Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni tajnik SAD-a

Tillerson: Sukob kurdskog samoodređenja riješite dijalogom

Rex Tillerson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
24.10.2017.
u 07:20

"Imamo prijatelje u Bagdadu i u Erbilu i potičemo obje strane da započnu dijalog", rekao je Tillerson

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je u ponedjeljak iračku vladu i kurdistansku regiju da kroz dijalog razriješe svoj sukob oko kurdskog samoodređenja i spornih područja.

Tillerson je taj poziv iznio na početku sastanka u Bagdadu s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, koji je branio ulogu iračkih paravojnih snaga poduprtih od Irana.

"Zabrinuti smo i malo tužni", rekao je Tillerson u svojim početnim primjedbama. "Imamo prijatelje u Bagdadu i u Erbilu i potičemo obje strane da započnu dijalog", rekao je Tillerson.

Američka administracija pozvala je također iračku i kurdsku stranu da izbjegnu daljnju eskalaciju, pošto je Abadi nakon referenduma o samoodređenju Kurdistana naredio vojsci da od kurdskih boraca preuzme grad Kirkuk koji je okružen velikim naftnim poljima.

Grad Kirkuk su osvojile snage iračke vlade u ponedjeljak kada su zauzele i sjedište vlade te autonomne pokrajine i istaknule iračku zastavu, što je dosad najsnažniji odgovor Bagdada na referendum kojim su se 25. rujna irački Kurdi izjasnili za neovisnost.

Bagdad se protivi potpunoj neovisnosti Kurda, koji su autonomiju stekli nakon 2003. kada je pala vlada iračkog predsjednika Saddama Husseina.

Kurdi čine trećinu stanovnika Kirkuka, jednog od etnički i vjerski najšarolikijih gradova u Iraku i drže ga svojim glavnim gradom te tvrde da je bio očišćen od Kurda i svjesno naseljavan Arapima u vrijeme Saddama Husseina koji je tako stavio pod kontrolu izvore nafte.

Rezultate kurdskog referenduma ne priznaju ni Sjedinjene Države ni druge sile u regiji koje strahuju da bi referendum mogao potaknuti sukobe u regiji.

SAD je pozvao na mir između Bagdada i Kurda što bi bio novi razdor u 14 godina dugom građanskom ratu u Iraku, a kurdsko pitanje moglo bi u sukob uvući i regionalne sile kao što su Turska i Iran koje na svom prostoru imaju velike kurdske zajednice.

Komentara 7

GV
golub Vaso
08:12 24.10.2017.

sathanjahu je najzabrinutiji za Kurdistan

MX
Mister X
17:08 24.10.2017.

Tillerson: Sukob kurdskog samoodređenja riješite dijalogom... Oni koji to čitaju znaju da je to rekao . A koje upute tajne je tamo poslao za to rješenje zna onaj tko to pročita i uništi !!!

NJ
nada.jurincic
07:45 24.10.2017.

Kurdi imaju pravo na svoju državu jer im je oteta i u krvi je plačaju.Irak,Sirija i Turska moraju dati otete dijelove Kurdistanu. To je jedina pravda.Sadam ih je ubijao nervnim bojnim otrovima.Turci ih ubijaju di stignu.U Siriji su se jedini ustali protiv isilovaca i tukli se s njima uspješno,posebno njihove žene. Želim im od srca da im se vrati ono šta im pripada i šta im je oteto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije