Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki ekstremi

Rekordno visoke temperature u travnju, već je toplo kao u srpnju

vrućina,rijeka (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
11.04.2016.
u 11:37

Prema aktualnom prognostičkom materijalu, u idućih 10-ak dana Sredozemlju prijeti vrlo vruć zrak iz Afrike

Klimatološki gledano, ovogodišnji travanj mogao bi biti jedan od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja, naročito u kopnenom dijelu Hrvatske. Proljetne brze promjene vremena kao što je današnja jedva uspiju nakratko sniziti temperature zraka na prosječne vrijednosti, što je ekstrem sam po sebi, piše Istramet.hr.

Prema analizama DHMZ-a, primjerice u Bjelovaru temperature zraka ovog travnja već su dostigle prosječne srpanjske vrijednosti, što je iznimno veliki ekstrem! Jučer je temperatura samo nakratko pala na prosječne vrijednosti jer uskoro stiže novo izraženije zatopljenje.

Zbog djelovanja hladnijeg mora, temperaturno odstupanje u cijeloj Istri slabije je izraženo, no i dalje je prisutna ekstremna toplina.

Prema aktualnom prognostičkom materijalu, u idućih 10-ak dana Sredozemlju prijeti vrlo vruć zrak iz Afrike. Zatopljenje će biti najizraženije na Siciliji i u južnoj Italiji gdje će temperature drastično porasti iznad prosječnih vrijednosti, ponegdje i za više od 15 stupnjeva!

Osjetno će zatopliti i na našem području, a zatopljenje će najizraženije biti u istočnim dijelovima zemlje te u susjednoj Srbiji. 

Današnja najviša dnevna temperatura uglavnom će biti između 16 i 21 Celzijeva stupnja, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda. U utorak i srijedu nastavit će se sunčano vrijeme, a u četvrtak već možemo očekivati kišu i pad temperature za nekoliko stupnjeva. U petak ponovno suho vrijeme s mjestimičnom naoblakom, a vikend će ponovno biti popraćen kišom, ali maksimalne temperature se ne bi trebale spuštati ispod 17 stupnjeva.

>>Sljedećih šest mjeseci očekuju nas iznadprosječne temperature zraka

Komentara 2

DU
Deleted user
12:06 11.04.2016.

Ma je! Jedna lasta ne čini proljeće a niti tri vruća dana srpanj! Jel vi znate kaj znači prosjek? Upravo to - prosjek, u ovom slučaju prosječnu temperaturu između hladnih kišnih i vrućih dana kroz broj dana u mjesecu. Proljeće karakterizira promjenjivo vrijeme što znači da mali broj dana ima baš karakteristike prosjeka! To da na vrijeme u Siciliji i južnoj Italiji utječu vjetrovi iz sjeverne Afrike je stvarno nekaj totalno novo, od pamtivijeka! Dajte radije umjesto nategnutog senzacinalizma, nešto slikica lijepog proljeća uz notu optimizma (ako ga novinari igdje mogu uočiti, optimizam u društvu, mislim).

ZA
zambezi
12:03 11.04.2016.

Sad ce razdjeljnici doć do izražaja! Sigurno necu platit vise od 50 kn grijanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije