Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Arheolozi u Izraelu pronašli mjesto Isusovog prvog čuda?

Stotinama godina hodočasnici su vjerovali da je mjesto čudesa Kafr Kanna, grad u sjevernom Izraelu, gdje posjećuju ''Crkvu za vjenčanja'' iz 20. stoljeća.
30. kolovoza 2018. u 15:52 108 komentara 34402 prikaza
Isus
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Misterij je stoljećima okruživao mjesto Isusova "prvog čuda", ali možda bi se uskoro mogao pronaći odgovor, prenosi Daily Mail.

Isusove relikvije Gdje se čuvaju mistične relikvije Kristove muke

Prema Evanđelju po Ivanu, Isus je pretvorio vodu u vino tijekom vjenčanja u Kani. Stotinama godina hodočasnici su vjerovali da je mjesto čudesa Kafr Kanna, grad u sjevernom Izraelu, gdje posjećuju ''Crkvu za vjenčanja'' iz 20. stoljeća. Ipak, nikada nije potvrđeno da je riječ o pravoj lokaciji. Sada arheolozi vjeruju da je Kana iz biblijskih vremena možda prašnjavo brdo, osam kilometara sjeverno.

To je bivši lokalitet Khirbet Qane, židovskog sela između 323. pr. Kr. i 324. godine, gdje su arheolozi otkrili brojne uvjerljive tragove.

Otkrili su mrežu tunela za kršćansko bogoslužje,obilježeno križevima i referencijama na Kyrie Iesou, grčku frazu koja znači Isus Krist. Tu su bili i oltar i polica s ostacima kamene posude. U šest kamenih posuda nalik na ovu držalo se vino u biblijskom prikazu čuda.

marin barišić Nadbiskup Barišić: 'Isus Krist najveća zaštita od nasilja u braku, obitelji i društvu'

Dr. Tom McCollough, koji se bavi iskopavanjem, rekao je da postoje još tri mjesta s vjerodostojnim tvrdnjama da je upravo tamo bila Kana.

– Otkrili smo veliki kršćanski kompleks koji je služio hodočasnicima koji su došli u potrazi za mjestom na kojem je Isus napravio svoje prvo veliko čudo. Ovaj je kompleks korišten u kasnom petom ili početkom šestog stoljeća, a nastavili su ga koristiti i hodočasnici tijekom križarskog razdoblja u 12. stoljeću, kaže McCollough. 

– Hodočasnički tekstovi iz ovog razdoblja, koji opisuju ono što su hodočasnici učinili i vidjeli kad su došli u Galanski klan, vrlo se usko podudaraju s onim što smo izložili kao čarobni kompleks.

Isusovi spisi HERETIČKI DIO BIBLIJE Znanstvenici otkrili tajnu zabranjenih Isusovih spisa

Kao dio svojih dokaza, dr. McCollough upućuje na rad židovskog povjesničara Flaviusa Josephusa iz prvog stoljeća. Njegove referencije na Kanu zemljopisno se usklađuju s lokacijom Khirbet Qane.

– Pozivanje Kane u Josipu, Novom zavjetu i rabinskim tekstovima tvrdi da je selo bilo židovsko, blizu Galilejskog jezera i u području niže Galileje. Khirbet Qana ispunjava sve ove kriterije, zaključuje McCollough.

Pogledajte i video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • angeomihael:

    Koliko primitivaca komentira a sve na bazi poganizma.Neks im Bog oprosti što su primitivna stvorenja.

  • pritiskovic:

    Najnovije vijesti govore da su tamo našli i njegov smartphone sa punim baterijama! Čudima nikad kraja!

  • Deleted user:

    Nista od toga dok ne pronadjemo nacin da pogledamo u proslost. A tko zeli vjerovati, neka vjeruje. Ionako mnogi zazovu ime Bozje pri kraju zivota..