Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJAK OSOBLJA

Ravnatelj KBC-a Split zabranio sporazumne otkaze primaljama i sestrama, oglasio se sindikat

Zagreb: Beroš objavio rezultate inspekcije smrti novinara Matijanića
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/2
12.10.2022.
u 18:52

Zabrana iz članka 1. ove Odluke odnosi se na medicinske sestre/tehničare (SSS, VSS) i primalje (SSS, VSS). 3. Ova odluka stupa na snagu s danom donošenja i primjenjuje se do opoziva, navodi se u odluci

Medicinske sestre, tehničari i primalje koje rade u KBC Split dobile su zabranu sporazumnog otkaza. Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović koji je donio tu odluku to objašnjava s činjenicom što imaju nedostatak potrebnog osoblja.

"Na temelju članka 21. Statuta Kliničkog bolničkog centra Split dana 07.10.2022.g. donosi se Odluka:

1. Zabranjuje se sklapanje sporazuma o prestanku radnog odnosa osim u slučaju potrebe sklapanja istog zbog odlaska u mirovinu kao i u slučaju davanja suglasnosti poslodavca za prelazak radnika iz jedne zdravstvene ustanove u drugu zdravstvenu ustanovu ili Zavod na odgovarajuće poslove (čl. 27. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja NN 29/2018, 35/2019, 78/2019., 92/2019).

2. Zabrana iz članka 1. ove Odluke odnosi se na medicinske sestre/tehničare (SSS, VSS) i primalje (SSS, VSS). 3. Ova odluka stupa na snagu s danom donošenja i primjenjuje se do opoziva.

Obzirom na trenutno tešku kadrovsku situaciju odnosno na kroničan nedostatak medicinskih sestara/tehničara (SSS, VŠS) i primalja (SSS, VSS) i to poradi velike stope bolovanja kao i poradi nedostatka rečenog kadra na tržištu rada valjalo je odlučiti kao u izreci ove Odluke", stoji u odluci KBC-a Split, piše 24sata.

KBC Split poslao je dopis u kojem objašnjavaju svoju odluku.

"KBC Split je dužan pacijentima pružati najbolju moguću kvalitetu zdravstvene skrbi. Prema Pravilniku o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti u ovom trenutku u KBC-u Split nedostaju 352 srednje medicinske sestre i 243 prvostupnice sestrinstva, ukupno 595 medicinskih sestara/tehničara i primalja. Istodobno u cijeloj Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara, a naši natječaji za prijem su stalno otvoreni. U opisanim okolnostima je zbog organizacije službe o kojima ovisi njega i skrb o bolesnicima nemoguće je raskidati radni odnos očekujući odlazak s dužnosti iz KBC-a Split u roku od nekoliko dana. Naravno da radnik slobodno prekida radni odnos koristeći institut otkaza o radu uz poštivanje otkaznog roka. Zbog toga je jedini motiv donošenja ove odluke da radnik ostaje na svom radilištu onoliko koliko je potrebno da se reorganizira služba radnikovim odlaskom i tako omogući kontinuitet skrbi o našim pacijentima. Ni u kom slučaju ne postoji pravo na otpremninu nego samo u slučaju kad poslodavac otkazuje ugovor o radu", navode.

Reakcija struke

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak izjavila je za 24sata kako Ugovor o radu predstavlja dvostrani pravni posao koji, kao i bilo koji drugi ugovor obveznog prava, može biti raskinut ili otkazan.

"Navedenu Odluku Kliničkog bolničkog centra Split s obzirom na gore navedeno zakonsko uređenje prestanka radnih odnosa smatramo bespredmetnom. Ujedno smatramo kako je neprihvatljivo da se takva odluka odnosi isključivo na medicinske sestre i medicinske tehničare te primalje, unatoč njihovom nedostatku na tržištu rada", ustvrdila je i navela kako već godinama upozoravaju na manjak medicinskih sestara i tehničara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije