Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plaća 2 500 eura, a počinje se odmah? Pogledajte što sve Nijemci nude radnicima 3. maja

Budući da se traže majstori raznih metalskih struka, posla ne nedostaje, a sve ide preko ugovora.
31. kolovoza 2018. u 08:32 248 komentara 57676 prikaza
3. maj
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Dok radnici Uljanika i 3. maja i dalje štrajkaju kako bi dobili zaostalu plaću, na prilazima brodogradilištu, kao i pred samim ulazom, sve više bujaju leci i plakati koji im nude zapošljavanje u Njemačkoj, prenosi Novi list.

Štrajk NASTAVAK ŠTRAJKA Štrajkaški odbor 3. maja: Ne bude li plaća, u ponedjeljak prosvjed u Rijeci

Budući da se traže majstori raznih metalskih struka, posla ne nedostaje, a sve ide preko ugovora.

–  Radi se u okolici Bremena i Hamburga, a potpisuje se njemački ugovor o radu. Znači sve čisto, njemačko zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Godišnji odmor prema njemačkom je zakonu, minimalno dva i pol dana za svaki mjesec, s time da se preraspodjelom viška radnih sati, što je uobičajeno zbog prekovremenih, u prosjeku dođe na oko četrdeset dana odmora u godini. To je mjesec i pol dana, što nije loše, kaže sugovornik.

Prosvjed radnika 3. maja i Uljanika:

[video: 26421 / Prosvjed radnika Uljanika i 3. Maja]

Visina mjesečne plaće i ostali radni uvjeti puno su bolji nego u Hrvatskoj. 

 

– Poslodavac osigurava stan, s time da su u sobama smještena po dva radnika. Plaća je od 17 do 19 eura po satu, bruto, za kvalificiranog zavarivača. Mjesečno se odradi oko 200 sati, znači plaća je između 3400 eura i 3800 eura bruto, kaže posrednik.

Radnici Uljanika i 3. maja održali prosvjedni skup ispred Banskih dvora Izvor iz Vlade: 'Dugoročno rješenje nemamo, kupili smo tek malo vremena'

Ovisno o tome jeste li oženjeni i imate li djece, porez je nešto niži, a neto plaća bude negdje oko dvije i pol tisuće eura. Radnici 3. maja ne samo da nemaju ni približno toliku plaću, nego im je ne isplaćuju redovno. Zato su se i mnogi radnici ovog brodogradilišta odlučili upravo na odlazak u Njemačku. Kvalificirani industrijski radnici njemačkom su tržištu itekako potrebni, a nisu skupi, neučinkoviti i neproduktivni.

Prosvjed radnika Uljanika:

[video: 26385 / ]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • Drmiha:

    ako se samo malo pazljivije procita tekst lako se zakljuci da su ovo ili lazi ili pokusaj prevare jer kako je moguce uzeti prekovremene sate slobodno i istovremeno iste te sate naplatiti?

  • narod1:

    Germanski VL naravno da navija za Germane, zdušno rade na propasti države koja im je pokonila novine, zahvaljujući domaćoj političkoj potkupljenoj bagri

  • pavijan:

    Mislite li da su džabe cijelo 20 stoljeće, pa i dalje naši ljudi imali ulaz u Njemačku kao gastarbeiteri... Naplata je u obliku vlasništva nad svim telekomunikacijskim divovima. Preuzet će i ostale firme vrijedne kupnje. To je naplata za rad ... prikaži još! u Njemačkoj i Austriji. U njihovom smo vlasništvu.