Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA RIBAR

Vrhovnom sudu trebala godina dana da odluči o žalbama obrane Rene Sinovčića

Reno Sinovčić
Filip Brala/PIXSELL
28.06.2017.
u 11:27

Sinovčić, poznat i kao vanjski suradnik NK Zadra, tereti se za zloporabu položaja tešku oko 120 milijuna kuna

Koliko  je brzo i efikasno hrvatsko pravosuđe, vidi se i na primjeru Rene Sinovčića,  koji je s još nekolicinom osoba koncem 2015. optužen u aferi Ribar,  a optužnica još nije pravomoćna. A kako bi i bila pravomoćna, kada je  od svibnja 2016. sve donedavno, po žalbama odvjetnika, bila na Vrhovnom sudu.  

Jer Vrhovnom sudu trebalo je godinu dana da odluči o tim žalbama i odbije  ih nakon čega je spis vraćen zagrebačkom Županijskom sudu, na kojem bi  se u srpnju trebalo odlučivati o pravomoćnosti optužnice. No pitanje je hoće li sjednice optužnog vijeća i tada biti jer su Reno Sinovčić i Dalibor Zebić ostali  bez  dosadašnjih  odvjetnika.  

Sudu stoga ne preostaje do pričekati hoće li dvojac na sjednicu optužnog vijeća doći s novim odvjetnicima  li će  im ih sud postaviti po službenoj dužnosti. Kako god bude, novi će odvjetnici vjerojatno tražiti da im sud da neko vrijeme za upoznavanje  sa spisom pa je vrlo izvjesno da optužnica neće biti potvrđena prije jeseni.

A Sinovčić, poznat i kao vanjski suradnik NK Zadra, tereti se za zloporabu položaja tešku oko 120 milijuna kuna. Osim njega, još su optuženi Novica Erlić,  bivši  direktor  NK  Zadra,  Dalibor Zebić, predsjednik NK Zadra te poreznici Vjekoslav Jurlina, Stoja Mučaji, Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić, a optuženo je i Sinovčićevo trgovačko društvo VOX. Sinovčić i ostali bili su uhićeni  u prosincu  2014.,  a iz Remetinca su izašli uz jamčevine u rasponu od nekoliko stotina tisuća kuna do 10 milijuna kuna.

Ta je jamčevina bila  određena Sinovčiću, koji ju je skupljao dva mjeseca, a kada  nije  uspio skupiti novac, gotovinsko jamstvo zamijenio je jamstvom u nekretninama.  Po izlasku iz Remetinca kazao je da nije kriv te je ustvrdio da  će  na  sudu dokazati svoju nevinost. Optužnicom protiv njega i ostalih obuhvaćena je i privatizacija NK Zadra, ali i predstečajna nagodba VOX-a te neplaćanje  poreza. USKOK traži i da se Sinovčiću i njegovim suoptuženicima oduzme 120 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi, a Sinovčiću je  dio  imovine zbog poreznog duga završio na dražbi. Njegova je obrana na optužnom  vijeću  u  svibnju  2016.   tražila da se iz spisa kao nezakoniti dokazi   izdvoje   iskazi   svjedoka  ispitani  u  USKOK-u  bez  nazočnosti odvjetnika,  što  je  sud odbio, a tu odluku suda je sada nakon godinu dana potvrdio i Vrhovni sud.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije