Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Renovirali hotel pa pronašli tajne špijunske sobe UDBA-e: Jesu li prisluškivali Tita?

– Špijunske sobe najvjerojatnije su izgrađene oko 1969. godine kada se gradio i hotel – rekao je Marjan Batagelj.
13. travnja 2017. u 12:05 8 komentara 6164 prikaza
Josip Broz Tito
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Četiri sobe ispunjene opremom za špijuniranje pronađene su u zadnjem dijelu hotela Jama u slovenskoj Postojni, piše Reuters

"Sobe za prisluškivanje" pronađene su iza debelih željeznih vrata tijekom renoviranja, a vjeruje se da su izgrađene za potrebe jugoslavenske komunističke tajne policije UDBA-e.

Tomislav Karamarko (arhivska fotografija) Tužio ga za klevetu Karamarko na suđenju Manoliću: Ne želim imenovati djelatnike SDS-a koji su me ispitivali 1982. Dražen Kušen DRAŽEN KUŠEN 'Tko manipulira arhivom Udbe? Pitajte one kadrove koji su upravljali bivšim, a prikrili se u ovom sustavu' Božo Petrov OTVARAJU SE I TAJNE ŽRTAVA UDBE Otkrivamo što traži Most, a što HDZ u vezi s otvaranjem arhiva

U hotelu često odsjedao i Tito

– Špijunske sobe najvjerojatnije su izgrađene oko 1969. godine kada se gradio i hotel – rekao je Marjan Batagelj, direktor tvrtke koja upravlja hotelom i popularnom turističkom atrakcijom Postojnskom jamom. 

– Ti centri su bili dijelom šireg sustava za prisluškivanje UDBA-e – rekao je slovenski istraživač i autor knjige "Slovenska povijest" Igor Omerza te dodao kako je tajna komunistička policija uređaje koristila za prisluškivanje osoba koje su smatrali "političkim protivnicima". 

U Hotelu Jama često je odsjedao i jugoslavenski vođa Josip Broz Tito te strani i domaći političari. Špijunske sobe su žicama bile povezane s nekim sobama u hotelu pa se može zaključiti kako su se prisluškivali gosti koji su u njima boravili. – Ne vjerujem da su prisluškivali Tita, vjerojatno se to ne bi usudili, no sve je moguće. Mislim da im je primarni zadatak bilo snimanje stranaca koji su se s Titom susretali – rekao je Omerza.  

>>'Spasio sam život Bakariću, a Veselicu sam nagovorio da ne bježi van jer će ga ubiti kao i Bušića'

>>Slovenski istraživač kaže da je i slovenska Udba bila upletena u Đurekovićevo ubojstvo

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • m.muharremi:

    da su se barem trudili znanjem, umijećem i sposobnošću za 45 g.bili bi korak vise ispred drugih , a ne tu gdje jesu. Njihovu nesposobnost oni su nastojali nadoknaditi UDB-om i KOS - om i gradili sistem na neprestanim prisluskivanjem ... prikaži još!m ove dvje zloglasne organiz.sto su ih dovele u kolaps i koštale glave...!

  • bljak007:

    Ahahaha, danas ne moraju graditi nikakve tajne sobe s prislušnim aparatima, danas je dovoljno,da imaju skener s kojim idu od frekvencije do frekvencihe, i gledaju i slušaju vas u sobi preko Smart Tv-a, i preko pametnih mobitela, iako su i ... prikaži još! isključeni! Bravo napredna tehnologija i nepovrediva privatnost!