Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOLF NA SRĐU

'Razvoj golf' zbog sporosti traži 500 milijuna eura od države

Srđ
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/3
15.02.2017.
u 07:28

U Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova pet je tužbi protiv Hrvatske, investitori nezadovoljni klimom

Tvrtka Razvoj golf pokrenula je tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID), a visina tužbe procjenjuje se na 500 milijuna eura.

Da bi do tužbe moglo doći, Večernji list je već pisao, a nakon što je prošle jeseni poništena studija utjecaja na okoliš za projekt, i to zbog različitih tumačenja suda i ministarstva, a što je bio nastavak deset godina duge borbe da se počne s ulaganjem na Srđu.

Bez prenamjene zemljšta

Ova se tužba pridružila nizu od pet aktualnih tužbi kod ICSID-a koji se vode protiv Hrvatske. Prvi je postupak UniCredit i Zagrebačke banke zbog izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i konverzije kredita iz švicarskog franka u euro. Drugi postupak pokrenula je tvrtka Amlyn Holding B.V. iz Nizozemske koja tvrdi da joj je Hrvatska naštetila u realizaciji projekta postrojenja termoelektrane na biomasu, treći je pokrenula tvrtka B3 Croatian Courier Cöperatief U.A. iz Nizozemske koja traži naknadu štete od 53 milijuna eura zbog neprovedene liberalizacije poštanskog tržišta. Najpoznatiji postupak je tužba MOL-a, a peti postupak pokrenuo je Georg Gavrilović koji traži naknadu štete od 198 milijuna eura. Razvoj golf, iza kojeg stoji suprug Maje Brinar, izraelski ulagač Aaron Frenkel, s projektom gradnje golfišta na Srđu, do sada je u projekt uložio više od 130 milijuna eura. U investiciju je krenuo uz već postojeću prostorno-plansku dokumentaciju kojom su bili predviđeni sadržaji navedeni u projektu Golf-park Dubrovnik, što znači da nije bilo prenamjene zemljišta.

Prije gradnje tebalo je izraditi i donijeti provedbene urbanističke planove te ishoditi niz planskih i administrativnih dozvola odnosno dopuštenja kao što je primjerice studija utjecaja na okoliš.

U travnju 2013. izdano je rješenje o prihvatljivosti projekta koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na temelju studije utjecaja na okoliš, a iste godine usvojen je i urbanistički plan uređenja.

Različita tumačenja

Vrlo aktivan u inicijativi Srđ je naš, ključne u zaustavljanju projekta, bio je i mostovac Maro Kristić. Zelena akcija i Udruženje arhitekata Hrvatske podnijeli su tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša na Upravnom sudu tražeći poništenje studije utjecaja na okoliš, što se u rujnu i dogodilo. U obrazloženju presude stajalo je da studijom nisu uvrštene i dvije turističke zone.

No one su bile uključene u izvornu studiju, ali je u resornom ministarstvu rečeno da se trebaju izbaciti. Odlukom suda opet bi ih trebalo vratiti, što bi bio novi dodatni trošak za ulagača, za novu studiju i moguće ishođenje dozvola.     

>> U Dubrovniku me pitaju samo kada Srđ kreće

Komentara 4

DU
Deleted user
07:52 15.02.2017.

Svi se boje da ne bi netko nešto zaradio a on sam nije ništa dobio u džep.To je poduzetnička klima.Da su trebali dobit dozvolu od današnjih činovnika,ne bi bilo 90% objekata koje danas turisti obilaze kao atrakcije.

SV
sviralo
13:33 15.02.2017.

ma to nije moguce. pa mi trazimo i zovemo investitore, a dozvole frcaju u roku nekoliko dana, oke ponekad desetljeca, ali to nismo mi krivi nego znate oni tamo neki

GV
golub Vaso
08:34 15.02.2017.

golf tj. apartmanizacija na bivšem negradjevinskom zemljištu je ogledni primjerak političke korupcije od donošenja zakona do danas, banana država, sretan put ovom trgovcu oružjem, non pasaran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije