Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Devastacija

Riječki komunalci novčano kažnjeni za Marišćinu

Ilustracija
Goran Kovačić/PIXSELL
05.11.2013.
u 16:57

Naime, KD Čistoća novčano je kažnjena u visni od 200 tisuća kuna, a Zlatko Štok i Stjepan Robac po 50 tisuća kuna

Nakon što je u veljači 2013. godine Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo optužni prijedlog protiv riječkog Komunalnog društva Čistoća d.o.o i njegovih bivših odgovornih osoba Zlatka Štoka i Stjepana Ropca za uzrokovanja nesnosnog smrada koji se zbog neadekvatnog skladištenja i manipulacije baliranog otpada na Viševcu i Marišćini širio većim dijelom Općine Viškovo i tako ozbiljno ugrozio kvalitetu života njezinih mještana, danas je na zadovoljstvo Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina na Upravnom sudu u Rijeci donesena prekršajna presuda protiv KD Čistoće, Štoka i Ropca. Presuda mještanima Općine Viškovo i Klana konačno i službeno priznaje nehumane uvjete u kojima su živjeli proteklih 18 mjeseci, a sve zbog nesnosnog smrada izazvanog neadekvatnim skladištenjem i manipulacijom baliranim otpadom na Viševcu i Marišćini.

Naime, KD Čistoća novčano je kažnjena u visni od 200 tisuća kuna, a Zlatko Štok i Stjepan Robac po 50 tisuća kuna. Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina zanima kada će kazneno odgovarati Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

 - Današnju presudu smatramo samo prvom dobivenom pravnom bitkom u nizu već pokrenutih pravnih akcija koje za konačni cilj imaju zaustavljanje
devastacije Marišćine i ugrožavanja zdravlja mještana Viškova i Klane, ali i promicanje ekološke osviještenosti građana i uvođenje sustava gospodarenja otpadom na ekološki prihvatljiv način.

Ova je presuda još jedan dokaz nemara i neodgovornosti lokalnih vlastodržaca, kako u Općini Viškovo tako i u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. U KD Čistoća d.o.o. svoj zadatak u području gospodarenja otpadom i zaštite okoliša nisu nimalo ozbiljno shvatili, na što smo u proteklom razdoblju neumorno upozoravali javnost.

Očekujemo hitnu reakciju Državnog odvjetništva na proširenju optužnog prijedloga i na same nalogodavce, Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju
te njihove čelne ljude. U svojim su se iskazima tijekom sudskog postupka optužene odgovorne osobe KD Čistoća d.o.o branile neprestano ističući činjenicu da su u cjelokupnom procesu baliranja smeća na Viševcu, njegovog skladištenja na platoima Viševca i Marišćine pa sve do zatrpavanja smeća u rupe na Marišćini, slijedili isključivo naloge većinskih vlasnika i nadležnih institucija.

Optuženi su, dakle, slijedili nalogodavce iz Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prebacivanje odgovornosti ovaj puta ipak nije donijelo očekivani rezultat, pravdu nisu uspjeli izmanipulirati. Logično je sada očekivati da će
tužitelj slijediti pravični tijek i ovaj postupak proširiti na sve nalogodavce!

Upravo je nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost besramno, daleko od očiju javnosti, izdavalo pozitivna mišljenja na sve zatražene „dozvole“ i tako kumovalo ovom ekocidu. Ova je osuđujuća presuda i teška moralna pljuska svim nadležnim „institucijama“ koje se neprestano pozivaju na zakone i uredno izdane dozvole, bahato prikrivajući svoje propuste, neznanje i nekompetentnost", stoji u priopćenju Kriznog Eko Stožera Marišćina.

>> Prosvjednici na pola sata blokirali ulaz deponija Marišćina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije