Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
chefovski sukob

Rat zbog suflea: Maknite me iz tog Michelinova vodiča

Foto: Ian West/Press Association/PIXSELL
07.11.2019.
u 09:10

Michelinovi inspektori oduzeli su jednu zvjezdicu francuskom chefu M. Veyratu jer su procijenili da je u sufle stavio sir cheddar. “Oni su nesposobni”, zaključio je kuhar i podignuo tužbu

Kakav chefovski sukob u Francuskoj! Vodič Gault & Millau, koji se izdaje i kod nas, proglasio je chefa Michela Veyrata jednom od deset najvažnijih osoba francuske “haute cuisine”. I u tome vjerojatno ne bi bilo ništa neobično da se ne čini kako je to prst u oko drugom velikom gastronomskom vodiču, onom Michelinovu, koji već nekoliko godina zvjezdice dodjeljuje i u Hrvatskoj.

Jer, Veyrat je tužio Michelin zato što je njegov prestižni restoran “La Maison des Bois” u departmanu Haute-Savoie u francuskim Alpama izgubio zvjezdicu. A Michelinovi su mu je inspektori oduzeli jer su pomislili da je počinio svetogrđe, odnosno da je u sufle stavio engleski sir cheddar. “Sačuvaj me, Bože”, pobunio se znameniti chef i povikao da Michelinovi inspektori pojma nemaju te su zamijenili sir sa šafranom koji je zapravo koristio. I onda je odlučio svoju čast vratiti tužbom.

“Bolje da su me ranili!”

Dodatno je bio razljućen što je za gubitak jedne od maksimalne tri zvjezdice koje je restoran imao doznao tek pregledavajući 110. izdanje Michelinova vodiča. I zaprepastio se kada je uočio da njegov restoran ima samo dvije zvjezdice. Očajan, razmišljao je tko bi za to mogao biti kriv jer je odmah bio siguran da nije moguće da je za to kriva njegova kuhinja. Morali su to biti inspektori, koji su žutu boju krivo procijenili pomislivši da potječe od blasfemičnog cheddara, a ne od šafrana. Hereza je koristiti u sufleu nešto englesko kada imate divne francuske sireve reblochon, beaufort ili tommeove.

– Obeščašćen sam odlukom Michelinovih inspektora! To je gore nego da me netko ranio. To je profinjena uvreda koja mi je prouzročila depresiju. Moje je osoblje plakalo. To je za mene nepopravljiva šteta – rekao je Veyrat za francuske medije nakon što je otkrio da mu je oduzeta zvjezdica.

– U sufle stavio sam šafran, a gospodin koji je bio u posjetu pomislio je, zbog žute boje, da se radi o cheddaru. Što onda taj uopće zna o ičemu? Pa to je jednostavno ludilo – žestio se dalje Veyrat.

Chef kojega mnogi smatraju jednim od najboljih na svijetu nije na tome stao. Zatražio je i da njegov restoran uklone iz Michelinova vodiča, restoran se nalazi na 1800 metara nadmorske visine u Alpama blizu granice sa Švicarskom.


Otprije ima šest zvjezdica

– Oni su potpuno nesposobni! To je uvreda i za našu regiju. Jedina je istina da jaja dobivamo od naših kokoši, mlijeko muzemo od naših krava, a imamo i dva botaničara koji svako jutro skupljaju bilje... – žestio se.

No, Michelin je Veyratov restoran odbio ukloniti iz svog vodiča.

– Nećemo ukloniti “La Maison du Bois” iz našeg vodiča. Ako objekt ostane otvoren i naši inspektori procijene njegovu hranu vrijednom neke od naših preporuka, tada ćemo ga nastaviti preporučivati – rekli su u Michelinu.

Ali ni Veyrat se nije predavao.

– Ljudi u tom vodiču gomila su prevaranata posvećenih režiranju sukoba zbog komercijalnih uspjeha te degradiranju kulinarskih institucija kakva sam ja. Svoj su izvještaj o mojem restoranu sigurno izmislili. Volio bih vidjeti račune za jela koja su kod mene pojeli. Sigurno imaju nekakvu arhivu, pa onda mogu i pronaći dokaz da su ondje bili – kazao je veliki chef. Odgovor je glasio kao i uvijek: – To što Michelinove inspektore ne vidite ne znači da oni negdje nisu bili. Prvo ročište za Veyratovu tužbu slijedi 27. studenoga. Doista, Michel Veyrat jedan je od najboljih svjetskih chefova. U dva restorana u kojima je prije radio također je dobio po tri zvjezdice, a prema rivalskom vodiču Gault & Millau, dobio je maksimalnih 20 od 20. Očito ima razloga zašto ga smatraju ponajboljim na svijetu. No, vidjet ćemo što će o svemu reći pravosuđe, pa i koliko ćemo otkriti o načinu ocjenjivanja Michelinovih inspektora.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
10:28 07.11.2019.

ovo je vijest dana! izgubljena zvjezdica u vodiču... izrazi kao 'blasfemija' kod hrane izaziva osjećaj koji je teško opisati riječima. svijet se srušio, i odmah na sud... dal za taj vodič i značenje kvalitete znaju nešto u indiji, kini...? zemljama koje imaju najraznolikiju kuhinju na svijetu? eto, odmah idem u konzum po jedan mali sendvič sa turističkom i dimljenim sirom, toga nema u vodiču sigurno....

ZB
Zbrega
20:01 07.11.2019.

Podrska Michelu kuharu virtuozu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije