Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA U TIJEKU

Objavljene podvodne snimke: Ovako izgleda mina zbog koje je evakuiran dio Rijeke

Mina u riječkoj luci
Foto: PU primorsko-goranska, Stožer CZ Grada Rijeke
1/16
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.03.2023.
u 10:49

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata otkrivena je na morskom dnu tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja. Ranije nije uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito dno.

Početak akcije izmještanja i neutralizacije mine zaostale iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, počeo je zvukom sirene jutros u 06.09 sati. Prema podacima Policijske uprave primorsko-goranske, akcija se za sada odvija po planu. Mina će, podsjetimo, biti prebačena na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata otkrivena je na morskom dnu tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja. Ranije nije uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito dno. Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe. PU primorsko-goranska podijelila je i video snimke mine pronađene u riječkoj luci, a koje donosimo u nastavku. 

Podsjetimo, uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života. U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuirano oko 500 stanara.

Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizirala privremeni smještaj, a manji dio smješten  je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i okrjepa. Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

Tijekom subote s parkirališta u zoni opasnosti premještena su parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu. Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na "crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i "žutu zonu“.

Mina u riječkoj luci
1/14

U "crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku. U "crvenoj zoni“ onemogućen je sav promet pa se cestovni promet odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad. Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

Komentara 7

Avatar 365dias
365dias
11:51 19.03.2023.

Protubrodska mina ??? a što će "mini" stabilizatori???

DA
dam63
11:30 19.03.2023.

Koji trošak za minu od ne znamo i koliko kg. Dobro da nisu sve do Zagreba i dio Zagreba blokirali.

SA
sargu123
12:54 19.03.2023.

Pričalo se o podvodnoj mini! Valjda zato što je pod vodom. Radi se o avio bombi, nikakva podvodna! Kaj veli ministar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije