Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Horor tjedan za Trumpa

Reda poraze pa se okomio na ljude koje je sam izabrao

Donald i Melania Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
28.07.2017.
u 10:41

Američki predsjednik već je oborio stoljetne rekorde u nepopularnosti. No protekl tjedan mogao bi dodatno narušiti njegov autoritet

Mnogi ovih dana administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa uspoređuju s reality showom u kojem svakoga tjedna poneki igrač ispadne iz igre. Neki, poput glasnogovornika Bijele kuće Seana Spicera, sami izlaze iz igre kako bi spasili svoj obraz i čast, a druge metlom izbacuje sam Trump zato što ne mogu ispuniti sva njegova ponekad i bizarna očekivanja.

Slavi 32 milijuna ljudi

No predsjednik se posljednjih desetak dana suočava i s činjenicom da on nije Bog i batina i da vlastitom voljom ne može mijenjati neke stvari. Suočio se s činjenicom da postoji bezbroj prepreka na putu do ostvarivanja predizbornih obećanja koja je dao svojim biračima.

Vrlo težak i jako ozbiljan udarac zadalo je Trumpu sedam republikanskih senatora koji su se u glasanju o ukidanju ključnih dijelova Obamacarea, zdravstvenog osiguranja koje je uveo prethodni predsjednik, pridružili svojim kolegama iz redova Demokratske stranke.

I tako je Obamacare, s minornim restrikcijama, ostao na snazi i za sada umirio strahovanja 32 milijuna Amerikanaca koji su, po Trumpovu mišljenju, trebali u sljedećih deset godina ostati bez ikakva zdravstvenog osiguranja. Ovo je u osnovi drugi veliki Trumpov poraz vezan uz zdravstveno osiguranje nakon što je Senat na vrlo sličan način odbacio njegov prijedlog zakona o zdravstvenom osiguranju.

Čini se da Trump ima vrlo velikih problema sa svojim izabranicima za najviše i najvažnije dužnosti u državi. Državni tajnik Rex Tillerson intenzivno razmišlja o ostavci. Ljudi bliski njemu kažu da je potpuno frustriran Trumpovim ponašanjem, a osobito ga je iznervirao intervju koji je predsjednik dao New York Timesu u kojem je neprestano jadikovao zbog toga što je za ministra pravosuđa uzeo Jeffa Sessionsa.

Po logici stvari, Tillerson očekuje da upravo on bude sljedeći kojim Trump neće biti zadovoljan. Ova dvojica već su se razišla u mišljenju o nekoliko vrlo važnih pitanja. Tillerson je bio protiv povlačenja SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma, a nimalo mu se nije dopalo kada je Trump stao uz Saudijsku Arabiju kada je ona stavila Katar pod potpunu blokadu.

Tillersonu izuzetno smeta i vanjska politika koju nameće Jared Kushner, Trumpov zet i savjetnik. Neimenovani izvor blizak Tillersonu kazao je za Politico da državni tajnik ne može iza Trumpa kružiti po svijetu i “čistiti nered koji su napravili on i njegov 36 godina star savjetnik koji je uz to i potpuni amater u politici”.

U međuvremenu, Trump je jučer na Twitteru započeo rafalnu paljbu po Jeffu Sessionsu u nadi da će se ovaj sam povući s dužnosti kako ga ne bi morao najuriti. No neki republikanski senatori bliski Sessionsu, iz dana kada je i on bio senator, čvrsto su stali na stranu ministra pravosuđa izrazivši nadu da će se Sessions suprotstaviti Trumpu. Neki čak idu toliko daleko da naglašavaju kako bi odlazak Jeffa Sessionsa bio ujedno i kraj samoga Trumpa i cijele njegove administracije.

Udar ne ‘nenormalne’ vojnike

Twitter je Trumpu poslužio kao kanal za poruku da transseksualne osobe više ne mogu služiti u američkoj vojsci. Ovo je došlo samo godinu dana nakon što je Barack Obama transrodnim osobama dopustio ulazak u vojsku.

Iako je Trump u tvitu napisao kako se konzultirao s vojskom i generalima, u Pentagonu su poprilično šokirani zato što o ovome predsjednik nikoga nije konzultirao. Situacija je delikatna zato što trenutačno u vojsci služi na tisuće transrodnih osoba. Kao glavne razloge za donošenje ovakve odluke Trump navodi to da su oni smetnja u vojsci i da su njihovi zdravstveni troškovi znatno veći od onih za “normalne” vojnike.

Na leđima Donalda Trumpa sve je teži teret istrage o vezama članova njegova predizbornog stožera (i obitelji) s Rusijom. Iz tjedna u tjedan istraga otkriva nove za Trumpa itekako kompromitirajuće činjenice vezane u aferu koju mnogi već zovu “Russiagate” i tvrde da će biti puno ozbiljnija od Watergatea zbog kojega je Richard Nixon bio prisiljen dati ostavku.

Prije nekoliko dana Kongres je onemogućio Trumpu da bez glasanja u zastupničkom domu i Senatu ukida sankcije Rusiji, što je još jedan veliki udarac za predsjednika čija popularnost strmoglava pada te je nakon 188 dana u Bijeloj kući najnepopularniji predsjednik u posljednjih stotinjak godina.

Pet nevolja koje su se sručile na Trumpa

1. Zdravstveno osiguranje

Sedam republikanskih senatora blokiralo je zahtjev za ukidanjem Obamacarea

2. Sankcije Rusiji

Kongres izglasao odredbu kojom Trump ne može samostalno ukinuti sankcije

3. Rex Tillerson

Državni tajnik više ne želi kružiti po svijetu iza Trumpa i čistiti nered koji je on napravio

4. Jeff Sessions

Trump se želi riješiti ministra pravosuđa, ali republikanski senatori stali su iza svoga bivšeg kolege

5. Transrodni vojnici

U tvitu je najavio da će ih izbaciti iz vojske. Nije konzultirao ni vojsku ni Pentagon

Trumpov imidž frizira Scaramucci

U trenucima u kojima bivši glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer razmišlja hoće li prihvatiti poziv na sudjelovanje u ”Plesu sa zvijezdama”, njegov nasljednik Anthony Scaramucci ulaže ogromne napore kako bi barem malo popravio teško narušen imidž američkog predsjednika.

Scaramucci, čije je prezime izvedeno od imena jednog lika iz talijanske komedije dell’arte (nešto poput našega Pometa), ulaže golemu energiju u to da javnosti Trumpa predstavi kako velikog lidera koji radi presudne stvari za budućnost nacije. Otišao je toliko daleko da ga je usporedio s Abrahamom Lincolnom, a njegovu borbu za ukidanje zdravstvenog osiguranja izjednačio je s Lincolnovom borbom za ukidanje ropstva.

Već prvih dana službovanja u Bijeloj kući žestoko se oborio na one visoke dužnosnike u Bijeloj kući za koje sumnja da su krtice koje novinarima dostavljaju povjerljive informacije.

Ovaj bivši investicijski bankar i čovjek koji je zaradio ogroman novac putem špekulativnih hedge fondova, sam za sebe kaže da je vrlo izravan i da ne okoliša.

Prekjučer je napisao tvit iz kojega se dosta jasno moglo iščitati kako sva njegova sumnja pada na Reincea Priebusa, predstojnika Trumpova ureda. “Ako Reince želi dokazati da nije onaj koji odaje novinarima informacije, pustite ga da to učini”, napisao je. U razgovoru na CNN-u kazao je da će Trump i on toliko pobjeđivati da će se umoriti od pobjeđivanja. Neprekidno naglašava kako jako voli Trumpa.

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
11:49 28.07.2017.

da, baš je za uspoređivati popularnost prije 100 godina, kad su se tiskale novine na papiru, a konjske zaprege dostavljale tjedan dana, i današnje vrijeme interneta i društvenih mreža, kad svatko može komentirati što može.

MX
Mister X
23:40 28.07.2017.

po Trumpovu mišljenju, trebali u sljedećih deset godina ostati bez ikakva zdravstvenog osiguranja. ,Ako ne bi htjeli da financiraju iz svoga džepa zdravstveno osigurnje...

MA
marengo1
17:06 28.07.2017.

Pitanje je dana kad ce ovaj cubasti gnjurac dati ostavku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije