Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene zakinute

Ravnopravne u plaćanju računa i kredita, ali ne i u kuhanju i čišćenju

ruke, držanje za ruke, zaljubljeni, par, partneri (1)
Thinkstock
15.08.2013.
u 17:00

Prof. psihologije Željka Kamenov i Andreja Bartolac pokazale da su hrvatski brakovi još konzervativni

Iako su deklarativno i muškarci i žene za ravnopravnost i pravednu podjelu poslova u kući, u praksi je još uvijek za žene, nakon što dođu s posla i zatvore vrata domova, rezervirana briga o kuhanju, pranju i glačanju rublja... Pokazalo je to istraživanje prof. psihologije Željke Kamenov sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Andreje Bartolac sa Zdravstvenog veleučilišta, koje je provedeno među 120 zaposlenih parova, koji žive u bračnoj i izvanbračnoj zajednici.

Muškarci zadovoljni

Kad je riječ o \"ženskim\" poslovima kako to vole reći mnogi muškarci, poražavajući su rezultati istraživanja \"Percipirana raspodjela obiteljskih obveza među partnerima i doživljaj pravednosti u vezi\", objavljeni u časopisu Sociologija i prostor.

Dok se uglavnom jednako brinu o djeci, troškove dijele podjednako i zajedno donose obiteljske odluke, kad je riječ o pranju i glačanju rublja, čišćenju sanitarnih prostorija, u hrvatskim brakovima i izvanbračnim zajednicama još to rade žene. Žene su te koje peru i glačaju rublje, dok je kuhanje na sebe preuzelo 75 % žena, ali i pranje prozora i podova, što radi 73,3 % žena...

Da je to tako u odgovorima su se složili i muškarci. To i ne iznenađuje kad i oni muškarci koji se vole pohvaliti da doma imaju ravnopravne partnerice, a ne kućanice, javno govore da kad god stignu pomažu supruzi u kući, nesvjesni da su s tom riječi \"pomažu\" sve rekli o svom shvaćanju ravnopravnosti. Ali kako kaže psihologinja Mirjana Krizmanić, i žene su zaslužne za neravnopravnost za koju se nisu izborile i još sinove odgajaju da ne rade kućanske poslove. Zabrinjavajuće je i što među ispitanima njih 60,5% ima visoku i višu stručnu spremu, jer kakva je tek situacija među lošije obrazovanima, nezaposlenim i samim time ženama financijski ovisnima o muškarcima? Prema istraživanju, muškarci su naravno zadovoljni što su u poziciji da se ne brinu jednako kao i žene za kućanske poslove, a žene se osjećaju \"zakinuto\". No, brigu za povremene popravke u kući i oko auta preuzelo je više od 80 do 90 % muškaraca na sebe. Nije im nelagodno, kao što je to bilo muževima i očevima prije 20, 30 godina, voziti dijete u kolicima i igrati se s njim u parku jer se sada jednako kao i žene brinu za djecu.

Kriv je odgoj

– Sve je to posljedica odgoja. Žene su te koje muškarcima dopuštaju da se tako ponašaju. Čak i mlade majke još uvijek kćeri uče da kuhaju i peglaju, a sina eventualno uče da iznese smeće. Mala šansa je da će se situacija promijeniti dok roditelji ne budu jednako odgajali i kćeri i sinove da su ti poslovi zajednički. Dječaci gledaju majke kako kuhaju, peru i peglaju i naravno da će očekivati da im to sutra radi i žena. Svaka majka će reći \"samo da mi sin ne dobije ženu koja ne zna kuhati\", a za kćer će reći \"samo da dobije modernog muža\" – kaže psihologinja Krizmanić.

Inače, u istraživanju ispitanice su u prosjeku imale 37 godina, a muškarci 39,5 godina, a najveći broj ispitanih, njih 46,3 posto, odrastao je u velikom gradu, a na selu ih je odraslo 27,5 posto.

>>\'Muškarac bez posla socijalni problem, a žena samo – domaćica\'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije