Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen, ali su izgledi poboljšani iz negativnih u stabilne

To je prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine.
10. ožujka 2017. u 23:16 17 komentara 1401 prikaza
građani
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Agencija Moody's zadržala je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'Ba2', a u domaćoj na 'Baa1', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine.

Takav potez Moody's je objasnio snažnijim srednjoročnim rastom gospodarstva nego što se očekivalo nakon izlaska iz šestogodišnje recesije u 2015., a očekuje rast u idućim godinama u prosjeku od oko 2,5 posto. Navodi i smanjenje pritiska tereta duga u javnom sektoru, što je rezultat poboljšanog rasta.

Moody's je posljednja od tri vodeće svjetske rejting agencije koja je zadnjih mjeseci poboljšala izglede za hrvatski rejting. Standard&Poor's je podigao izglede s negativnih na stabilne polovinom prosinca lani, a Fitch krajem siječnja ove godine.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, Standard&Poor's i Moody's - i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada sve sa stabilnim izgledima.

>>Plenković o 'slučaju Dnevnice': Našli smo se u jednoj gotovo bizarnoj situaciji

>>Marić: Priželjkujemo stope rasta između četiri i pet posto. To je rast koji će generirati radna mjesta

Pametni grad
SVIJET BOLJIH MOGUĆNOSTI
Jeste li čuli za Ascaliu? Najvjerojatnije niste, ali uskoro bi mogli ovisiti o njima

A1 izdvaja za Vas

 • dopizdilomi:

  Eh ta statistika. Odlučiš što ćeš prikazati i automatski je svima bolje a onima kojima nije i ne vjeruju u to, na žalost, odlaze van.

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Evo ga opet, o sveme on voli pričat al ono naj bitnije ne spominje, ovršni zakon mijenjaj čovječe, šta si u talu, ako jesi reci narodu nemoj poslje da bude ciju miju.

 • jurajuric118:

  riječima Šojića "mogućnosti su dobre"