Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA OPSON XI

Razotkrivene skupine koje su krivotvorile tone hrane i milijune litara alkohola

Foto: Europol
1/8
17.11.2022.
u 16:20

Združenu policijsku operaciju u kojoj  je sudjelovalo 26 zemalja uključujući i Hrvatsku je koordinirao Europol

Zapljena 27.000 tona lažnih prehrambenih proizvoda te 15 milijuna litara lažnog alkoholnog pića, rezultat su operacije OPSON XI koja je  provedena na području Europe od prosinca lani do svibnja 2022.

Združenu policijsku operaciju u kojoj  je sudjelovalo 26 zemalja uključujući i Hrvatsku je koordinirao Europol, a podupirali su je OLAF, Interpol... Cilj operacije bile su kriminalne skupine koje se bave distribucijom krivotvorene hrane i pića, a obavljeno je 74.000 kontrola. To je rezultiralo izdavanjem 80 naloga za uhićenjima, prijavama protiv 137 osoba, pokretanjem više od 175 kaznenih postupak te razotkrivanjem osam kriminalnih skupina.

Sumnja se da su kriminalne skupine  distribuirale pokvarenu tunu, lažnu votku s metalnim alkoholima, krivotvorene vitamine... Istraživale su se i prijevare s plodovima mora, provjeravali su se lanci opskrbe hranom, a kvaliteta hrane se provjeravala na fizičkim i na internet tržnicama.

Najviše je zaplijenjeno alkoholnih pića, žitarica i njihovih proizvoda, mahunarki, dodataka prehrani (aditiva), šećera i slatkih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina, riba i plodova mora, mliječnih proizvoda i proizvoda od peradi. Talijanski karabinjeri zaplijenili su vinariju i milijun litara vina koje je bilo modificirano, Portugalci su otkrili tajnu klaonicu, Španjolci su razotkrili skupinu koja je prodavala molekularno modificiranu gardeniju kao šafran, inače vrlo skup začin....

Erdogan zaprijetio Grčkoj: 'Mogli bismo doći iznenada jedne noći'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije