Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Razminira se vanjska granica Europske unije

Razminiranje je koštalo oko 5,5 milijuna kuna, od čega je  85 posto troška pokriveno iz Europskog fonda za ruralni razvoj.
31. kolovoza 2018. u 14:51 2 komentara 495 prikaza
mine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Vanjska granica Europske unije, na području mjesta Kobiljak nedaleko Dvora na Uni, od danas je sigurnija, jer je završeno razminiranje 558.762 četvornih metara minski sumnjivog područja.

Hvar Svjetsko čudo Ovaj hrvatski otok ima najviše akademika na svijetu po stanovniku

„Unazad pet godina i više mi smo razminirali gotovo cijelu graničnu crtu prema Bosni i Hercegovini, razminirani su i prilazni putevi prema granici, a ovo je završna faza gdje se razminira šira površina. Mi ćemo ovime dobiti apsolutnu sigurnost i za policijske službenike, ali i za sve ostale osobe koje se zateknu na ovom području“  - kazuje  Alenko Vrđuka, voditelj Službe za granicu Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Naime, u prošlosti, dok područje uz granicu nije bilo razminirano, krivolovci i drvokradice često su koristili nemogućnost kretanja policijskih službenika minski sumnjivim područjem te su iz pravca BiH ulazili na hrvatski teritorij. Sada policija više takvih prepreka nema. 

Isus NEVJEROJATNO OTKRIĆE Arheolozi u Izraelu pronašli mjesto Isusovog prvog čuda?

„Ulazimo sada u sve i jedan dio područja našega, to znači bolju kontrolu ne samo granične crte nego i dubine granice“ – dodao je Vrđuka. Ovim područjem u zadnje vrijeme kreće se i migrantska ruta, doduše u manjoj mjeri nego na području susjedne Karlovačke županije, ali će granična policija sada moći učinkovitije rješavati i problem ilegalne migracije.

Razminiranje je koštalo oko 5,5 milijuna kuna, od čega je  85 posto troška pokriveno iz Europskog fonda za ruralni razvoj. 

„Nakon ovog razminiranja i onog u Ličko senjskoj županiji sva će poljoprivredna područja u Hrvatskoj biti razminirana, i preostaju samo šume i teško pristupačna područja gdje je sve manje moguće raditi sa strojevima, sve se više trebamo oslanjati na ljude, a minska polja su sve gušća.“ – napominje ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan dodavši kako je iz europskih fondova do sada za razminiranje povučeno 64 milijuna eura.

3. maj ODLAZAK U INOZEMSTVO Plaća 2 500 eura, a počinje se odmah? Pogledajte što sve Nijemci nude radnicima 3. maja

U Hrvatskoj je trenutačno 380 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja  u osam županija, a zabrinjava podataka kako je prilikom razminiranja u prvih osam mjeseci pronađeno više od 3.500 raznih minsko eksplozivnih sredstava što je veliki porast u odnosu na lanjskih 1700 u istom razdoblju. 

wolfgang priklopil 3096 dana u zagrljaju otmičara

A da zaostalog oružja ima pokazuje i slučaj nedaleko Kobiljaka gdje su pirotehničari prilikom razminiranja nedavno pronašli u šumi ukopani tenk, ostavljen prilikom povlačenja srpskih snaga 1995. godine. 

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • nogogaz:

    Jos jedan korak smo blize schengenu! Samo jos da prihvatimo postojecu schengensku granicu i sridimo servere i kompe za schengenski sostem...i nema vise nikoga i nista da nam taj sprijeci taj povijestni uspijeh hrvatske drzave!

  • wwwcro:

    Hvala pirotehničarima koji uklanjaju mine koje su Srbi postavili !!!