zvuku detonacije kada je uništavana u akvatoriju desetak kilometara daleko od grada, riječ je o doista velikoj eksploziji pa je postupak Stožera i ostalih službi koji su evakuirali središte grada dan ranije bio opravdan.

– Nije ovo prvi put da se kod nas u moru pronalaze protubrodske mine: bilo ih je prije, a bit će ih vjerojatno još, ali ova je očito bila na specifičnome mjestu s obzirom na to da su evakuirali grad i pripremili ovakve mjere opreza. To još nismo doživjeli. Oni znaju što rade, bolje je da su sve ovako pripremili nego da se dogodilo neko zlo pa bi se svi pitali jesmo li sve mogli izbjeći – kazali su nam Riječani koje smo zatekli kako šetaju po širem gradskom području. Naime, ulaz u sam centar grada bio je zatvoren od subote u 22 sata kada je i evakuirano 500-tinjak stanovnika Rijeke iz dijela uz samu obalu, odnosno luku. U toj crvenoj zoni nije bilo nikakvog prometa, obali i luci nisu smjeli prići ni pješaci, preusmjerene su autobusne i željezničke linije, iznad toga dijela grada nisu smjeli prelijetati ni avioni niti se smjela odvijati ikakva druga aktivnost. U žutoj zoni, oko Korza i ostalih ulica, promet je bio u prekidu. Stožer je savjetovao da nitko ne radi, a ugostitelji i trgovci taj su savjet poslušali. Šetajući tim dijelom grada, susreli smo tek ponekog šetača koji se žurio napustiti dio ograđen posebnim policijskim trakama. No u ostalim dijelovima grada život je normalno tekao iako uz zamjetno manji promet. Iako je sirena oglasila kraj akcije u 13.44 sati, promet kroz grad ponovno je pušten u nedjelju oko 15 sati.

– Hvala Riječanima na strpljenju, ali hvala i svim službama koje su pridonijele da ova akcija uklanjanja i uništenja opasne mine završi i prije najavljenog roka i da je sve prošlo u redu. Prije nekoliko dana na riječkom gradilištu uz cestu pronađena je i avionska mina, a građani će na vrijeme biti obaviješteni i o neutralizaciji te mine – kazao je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, na konferenciji za medije nakon završetka akcije. Hinko Mance, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, također je naveo da su pripreme i sama akcija protekli jako dobro zahvaljujući disciplini svih građana te da je ono što se odvijalo u nedjelju bilo dio opsežne akcije koju su pripremali mjesecima.

– Riječ je o minsko-eksplozivnom sredstvu koje smo prije nekoliko mjeseci pronašli na morskom dnu u samoj luci, gdje je bilo djelomično ukopano u muljevito dno. Riječ je o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje ukupne težine 1100 kilograma; odnosno u njoj je bilo 690 kilograma eksploziva, što je ekvivalent 1200 kilograma TNT-a. Ukupne je dužine 298 cm i promjera 70 cm, a sama mina teška je 986 kilograma. Pronađena je u luci na dubini od 19 metara. Od šest sati ujutro 24 naša djelatnika, ronioca specijalne policije MUP-a, s kolegama u timovima izmjenjivala su se kako bi minu na morskom dnu podignuli i pripremili za tegljenje brodom. Mina je balonima podignuta na dubinu od oko sedam metara i brzinom od dvije milje na sat tegljena do lokacije gdje je konačno i neutralizirana metodom detonacije u vodi. Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo je mjesto detonacije bilo osigurano plovilima u polumjeru od oko 700 metara – pojasnio je Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije PU primorsko-goranske na konferenciji za medije u gradskoj upravi.

Goran Gašpert, glavni policijski savjetnik i načelnik Stožera za javni red i sigurnost riječke policije, kazao je da je uspjeh ove akcije zapravo i uspjeh samih Riječana koji su poštivali sve sugestije Stožera i tako još jednom pokazali najvišu razinu sigurnosne kulture. Time su, dodao je načelnik Gašpert, omogućili da se sve odvija po planu, čak i brže od predviđenog, Naime, ronioci su oko šest sati ujutro u nedjelju zaronili prema mini, da bi je u devet sati već teglili prema zaljevu, tako da je, zapravo, samo tegljenje i priprema za eksploziju u zaljevu trajalo duže nego pripreme i vađenje iz luke. – S obzirom na to da je riječ o tako teškoj mini, s tako puno eksploziva, koja je na morskom dnu stajala više od 70 godina, čitavo vrijeme do uništenja ona je predstavljala opasnost za sve uključene u akciju – dodao je Nenad Krasny.

Spavali kod rodbine

Iako je kraj akcije dan ranije bio najavljen za 22 sata, jer se nije znalo hoće li sve proći kako je i planirano, raniji završetak akcije razveselio je sve jer je oko 15 sati otvoren ulazak u Rijeku svim vozilima, građanima, javnom, ali i zračnom prometu pa su se u grad počeli vraćati i stanari crvene zone koja je evakuirana u subotu poslijepodne.

– Prespavali smo kod mojih roditelja u Opatiji i sada smo se, nakon ručka, vratili u Rijeku. Nije nam to bio problem, bolje da se sve ovako pripremilo nego da je nešto pošlo po zlu pa da onda netko strada, od pirotehničara ili građana. Bio nam je ovo, recimo to tako, mali izlet. Znam puno prijatelja koji su također otišli rodbini, a neki su si platili i smještaj u hotelima uokolo ili na Krku. Lijep je dan pa su ga mnogi iskoristili za šetnju po drugim sredinama. Drago mi je da je sve prošlo u redu i da je sve gotovo i prije roka s obzirom na to da je najavljeno da će sve biti zatvoreno do kasnih večernjih sati. Ovako smo, eto, već poslijepodne u stanu – kazala nam je Ana koju smo s obitelji, suprugom i djecom, sreli na riječkom Korzu kako se, vukući kofere na kotačima, vraća u svoj stan.

Za one koji se nisu snašli za noćenje Stožer civilne zaštite osigurao je smještaj u Dvorani mladosti na Trsatu gdje je smještaj u subotu poslijepodne pronašlo 15-ak osoba, među kojima je bilo i onih koji su to shvatili kao avanturu. – Mogli smo otići prijateljima, ali bila je ovo prilika da vidimo kako ovakav smještaj izgleda. Malo su tvrđi kreveti, ali nema veze, bit će dobro za jednu noć – kazali su nam kroz smijeh. Na građane smještene u Dvorani mladosti pazili su djelatnici Crvenog križa.

 

Komentara 2

DU
Deleted user
20:49 20.03.2023.

Protubrodska?

SA
sanikol
09:14 20.03.2023.

Protubrodske mine ne tonu na dno nego plivaju po površini. ili su to možda torpeda, što se po slikama ne bi reklo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije