Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivene iza željeznih vrata

Renovirali hotel pa pronašli tajne špijunske sobe UDBA-e: Jesu li prisluškivali Tita?

Josip Broz Tito
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
13.04.2017.
u 12:05

– Špijunske sobe najvjerojatnije su izgrađene oko 1969. godine kada se gradio i hotel – rekao je Marjan Batagelj.

Četiri sobe ispunjene opremom za špijuniranje pronađene su u zadnjem dijelu hotela Jama u slovenskoj Postojni, piše Reuters

"Sobe za prisluškivanje" pronađene su iza debelih željeznih vrata tijekom renoviranja, a vjeruje se da su izgrađene za potrebe jugoslavenske komunističke tajne policije UDBA-e.

U hotelu često odsjedao i Tito

– Špijunske sobe najvjerojatnije su izgrađene oko 1969. godine kada se gradio i hotel – rekao je Marjan Batagelj, direktor tvrtke koja upravlja hotelom i popularnom turističkom atrakcijom Postojnskom jamom. 

– Ti centri su bili dijelom šireg sustava za prisluškivanje UDBA-e – rekao je slovenski istraživač i autor knjige "Slovenska povijest" Igor Omerza te dodao kako je tajna komunistička policija uređaje koristila za prisluškivanje osoba koje su smatrali "političkim protivnicima". 

U Hotelu Jama često je odsjedao i jugoslavenski vođa Josip Broz Tito te strani i domaći političari. Špijunske sobe su žicama bile povezane s nekim sobama u hotelu pa se može zaključiti kako su se prisluškivali gosti koji su u njima boravili. – Ne vjerujem da su prisluškivali Tita, vjerojatno se to ne bi usudili, no sve je moguće. Mislim da im je primarni zadatak bilo snimanje stranaca koji su se s Titom susretali – rekao je Omerza.  

>>'Spasio sam život Bakariću, a Veselicu sam nagovorio da ne bježi van jer će ga ubiti kao i Bušića'

>>Slovenski istraživač kaže da je i slovenska Udba bila upletena u Đurekovićevo ubojstvo

Komentara 8

CU
cungalunga
12:36 13.04.2017.

monstrum

MM
m.muharremi
13:18 13.04.2017.

da su se barem trudili znanjem, umijećem i sposobnošću za 45 g.bili bi korak vise ispred drugih , a ne tu gdje jesu. Njihovu nesposobnost oni su nastojali nadoknaditi UDB-om i KOS - om i gradili sistem na neprestanim prisluskivanjemm ove dvje zloglasne organiz.sto su ih dovele u kolaps i koštale glave...!

BL
bljak007
12:19 13.04.2017.

Ahahaha, danas ne moraju graditi nikakve tajne sobe s prislušnim aparatima, danas je dovoljno,da imaju skener s kojim idu od frekvencije do frekvencihe, i gledaju i slušaju vas u sobi preko Smart Tv-a, i preko pametnih mobitela, iako su i isključeni! Bravo napredna tehnologija i nepovrediva privatnost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije