Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT NAKON INAUGURACIJE

Republikanci u krizi, Bidenu su opozicija Fox News i anarhisti

U.S. President Biden holds coronavirus response event at the White House in Washington
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
24.01.2021.
u 12:40

Većina je medija čvrsto uz Bidena, ali ne i konzervativna televizija koja upozorava da su krajnje lijevi prosvjednici napali sjedište demokrata, ali ih novi lider ne želi osuditi

Nakon što je Joe Biden inauguriran u srijedu kao 46. predsjednik, američki su mediji većinom s obje noge čvrsto stali iza njega, a ovaj mandat na vlasti vide kao povratak u normalu nakon četiri turbulentne godine Donalda Trumpa. Istovremeno su demokrati osvojili i Senat te imaju kontrolu nad Bijelom kućom i oba doma Kongresa. Republikanci pak se nalaze usred građanskog rata između Trumpove frakcije i svih ostalih.

Zbog toga su ulogu opozicije u zemlji preuzeli konzervativni mediji, poput Fox Newsa, koji od prvog dana kritiziraju novu administraciju te prosvjednici na krajnjoj ljevici koji su odmah na dan inauguracije napali i oštetili zgradu Demokratske stranke u Portlandu šaljući poruku Bidenu da nisu uz njega. Većina glavnih medija u zemlji s veseljem je pozdravila dolazak nove, kako pišu, normalne administracije. Glavne televizije, osim Fox Newsa, redom su vrlo pozitivno izvještavale o Bidenovu prvom danu te govoru koji je pohvalio i Fox.

Voditeljica MSNBC-a Joy Reid išla je toliko daleko da je govorila i o ljubavnom životu novog predsjednika i prve dame. "Imamo sjajnu ljubavnu priču između Jill Biden i Joea Bidena. Prekrasna je priča, i nismo imali ljubavnu priču posljednje četiri godine u Bijeloj kući", rekla je. CBS-ov je voditelj također bio oduševljen: "Ovo je dan Joea Bidena, ali zapravo i nije. Ovo je dan za cijelu zemlju."

>> VEČERNJI TV Bubalo: Ovo nisu normalna vremena. Biden se neće zalagati za rasturanje EU-a

Biden već krši svoje mjere

"Konačno mogu osjetiti kako mi se otvara čeljust, opuštaju ramena i uzdišem", napisala je na stranici CNN-a kolumnu Jill Filipovic referirajući se na dolazak nove vlade, odnosno odlazak stare. Nasuprot njima, konzervativni je Fox News još od prije dolaska Bidena na čelo zemlje počeo sa žestokom paljbom i kritikama. Kritike idu od toga da novi predsjednik pokušava podijeliti zemlju do optužbi Bidena za licemjerje.

Primjerice, samo nekoliko sati nakon što je potpisao izvršnu uredbu kojom se naređuje nošenje maski u svim federalnim zgradama, Biden sam nije nosio masku kada je posjetio zgradu Lincoln Memorial, u vlasništvu savezne vlade. Tamo je razgovarao s novinarima koji su svi nosili maske. Većina glavnih medija o tomu uopće nije izvijestila, ali Fox News jest te je novinar te televizije upitao Bidenovu glasnogovornicu o tomu zašto Biden krši sam svoja pravila, na što je ona rekla da je predsjednik "slavio" te da je već ranije poslao poruke o važnosti nošenja maski.

Rekla je da Biden ima i važnijih tema o kojima mora brinuti. Činjenica da mnogi mediji ne izvještavaju nimalo kritički o prvim potezima Bidenove vlade alarmirala je konzervativni dio američke javnosti. Isto tako, neke od optužbi koje Fox News iznosi idu vrlo daleko, posebno među vrlo gledanim voditeljima koji vode večernji program i koji su većinom podržavali prethodnu administraciju. Najgledaniji među njima, Tucker Carlson, rekao je da "stranka na vlasti demonizira polovicu zemlje", optužujući Bidena da je u inauguracijskom govoru sve Trumpove birače posredno opisao kao domaće teroriste i rasiste. Rijetki su komentatori, osim njega, to zaključili gledajući Bidenov govor.

>> VEČERNJI TV Hassan Haidar Diab: Trump je umalo izazvao nuklearni rat

Radikali palili zastave

SAD-a Isto tako, u gradovima na zapadnoj obali u srijedu, na dan inauguracije, eksplodiralo je nasilje koje su pokrenuli radikalni ljevičarski prosvjednici, nezadovoljni Bidenom. U Portlandu su tog dana pripadnici Antife i drugih anarhističkih skupina marširali do zgrade Demokratske stranke te su razbijali zgradu i vandalizirali je grafitima. Nosili su plakate s natpisima "Ne želimo Bidena, već osvetu" te "Fašistički masakri". Osmero je ljudi uhićeno. U Portlandu je, također, oko 150 izgrednika u srijedu oštetilo zgradu Agencije za imigraciju i carine (ICE), institucije koja je zbog uloge u sprečavanju ilegalnih imigracija često na meti ljevice. Zgradu su gađali kamenjem i jajima. U Denveru pak su anarhisti spalili američke zastave. U Seattleu su razbili vrata gradske sudnice, bacali su predmete u automobile te prosvjedovali protiv Bidena.

"Čekam da predsjednik Biden osudi nasilje, pljačku i paleže u posljednja dva dana u Oregonu i državi Washington", napisao je republikanski senator Chuck Grassley na Twitteru.

Biden, koji je ranije znao osuditi nasilje anarhista, još se nije oglasio o najrecentnijim izgredima. Desnica ga proziva zbog dvostrukih standarda jer se ne oglašava dovoljno jasno o nasilju krajnje lijevih izgrednika, pa čak i kad prosvjeduju protiv njega samog. Ove vijesti dominiraju na programu Foxa.

Među novim politikama nalazi se i promjena smjera prema Rusiji. Bijela kuća je u četvrtak priopćila da je predsjednik spreman produljiti ključni sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja koji je SAD potpisao s Moskvom. SAD i Rusija kontroliraju više od devet desetina globalnog arsenala nuklearnog oružja i Novi start je sporazum kojim se ograničava to naoružanje. Ugovor svaku od te dvije države ograničava na posjedovanje najviše 1550 razmještenih strateških bojevih glava i 700 razmještenih raketa i zrakoplova koji ih mogu nositi. Istječe već 5. veljače, a Biden je ponudio Moskvi da ga produlje za pet godina. Kremlj, koji je više puta naglasio da se zalaže za produljenje, pozdravio je ponudu, ali je priopćio da mora vidjeti detalje prijedloga. Istodobno je Bidenova administracija priopćila da će braniti američke interese u svim pitanjima vezanima za Moskvu.

Komentara 29

MP
marijan.pinkeva
14:50 24.01.2021.

Pisac ovog teksta je u opoziciji s zdravim razumom.

Avatar Botox.Biden
Botox.Biden
15:58 24.01.2021.

Život nakon inauguracije: uništio 70k poslova, pokrenuo vojnu akciju u Siriji, pustio sve ilegalne imigrante iz zatvora i zabranio deportacije, dopustio muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene sudjelovanje (time i stipendije) u ženskim sportskim natjecanjima. A još nije prošao prvi tjedan. "Glasali" ste, uživajte... 🤡

Avatar NATOvelesila
NATOvelesila
13:46 24.01.2021.

Republikanci su u krasnom k. jer ni nisu predstavnici tjela, koje tobože zastupaju, kao i HDZ u hrvatskoj. pričaju o domoljublju, a u savezu su s strankom ratno zločinca Jovana Raškovića. to ne ide, ne možeš biti domoljub i onda koalirat s nekim tko je bio najveći protivnik ne HDZ-a, već Hrvata općenito i Hrvatske ko samostalne države. to su stvari, preko kojih ne može proći niti jedan istinski domoljub, za HDZ ne glasaju takvi, već uhljebi i stranačka mašinerija, ista stvar je i s SDPom, i onda opet narod bira to dvoje, a ignorira sve ostale, pa se ima obraza žalit nakon svakih izbora, nemate se pravo žalit, dok god birate jedne te iste. točka. a što se tiče Bidena, on je predstavnik duboke države i globalista, sigurno ne američkog naroda i njegovih interesa, jer nijednom narodu nije interes vodit ratove širom svijeta, za interes interesnih grupacija koje mlate pare na tome. i vladaju iz sjene državom i narodom, jer imaju više love od svih ostalih zajedno. prema tome, anarhisti i republikanci nisu prijetnja, prijetnja je netko tko će za razliku od Trumpa i Kolinde u Hrvatskoj, zauzet interes svog naroda, a to od američkog predsjednika niti jednog ne očekujem, posebno ne s obzirom da tamo izbore očito nadziru neki drugi, i da tamo izbori služe u stilu one, bitno da se održe, i da imamo kakvu takvu demokraciju, koja je zapravo laž i koja ne nudi istinski izbor naroda, jer netko drugi uvijek iskoči i postane važniji od tog naroda, koji i bira vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije