Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Razgovor s koprivničkim gradonačelnikom Mišelom Jakšićem

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
11.01.2023.
u 11:16

U našu kompostanu u naselju Herešin dolaze brojne delegacije iz Hrvatske, zemalja u regiji, Austrije pa čak i iz dalekog Brazila kako bi vidjeli najnoviju tehnologiju obrade bio otpada u prvoklasni kompost

Grad Koprivnica iza sebe ima nekoliko nagrada vezanih uz ekologiju i održivost. Kad je i s kojom vizijom taj smjer zacrtan?

Koprivnica svoj zeleni put održivog razvoja provodi već duži niz godina. Sad već davne 2004. godine otvoreno je prvo reciklažno dvorište, postavljeni su zeleni otoci za besplatno odvojeno prikupljanje otpada na javnim površinama, a 2007. pušteno je u rad najmodernije postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda. Kao perjanica gospodarskih i društvenih aktivnosti, Koprivnica svoj razvoj temelji i na zelenom, obnovljivom i održivom načinu provođenja svi planova, projekata i aktivnosti kako bi se očuvao visok životni i poslovni standard.

 

Koja tri projekta biste izdvojili u proteklih nekoliko godina kao primjere na koje se načine u Gradu razmišlja o ekologiji, kružnoj ekonomiji i naposljetku budućnosti našeg planeta?

Iako u području ekologije, kružne ekonomije i održivog razvoja imamo daleko više od tri projekta, valjalo bi istaknuti projekt Civitas Dyn@mo iz 2014. koji je omogućio prvi javni električni prijevoz ne samo u Koprivnici, nego i u Hrvatskoj. Tu je i projekt OneSun kojim se na čak tri škole u Koprivnici omogućava proizvodnja električne energije iz fotonaponskih elektrana ukupna snage 120 kW.

Projektom „Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji“ iz 2018. uz Grad Koprivnicu uključeno je bilo i 9 okolnih općina gdje se provodila opsežna edukacija svih dobnih skupina kako odvajati otpad, reciklirati i ponovo upotrijebiti korisne dijelove otpada. Osim navedenih projekata, tu su i brojni projekti energetskih obnova javnih zgrada, izgradnja novih energetski učinkovitih objekata i sl.

Foto: Damir Špehar/Pixsell

 

Zahtijeva li predanost ekologiji i veća financijska izdvajanja?

Ako ipak pogledamo širu sliku koju tema ekologije nosi sa sobom, tada svakako možemo zaključiti da svaka kuna ili euro utrošen danas je investicija za budućnost, za ne samo umanjenje budućih troškova, nego i za stvaranje uvjeta u kojima manje stvaramo otpad, manje trošimo energiju, a više uživamo i kvalitetnije živimo. Dakle, predanost ekologije je investicija s vremenskim odmakom.

 

Kakva je situacija na području Grada Koprivnice s gospodarenjem otpadom? Jeste li zadovoljni postotkom odvajanja otpada u kućanstvima?

Koprivnica je već neko vrijeme visoko po postotku odvojeno prikupljenog otpada i s 56% nalazi se na samom hrvatskom vrhu kada je tema odgovorno gospodarenje otpadom. Biti drugi u Hrvatskoj i već sada ispuniti europsku normu je dokaz da je naš plan i put kojim idemo doista dobar i učinkovit.

Za to su svakako zaslužni naši građani i poduzetnici koji su usvojili visoke standarde, koji brinu o razdvajanju otpada na samom kućnom pragu ili unutar svojih poslovnih subjekata, pa tako njima idu zasluge što je Koprivnica viceprvak u gospodarenju otpadom. Vjerujem da će taj postotak snažno rasti u idućem razdoblju jer planiramo realizirati sortirnicu prikupljenog komunalnog otpada kako bi još više i još bolje odvojili sve segmente otpada, pa ono što se može reciklirati i ponovo upotrijebiti vratili u kružni ciklus gospodarstva.

 

Kakve su reakcije na reciklažno dvorište u naselju Herešin i kompostanu otvorenu prošle godine?

Mislim da brojke same po sebi govore da smo opravdali te projekte jer Koprivnica ne samo da je na samom vrhu po gospodarenju otpadom, nego i proizvodi prvoklasni bio kompost koji je sve poznatiji diljem Hrvatske. Vlasnici obiteljskih gospodarstava iz Zagorja, Gorskog Kotara pa i primorja dolaze u Koprivnicu po vrhunski kompost jer su testnom sadnjom povećali prinose povrća u svojim OPG-ima.

Na našu kompostanu dolaze brojne delegacije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Austrije pa čak i iz dalekog Brazila kako bi vidjeli najnoviju tehnologiju obrade bio otpada u prvoklasni kompost. Suradnja s akademskom zajednicom rezultirala je povećanjem učinkovitosti i smanjenjem vremena sazrijevanja bio otpada, a sama tehnologija je inovativna i prvi put praktično implementirana u kompostani u Herešinu, koprivničkom prigradskom naselju.

 

Koprivnica je među prvima u ovom dijelu pokrenula Living Lab, razvoj pametne vanjske rasvjete. Kakvi su rezultati?

Living Lab Koprivnica danas ima čak 11 partnera koji testiraju, koriste i predstavljaju inovativna rješenja pametne javne rasvjete. Projekt spaja javni i privatni sektor, a u sve je uključen i onaj znanstveni dio razvoja novih proizvoda. Velik interes partnera u projektu govori u prilog uspješnosti ideje da se u urbanom, živom dijelu grada implementiraju i testiraju najnoviji trendovi, inovacije i proizvodi na području koji čini javni prostor, a ne čini ga samo javna rasvjeta već i brojna senzorika kvalitete zraka, daljinskog upravljanja, digitalnih uličnih znakova i obavijesti, punionica električnih vozila i mnoštvo drugih rješenja. Living Lab je ona dodatna vrijednost i sa strane partnera i sa strane korisnika, odnosno građana budući da sve strane koriste i uživaju one najbolje osobine inovativnih i modernih rješenja i proizvoda.

Foto: Damir Špehar/Pixsell

 

Jeste li zadovoljni načinom na koji država zakonski regulira ekološke teme i imate li neki prijedlog kako može pomoći jedinicama lokalne uprave i samouprave da se zaštita okoliša podigne na još višu razinu?

Ako pogledamo koprivnički put kojim smo došli na drugo mjesto u Hrvatskoj i na sam vrh što se tiče inovativnih rješenja, svakako možemo vidjeti da je bilo potrebno ulagati u ljude, u edukacije od vrtića do odraslih, u infrastrukturu i zatim ustrajati u svemu tome pa i kada je drugima bilo smiješno, na primjer, što je Koprivnica prva predstavila električne mini autobuse za javni prijevoz. Ponekad osim vizije treba imati i hrabrost pokrenuti projekte koje još nitko nije pokrenuo, a koje svi zapravo žarko priželjkuju.

Tema gospodarenja otpadom svakako je aktualna u cijeloj Hrvatskoj i na mahove poprima vrlo ozbiljnu notu jer mnogi uviđaju da je otpad koji stvaramo s jedne strane problem, a s druge strane prilika za stvaranje novih proizvoda i novih vrijednosti. Čim prije se s tom problematikom počne ozbiljnije raditi, tim prije će se naći rješenja zbrinjavanja, recikliranja i ponovne upotrebe otpada i njegovih dijelova.

 

Koji su planovi za naredno razdoblje oko projekata vezanih uz ekologiju i održivost?

Tema održivog razvoja prožeta je kroz sve strategije i planove koje provodimo u Koprivnici. Mi Podravci poznati smo po svojoj šparnosti i da svaku kunu i euro nekoliko puta okrenemo kako bi našli najučinkovitiji način njihovog ulaganja u konačnu investiciju. Dosad smo sve aktivnosti i investicije vodili na takav način da su održivost, učinkovitost i ekologija bile njihove najvažnije sastavnice, a svakako nam je to u planu raditi i u budućem razdoblju. Zelena Koprivnica je i zelena Podravina, to cijenimo, baštinimo i čuvamo.

Foto: Rezolucija Zemlja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije