Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POROTA ODLUČILA

Rekordna presuda protiv duhanske industrije: 23 milijarde dolara udovici pušača

duhanska industrija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
20.07.2014.
u 10:44

Cynthia Robinson podnijela je tužbu još 2008. godine, a muž joj je preminuo 1996. godine. Tužila je na temelju "namjernog prikrivanja opasnosti za zdravlje, te ovisničku prirodu proizvoda".

Porota suda u američkoj Floridi odredila je odštetu od 23 milijarde dolara udovici Michaela Johnsona, vozača autobusa, koji je umro od raka pluća, u njenoj tužbi protiv proizvođača cigareta RJ Reynoldsa

To je rekordni iznos odštete na Floridi dodijeljen u nekoj tužbi protiv duhanske industrije

Cynthia Robinson podnijela je tužbu još 2008. godine, a muž joj je preminuo 1996. godine. Tužila je na temelju "namjernog prikrivanja opasnosti za zdravlje, te ovisničku prirodu proizvoda". 

Njena tužba prvotno je bila dio šire tužbe započete još 1994. u velikom "napadu" na duhanske tvrtke. Kada je 2000. godine ta kolektivna tužba pobijedila i dobila presudu od 145 milijardi dolara odštete obiteljima bila je to najveća odšteta u američkoj povijesti, no šest godina poslije je bila poništena odlukom Vrhovnog suda Floride. U obrazloženju se isticalo da svi oštećeni nisu pušili zbog istih razloga. 

No, isti je Vrhovni sud dopustio da se nastave pojedinačne tužbe. Cynthia Robinson je jedna od tih osoba koja je nastavila privatnu tužbu. 

Iz kompanije RJ Reynolds nisu još komentirali najnoviju presudu, ali jesu najavili žalbu. 

>>10 simptoma raka koje ni jedna žena ne bi smjela ignorirati

>>15 simptoma raka koje nijedan muškarac ne bi smio ignorirati

>>Milanović nakon obilaska brodogradilišta sjeo na kavu i cigaretu

Komentara 26

Avatar think pink
think pink
11:58 20.07.2014.

još jedan "biser" američkog pravosuđa. ako taj lik nije znao da je pušenje štetno za zdravlje, onda ga je trebalo držati u posebnoj instituciji koja brine za osobe zaostale u razvoju.

LI
lixeGZ
13:40 20.07.2014.

sa ovakovom odštetom će ova "udovica" moći u blagostanju nastaviti pušiti odabrane vrste.

EU
eurobanana
12:13 20.07.2014.

Problem da prirodan duhan nije toliko stetan ..koliko se pise Najstariji ljudi na svijetu puse prirodni duhan kojeg zeli loby zabraniti za privatne osobe da si uzgajaju (miljarde su tu u pitanju ..kao i za drzavu koja ubire tu 40000 % poreza i nameta ) Za razliku hrpu kemikalija (jedan odn njih je sredstvo Koje radi pusaca ovisnim ) Koje duhanska industrija stavlja u cigarete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije