Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petar Sirotković:

'Razbijao sam vrata stolicom kako bih spasio majku'

Petar Sirotković
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/4
01.07.2014.
u 16:43

Sa zamrzivača je netko skinuo motor. "To odnose u Brčko i prodaju za 10 eura"

– Bio sam te subote, 17. svibnja, taj datum neću nikada zaboraviti, s ostalima na nasipu na Savi gdje smo postavljali vreće s pijeskom jer je na nekim mjestima razina vode već prelazila rub nasipa. Odjednom, mislim da je bilo 14.30 sati kada je voda probila nasip i bujica krenula prema našoj kući u kojoj je bila sama moja 86-godišnja majka Ruža. Mjesto gdje je probijen nasip od naše kuće udaljen je 100-tinjak metara i voda je u trenu ispunila cijelu kuću. Silina vode zatvorila je vrata sobe u kojoj je bila majka, a kada sam došao, pokušavao sam probiti vrata udarajući stolicom, ali nisam uspio. Majka je ostala zarobljena u sobi punoj vode. Da sam imao pri ruci sjekiru, vjerojatno bih uspio razvaliti vrata, a ovako, voda je bila jača   priča Petar Sirotković (60) pokazujući kuću punu osušenog mulja, pijeska, drva i svega što je nanijela bujica u prvom valu nakon probijanja nasipa jer Petrova kuća, uz još nekoliko susjednih, bila je prva na udaru bujice koja je poharala kuće u Rajevu Selu, nedaleko od nasipa.

Petrova majka prva je žrtva katastrofalne poplave koja je poharala županjsku Posavinu, a sve je počelu upravo na tom mjestu, na nasipu na Savi, stotinjak metara od Petrove kuće. Petar se uspio spasiti tako što se uz pomoć motke popeo na krov jer voda je bila iznad vrata, gotovo do stropa. Spasili su ga navečer pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja koji su prolazili čamcem spašavajući ljude koji su ostali u kućama nakon vala.

Rekao sam im da je majka ostala u sobi i vodi, ali tada nisu mogli ništa učiniti. Smjestio sam se kod rođaka u Gradištu kada su 20. svibnja došli policajci i rekli da pođem s njima u Vukovar na odjel patologije kako bih prepoznao majčino truplo. Ne znam kako i kada su je izvadili iz vode, ali sada nije ni važno  priča Petar gotovo kroz suze pokazujući vrata koja nije uspio probiti kako bi spasio majku. Kolika je silina bujice bila te kobne subote 17. svibnja svjedoči nered koji je načinila u kući, a posebice u dvorištu gdje je potpuno razrušila nusprostorije i rasula ih iza kuće. Betonska "deka" garaže je odbačena 30-ak metara, a automobil 50-ak metara iza kuće. Bujica je izbacila i sve kućanske aparate pa i zamrzivač s kojega je netko, kada se voda povukla, skinuo motor.

To odnose u Brčko i prodaju za 10 eura. Petar je duša od čovjeka i da se njega pita, ništa ne bi za sebe izborio pa smo mi suborci priskočili u pomoć. Čistimo mu kuću, izbacujemo sve što je za baciti je tu ništa više nije uporabljivo. Kuća je određena za rušenje, pa smo odlučili skinuti crijep i očistiti opeke koje se još mogu iskoristiti barem za gradnju nusprostorija. On sam živi od 800 kuna skrbi koje prima kao branitelj, ne traži ništa, jedino ga je jako pogodila majčina smrt kaže Josip Župarić koji, iako je i sam nastradao od poplave u susjednim Posavskim Podgajcima, sa suborcem Mijom Mostovcem pomaže ukloniti posljedice poplave u kući Petra Sirotkovića.

Nagovorili su Petra neka na svoje ime otvori žiroračun, možda će dobri ljudi pomoći -

Croatia banka

2485003-3200117857    

IBAN HR 1224850033200117857

poziv na broj 105286513

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije