Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1. Konferencija Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba

Razvijanje gospodarskih odnosa Indije i Hrvatske: Može biti izazovno, ali itekako isplativo

Foto: Indijsko-hrvatski poslovni klub
1/6
06.04.2023.
u 18:42

Očekuje se da će Indija u ovoj godini ostvariti najbolje rezultate od svih velikih gospodarstava. Svjetska banka procjenjuje njezin rast od 6,6 posto, a uspije li zadržati svoj zamah, prema procjenama - 2026. prestići će Njemačku kao četvrto najveće svjetsko gospodarstvo, 2032. trebala bi zauzeti treće mjesto, a do 2035. trebala bi postati treća zemlja s BDP-om većim od 10 trilijuna dolara.

Održana je 1. Konferencija Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba "Kako poslovati s Indijom" pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a glavne teme bile su suradnja Hrvatske i Indije, poslovanje između dvije države i aktualni problem nedostatka radne snage. Na konferenciji je istaknuto da poslovanje s Indijom, najmnogoljudnijom zemljom svijeta, može biti izazovno, ali isto tako i vrlo isplativo. 

Indijsko-hrvatski poslovni klub djeluje već dugi niz godina i okuplja hrvatske tvrtke koje posluju na velikom tržištu Indije. Osim članova kluba, na konferenciji su prisustvovali brojni gosti iz poslovne zajednice i visoki uzvanici, uključujući indijskog ambasadora u Hrvatskoj, državne tajnike MINGOR-a i MUP-a te brojne druge predstavnike Vlade.

Održane su i panel rasprave „Iskustva poslovanja s Indijom“ i „Izazovi radne snage u RH“ na kojima su sudjelovali predstavnici tvrtki poput ALTPRO-a, Infobipa, Skilled Labor-a, Pivac mesne industrije i drugih, koji su iz prve ruke opisali svoja iskustva na velikom indijskom tržištu.

„S Indijskim željeznicama imamo sada već gotovo 20 godina iskustva u komunikaciji, a veći projekti i poslovi krenuli su kada smo našli pravog partnera. Indijske željeznice grade više od 2500 kilometara pruga godišnje, a nabavke vlakova i lokomotiva su praktički svakodnevne. Potencijal posla na tom tržištu je izrazit, ne samo za našu tvrtku već bilo koju hrvatsku tvrtku koju zanima izvoz. „ ističe Tin Viduka, član Uprave ALTPRO-a.

Očekuje se da će Indija u ovoj godini ostvariti najbolje rezultate od svih velikih gospodarstava. Svjetska banka procjenjuje njezin rast od 6,6 posto, a uspije li zadržati svoj zamah, prema procjenama - 2026. prestići će Njemačku kao četvrto najveće svjetsko gospodarstvo, 2032. trebala bi zauzeti treće mjesto, a do 2035. trebala bi postati treća zemlja s BDP-om većim od 10 trilijuna dolara.

Mario Stančin, Glavni tajnik Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba ističe kako je prema zadnjim podacima MUP-a, u Hrvatskoj samo prošle godine izdano ili produženo više od 120 tisuća radnih dozvola, te da će po njihovim projekcijama taj broj u narednim godinama samo rasti. Naime, u RH već dugi niz godina postoji deficit radne snage, naročito u turističkim djelatnostima i građevinarstvu. Uzimajući u obzir činjenicu da se ''bazen'' stranih radnika iz susjednih nam zemalja ispraznio, trenutno se ne nazire niti jedna druga alternativa osim da se zapošljavaju državljani trećih zemalja poput Indije, Nepala i Filipina, a sve s ciljem održavanja gospodarskog rasta. Bitno je napomenuti kako se Zakon o strancima mora mijenjati u smjeru pojednostavljenja i ubrzavanju procesa dobivanja radnih dozvola te da se radne dozvole izdaju na duže vrijeme, dvije, tri ili više godina te u tom kontekstu Indijsko-hrvatski poslovni Klub očekuje reakciju Vlade.

„GDi je tvrtka koja se bavi razvojem specijaliziranog softvera za upravljanje infrastrukturom, posebno telekomunikacijskom strukturom. Pristupanje indijskom tržištu je išlo postupno jer smo kroz ostvarivanje uspjeha na lokalnom i širem Europskom tržištu pa i na nekim daljim tržištima kao što je Bliski Istok stekli reputaciju koja nam je omogućila da pristupimo i na danas najmnogoljudnije tržište, Indiju. Razvoj ekspertize u GDi-u se događa zajedno s korisnicima u telekomunikacijskoj industriji zbog čega danas imamo globalno prepoznatljiv softver. Danas je GDi prisutan u Indiji kroz svoj ured u Mumbaiju jer smatramo da je ključno biti prisutan na tržištu i osluškivat njihove potrebe a vjerujem da će nam prisutnost u Indiji pomoći i u širenju na ostatak azijskog tržišta", istaknuo je Boran Lončarić, CEO GDi Group.

Indija, najbrže rastuće azijsko gospodarstvo, ove godine je postala i najmnogoljudnija država svijeta. Prednosti Indije uključuju obilje jeftine radne snage, nisku cijenu proizvodnje, otvorenost ulaganjima i pogodnu politiku za poslovanje. Prema podacima OECD-a iz 2021. godine, radno sposobno stanovništvo Indije iznosi više od 900 milijuna i očekuje se da će taj broj i dalje rasti.

VIDEO: Razgovarali smo s dostavljačima iz Indije i Nepala: Ima svega, ali više pozitivnih iskustava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije