Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ribolovci u Šibeniku prosvjeduju transparentima

Udicom protiv droge! Nije more samo za plivanje! Zaštitite ribu u mrijestu! - neki su od natpisa sa šibenske rive protiv, po prosvjednicima, nebuloznih, štetnih i besmislenih odredbi predloženog Zakona o morskom ribarstvu
16. siječnja 2010. u 13:11 9 komentara 24 prikaza
riba
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

ŠIBENIK - Udicom protiv droge! Nećemo ribi rezati rep! Nije more samo za plivanje! Zaštitite ribe u mrijestu! Zašto evidencija za dva špara!?Zabranjene zone ribolova za sve a ne za sportske ribolovce!... - neki su od natpisa s više desetaka transparenata koje su sportski ribolovci u podne podigli na šibenskoj rivi, prosvjedujući zbog prijedloga novog Zakona o morskom ribarstvu.

Prosvjedni skup u Šibeniku su započeli najmlađi članovi sportko-ribolovnih društava iz Šibensko-kninske županije na prigodan način - ribolovom. Djevojčice i dječaci su se u slikovitom nizu rasporedili uzduž šibenske rive i štapovima lovili ribu, tvoreći ljupki prizor kakvoga se, po svoj prioici, usvajanjem novog Zakona biše više ne bi moglo vidjeti. Gotovo stotinu okupljenih prosvjednika-sportskih ribolovaca, upozoravalo je na prema njima brojne nebulozne, štetne i besmislene odredbe predloženog zakona koji diskriminiraju žitelje otoka i priobalja.

- S jedne strane nama malima se priječi i zabranjuje da ulovimo dva kila ribe za ručak, a s druge strane nikoga ne zanima katastrofa poput one kada su nedavno takozvani veliki ribari pomeli na desetke tona orade u mrijestu i tako načinili nesagledivu štetu za sve - ljutit je sportski ribolovac Marko iz Vodica.

- Mi iz Hrvatskog saveza športskog ribolova na moru smo diljem obale zapčeli s prosvjedima i prikupljanjem potpisa za peticiju kojom tražimo da se povuče prijedlog Zakona o morskom ribarstvu. Tražimo da u izradi tog zakona sudjeluju sportski ribolovci i stručnjaci, budući da ovaj nije čak niti prema europskim standardima. Tražimo neposredan sastanak s mjerodavnim ministrom, a ne državnim tajnicima - uz ostalo je kazao Natko Giljević iz Saveza športskog ribiolova na moru Šibensko-kninske županije.

Jedna od spomenutih spornih odredbi je da isključivo ministar može odrediti područja na kojima vrijede dozvole za sportski ribolov. Ribolovci su protiv odredbe po kojoj se smije uloviti 5 kilograma ribe neovisno o broju dana provedenih na moru, da ribu ulovljenu ribu moraju označavati rezanjem repa i evidentirati svaki pojedini primjerak, da se zabaranjuje parangal od stotinu udica... itd. Hrvatska ima oko 30 tisuća sportskih ribolovaca, a od njih je deset aktualnih svjetskih prvaka (žene, juniori, podvodni ribolovci). Spomenute odrednbe su apsurdan udar na stoljetnu tradiciju priobalnog i otočnog stanovništva i ničim ne spriječavaju devastaciju podmorja i ribljeg fonda, poručuje se.

 

 

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Ugo Kajvez:

    Zamolite Frriščića i HSS (zaj.bali vam ZERP) da vam pomognu u prosvjedima ...

  • -obrisani-:

    Dečki, htjeli ste EU??? Dakle, riba u Jadranskom moru nije za vas, nego za gospodu iz Italije, ili kraće- ne za.ebavajte! Nego budite dobri i mirni.

  • Vito:

    Zašto talijane love u našem dijelu Jadrnaskog mora? Zato što su davno proglasili gospodarski pojas i moraju paziti koliko ribe tamo ulove. Franjo Tuđman je isto proglasio gospodarski pojas, ali su ga maknuli s interneta, sad se taj dokument nalazi ... prikaži još! u starim papirnatim Narodnim novinama.