Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rekonstruiran zadnji Pukanićev dan; eksploziv je bio pored automobila

Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije
import
24.10.2008.
u 10:24

Obavljen je cijeli niz razgovora, prije svega sa zaposlenicima i polaznicima Nacionalove visoke novinarske škole, ali i građanima. Policija ima određenih korisnih saznanja, ali sada ih neću podijeliti s vama jer se trenutačno analizira njihova vrijednost - rekao je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec o policijsksoj istrazi ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića koje se dogodilo jučer oko 18.20 sati na parkiralištu ispred Nacionalove zgrade u središtu Zagreba.


Video: Marko Kuman

- Možemo očekivati da ćemo idućih dana izaći u javnost s nekim informacijama i zamoliti građane da doprinesu svojim saznanjima kako bi te informacije doprinijele krim-obradi - kazao je Borovec.

Rekonstruirano Pukanićevo kretanje
Policija je rekonstruirala kretanje Ive Pukanića. On se jučer oko 10 sati svojim automobilom toyota lexus dovezao pred Nacionalovu zgradu i nije ga koristio sve do trenutka eksplozije.

Pukanić je u nekoliko navrata izlazio iz zgrade, no koristio se mopedom, vjerojatno zbog lakšeg kretanja.


Supruga Hrvoja Petrača Alica danas je posjetila središnjicu Nacionala u Vlaškoj
Foto: Antonio Bronić

Izašao je u 12 sati te se nakon 45 minuta vratio. Izašao je još jednom, vratio se te neposredno prije eksplozije izašao s Nikom Franjićem čije kretanje policija nije rekonstruirala. Njegov je skupocjeni automobil cijelo vrijeme bio na parkiralištu.

Eksploziv pored lexusa
Eksplozivna naprava, potvrdio je Borovec, nije bila ni ispod ni u automobilu, već pored njega i ekspodirala je kad su se Pukanić i Franjić približili automobilu.

Inače, od jučer u Zagrebu borave direktori policije BiH, Srbije i Bugarske. Oni su, prema Borovčevim riječima, razmijenili određene informacije s ravnateljem policije Vladimirom Faberom i dali određene upute suradnicima u svojim zemljama, te je i s njima uspostavljena suradnja.


Screenshot: Nova TV

Borovec je naglasio da policija zasad ne odbacuje niti jedan motiv; od krajnje banalnih razloga do organiziranog kriminaliteta te da je zato važna suradnja s policijom iz regije i Interpolom.

Ubojstvo djelo profesionalca
Napomenuo je da su za ovakvo kazneno djelo potrebna specifična znanja i iskustva. Medije je zamolio da budu oprezni s pojedinostima vezanima uz eksploziv, način detonacije i slično, koje su jako važne za krim-obradu jer ih zna samo izvršitelj i onaj tko je pripremao djelo, te uski krug istražitelja. Ako one budu objavljene u javnosti, beskorisne su za daljnju obradu jer se ne mogu koristiti na poligrafu, upozorio je Borovec.

- Sve što je zabilježeno bilo kojim tehničkim nadzorom, od videokamera do čitača kartica, prikupljeno je. Ti podaci su izuzeti i mi ih koristimo. Ja ću ih s vama podijeliti tek kad policija obavi njihovu analizu i procijeni njihovu vrijednost. Do tada ne želim izlaziti s informacijama da nas ne bi odvele u pogrešnom smjeru - rekao je Borovec naglasivši da je suradnja sa svim elementima sigurnosnog sustava u punom jeku.

Neposrednu fizičku zaštitu ukinuo kompetentni stručni stožer
- Prosudbu je donio kompetentni stručni policijski stožer na temelju sigurnosnih podataka, ali i na temelju realizacije te mjere - rekao je Borovec o ukidanju mjere neposredne fizičke zaštite Ivi Pukaniću prije dva mjeseca. Policija je Pukanića, podsjetimo, štitila od 10. travnja ove godine, kada ga je ispred njegova stana u Ilici nepoznati počinitelj pokušao ubiti.


Video: Nova TV

Kazao je također da ni Pukanić ni Niko Franjić policiji nisu prijavili prijetnje, te da prema preliminarnim razgovorima ubijeni Pukanić nije zabrinutost o prijetnjama dijelio s osobama s kojima je policija dosad razgovarala. Naša suradnja s njim bila je vrlo dobra. Prosudba je donesena na temelju procjene stručnjaka sigurnosnih podataka, a na pitanje hoće li netko odgovarati nije odgovorio.

Još jednom je potvrdio da osobe bliske Pukaniću; obitelj, poslovni suradnici i kolege, imaju policijsku zaštitu te da su s najbližima, pa i suprugom Mirjanom istražitelji razgovarali, ali da će nakon što prođe prvi šok razgovarati još jednom. Nije želio ništa reći o metodologiiji niti taktičkim mjerama koje će policija provesti.

Prema Borovcu, policija nema informaciju je li Pukanić s predsjednikom Mesićem podijelio neka svoja saznanja o prijetnjama, rekao je tek da će policija razgovarati sa svim osobama za koje vjeruju da imaju bilo kakva saznanja. Isti odgovor dao je i na pitanje hoće li o ovom slučaju razgovarati i s Hrvojem Petračem.

Nije želio govoriti o indicijama je li ubojstvo Ive Pukanića povezano s onim Ivane Hodak. Rekao je tek da će vrsni stručnjaci istražiti sve poveznice.

Nije komentirao izjave iz Vlade da je ovo teroristički čin. Rekao je tek da će se naknadno utvrditi kvalifikacija ovoga kaznenog djela. Razgovori će ići u svim mogućim smjerovima pa i u krim-milje - rekao je načelnik Ureda ravnatelja policije.


Posljednji ispraćaj Ive Pukanića

Pogreb Ive Pukanića bit će u ponedjeljak, 27. listopada u 16 sati na groblju u Velikoj Gorici, a Sveta misa zadušnica bit će služena nakon sprovoda u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.


Srbijanska policija pružit će hrvatskoj policiji svu pomoć

Direktor srbijanske policije Srbije Milorad Veljović izjavio je u petak da će MUP Srbije pružiti svu neophodnu pomoć hrvatskom kolegama u rješavanju ubojstva vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića. Veljović je u telefonskoj izjavi agencija Beta kazao da se nalazi u Zagrebu na sastanku regionalnih direktora policije, te da je već imao neposredni kontakt s direktorom hrvatske policije. "Dogodilo se da smo sinoć doputovali i da nas je dočekalo Pukanićevo ubojstvo. Pružit ćemo kolegama svu pomoć koju možemo", kazao je Veljović. (h)


Svi videi o ubojstvu Ive Pukanića

Zbog velikog broja posjetitelja našim stranicama, mogući su manji problemi s učitavanjem video materijala. Ukoliko ne možete pokrenuti video-klipove unutar vijesti na vecernji.hr-u, kliknite na sljedeći link.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije