Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATUT VUKOVARA

Reakcije na odluku Ministarstva uprave: 'Bilo je to očekivano'

vukovar ćirilica
Goran Ferbežar/PIXSELL
22.11.2013.
u 15:10

HSP AS: Nažalost, ne iznenađuje nas ovakva odluka, s obzirom tko se nalazi na čelu Ministarstva uprave

Koliko god je odluka Ministarstva uprave, kada je riječ o nedavno usvojenom Statutu grada Vukovara, bila očekivana toliko su očekivane i reakcije političkih stranaka.

– S obzirom na dosadašnje izjave, stavove, razmišljanja kao i smjer kojim aktualna Vlada vodi državu ovo je svakako očekivana odluka. Očekujemo da ćemo ubrzo saznati i stav Ustavnog suda koji će konačno donijeti odluku jesmo li u pravu ili ne. Prema zakonu Ustavni sud odluku mora donijeti u roku od 30 dana, rekao je Ivan Penava iz HDZ-a. I u HSP dr. Ante Starčević, koji je u koaliciji sa HDZ-om, imaju slično razmišljanje.

- Nažalost, ne iznenađuje nas ovakva odluka, s obzirom tko se nalazi na čelu Ministarstva uprave, te s obzirom na politiku koju je isto ministarsvo provodilo proteklih nekoliko mjeseci glede nasilnog uvođenja dvojezičnosti na području Grada Vukovara. Ova odluka, samo je još jedan dokaz politike nerazumijevanja i omalovažavanja žrtve Vukovara, navode iz HSP AS gdje također očekuju da će Ustavni sud Statut grada Vukovara proglasiti pravovaljanim. U isto vrijeme predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak sa svojim poltičkim suparnicima slaže se samo u tome da je odluka očekivana.

- Na to sam upozoravao i na samoj sjednici Gradskoga vijeća. Nelogično je da jedan gradski Statut, pa bio on i vukovarski, može derogirati odluke Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Pri tome se samo članak Statuta koji kaže da je područje Grada Vukovara izuzeto od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina obustavlja. Ostale izmjene Statuta, kao što su da se vukovar proglašava mjestom od posebnog pijeteta ostaju. Ta odluka, kako sam također rekao na sjednici vijeća, nije protuzakonita ali ona nema nikakvo uporište jer se nemamo na što pozvati, rekao je Bošnjak.

Predsjednik vukovarskog SDSS-a i dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković također smatra da je odluka ministarstva očekivana te da je s njom razbijen pokušaj političke manipulacije pravima koja pripadaju srpskoj zajednici su Vukovaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije