Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Relativno blagostanje: Hrvatska iza Slovenije, zapošljavanje dobilo nisku ocjenu

Od svih vrijednosti, odnosno dimenzija koje se vrednuju na SEDA skoru, najvišu ocjenu Hrvatska je dobila iz jednakosti, 85,5, dok je najniža ocjena Hrvatskoj dodijeljena za visinu dohotka, tek 30,8.
10. kolovoza 2018. u 12:40 13 komentara 506 prikaza
Posao i rad u uredu. Radnici
Foto: Thinkstock

Prema istraživanju Boston Consulting Grupe (BCG) o procjenama održivog ekonomskog razvoja za 2018. godinu Hrvatska se nalazi na 40. mjestu između 152 zemlje, a rezultat je svrstava u grupu zemalja s visokim blagostanjem. 

bauštela Istraživanje Hrvatska i dalje najprivlačnija radnicima iz BiH, hrvatski radnici najviše žele u Njemačku

SEDA (Sustainable Economic Development Assessment SEDA) je alat koji je BCG lansirao 2012. godine, a dizajniran je kako bi omogućio uvid u relativno blagostanje građana neke zemlje i uspješnost država da bogatstvo pretvore u blagostanje, mjereno visinom prihoda, navodi se u priopćenju BCG-a.

Hrvatska je, stoji u priopćenju BCG-a, postigla skor od 64,5 bodova, pa je na SEDA rang listi smještena iza dobrog dijela zemalja koje su 1990.-tih godina prošle tranziciju u tržišno gospodarstvo, pa su je po sposobnosti pretvaranja bogatstva u blagostanje građana pretekle Estonija, Poljska, Češka, Slovačka, Latvija, pa i Mađarska.

Bojana Gregorić Bojana Gregorić vejzović 'Kad odradiš svoje, šutnu te kao starog psa'

Od svih vrijednosti, odnosno dimenzija koje se vrednuju na SEDA skoru, najvišu ocjenu Hrvatska je dobila iz jednakosti, 85,5, dok je najniža ocjena Hrvatskoj dodijeljena za visinu dohotka, tek 30,8.

Nadalje, od iznimno visokih ocjena izdvaja se i 84 boda za ekonomsku stabilnost, 80,9 za zdravstvo, 74 za civilno društvo, zatim 72,6 za infrastrukturu i 65,8 za obrazovanje.

Druga i treća najniža ocjena koju je Hrvatska dobila idu za zaštitu okoliša, 53,8, i za zapošljavanje, 45,6.

Nebojša Biškup Pojačano zapošljavanje Nisam siguran da u javnom sektoru zaista treba zaposliti 16% više ljudi

Čelnik zagrebačkog predstavništva BCG-a Tomislav Čorak istaknuo je komentirajući rezultate kako Hrvatska prema SEDA skoru spada u grupu razvijenijih zemalja CEE regije i općeniti je rezultat svrstava u grupu zemalja s visokim blagostanjem.

"Time je postignut definitivni odmak od susjednih zemalja jugoistočne Europe, no ipak postoji zaostajanje u odnosu na zemlje s kojima smo se donedavno uspoređivali radi tranzicije u tržišno gospodarstvo, poput Češke, Slovačke, Mađarske ili Poljske. Visoka ocjena za infrastrukturu pokazuje kako se Hrvatska razvija u dobrom smjeru, no da prostora za poboljšanje ima, ukazuje relativno niski rezultat za obrazovanje i zapošljavanje", navodi Čorak.

Konobar Varljiva statistika Crni razlog zašto je manje nezaposlenih u Hrvatskoj

Ističe da, sukladno savjetima koji proizlaze iz studije, zemlje koje već uživaju relativno visoku razinu blagostanja, trebaju nastaviti ulagati u obrazovanje i zapošljavanje, što po njemu znači da Hrvatska mora maksimalno raditi na očuvanju postojećih radnih mjesta, kao i otvaranju novih.

"Sve to neće biti moguće bez ozbiljnog ulaganja i u obrazovanje, pogotovo na području novih tehnologija bez kojih građani naše zemlje neće biti pripremljeni na izazove koje donosi globalizacija i stalne tehnološke promjene", poručio je Čorak. 

Inače, od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je pozicionirana Slovenija, na 21. mjestu sa SEDA skorom od 72,6, odmah iza Velike Britanije i Francuske

Porezna reforma: Međustopa od 13 posto neće se odnositi na meso iz uvoza

Posao i rad u uredu. Radnici
1 / 4
kune

 

Stipe Ceronja
MUKE ZADRANINA
Policijska birokracija uništila mu život: 'Djeca će mi ostati bez krova nad glavom'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  E sada treba zamisliti nasu zemlju bez ovih pljuvackih medija i negativne propagande. Meni nasi ljudi ne zelevjerovati da u prosjeku zivimo daleko kvalitetnije nego Ameri. Ali tako je. Jos da ne trazimo srecu negdje drugdje nego da razgledamo po ... prikaži još! svijet, upoznamo strane prednosti i greske i da nakon toga zavrnemo rukave doma i uhvatimo se u skripac sa domacim greskama u sistemu, bili bi super zemlja.

 • grebza:

  Za realnu ocjenu bi morali u Hrvatskoj provesti 6 mjeseci, živijeti ili pokušati investirati u nešto......

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Kad smo bolji od slovenaca zašto onda Hrvati idu raditi u sloveniju a oni ne dolaze raditi u Hrvatsku?