Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokirani nezadovoljni

Rat u skupini za ovršni zakon

Damir Metelko
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
11.10.2018.
u 13:11

Da je Damir Metelko član radne skupine kao zamjenik predstavnika HOK-a, čelnica Blokiranih nije znala iako je i ona u radnoj skupini

Nakon što je Udruga Blokirani žestoko reagirala na prijedlog izmjena nacrta novog Ovršnog zakona, koji je odvjetnik Damir Metelko iz ureda Hanžeković&partneri poslao na mailove članova radne skupine za izradu zakona, u uvjerenju da ga je dobio “ispod žita”, ispostavilo se da je moguće biti sudionik radne skupine, a da ostali članovi za to i ne znaju!

Metelko je, potvrdio nam je to ministar pravosuđa Mladen Bošnjaković, zamjenik Miće Ljubenka, člana radne skupine iz Hrvatske odvjetničke komore i očitovao se u tom svojstvu, a ne kao zaposlenik odvjetničkog ureda. No očitovanje je ipak poslao s maila odvjetničkog ureda, a ne HOK-a.

Nije ga imenovao ministar

– Izgleda da je u Hrvatskoj uobičajeno da razni Borgovi pišu zakone iz kojih će ostvarivati osobnu korist, ali je apsurdno da Hanžekovićev ured, koji je iz ovršnih zakona ostvarivao golem profit, ima dominantan utjecaj na sadržaj tog zakona – prosvjedovala je na konferenciji za novinare predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin.

Sazvala ju je uvjerena da je odvjetnički ured neovlašteno došao do nacrta zakona i time kompromitirao proceduru njegova donošenja. No ministar poručuje da je Metelko tekst zakona dobio kao dio radne skupine.

– Nisam ga osobno imenovao u radnu skupinu, delegirao ga je HOK kao zamjenika svog predstavnika Miće Ljubenka, a mi nemamo ništa protiv. Pa i Miriam Kervatin imala je zamjenika Sarajka Baksu iz Blokiranih – argumentirao je Bošnjaković i dodao da će uskoro, u javnoj raspravi, svi odvjetnici i javni bilježnici biti pozvani da se izjasne. Razumljivo mu je, kaže, da iskre frcaju na spomen ureda koji je postao gotovo sinonim za ovrhe, no ne može isključiti čovjeka jer radi taj posao.

Ukinuli bi gotovinske isplate

– Svatko ima svoje gledište, a mi ćemo donijeti zakon kakav ćemo donijeti – zaključio je ministar. Blokirani pak iskazuju sumnju da se zakon donosi za interesne skupine koje zarađuju na ovrhama; javne bilježnike, odvjetnike, Finu... na štetu ovršenih. Upućuju i da opaske odvjetničkog ureda drakonski idu na rezanje prava ovršenih. Ured traži, primjerice, da se iz zakona izbaci prijedlog zimske stanke ovrhe nad nekretninama te da se limit duga za ovrhu nad nekretninom od 20.000 kn, koji bi se trebao podići na 40.000, potpuno ukine, kao i mogućnost gotovinskih isplata blokiranima, poput božićnice. Inzistiraju i da se ne smanjuju odvjetničke i javnobilježničke naknade i nagrade.

>> Pogledajte što su rekli iz Udruge Franak nakon odluke Suda

Komentara 4

CH
Challenger
14:43 11.10.2018.

Dok je Hanžeković bio živ izjavio je da je on kreirao ovršni zakon! Sad se to ponavlja! Očito je da zakone rade interesne skupine! U uredu "Hanžeković i partneri" je u ogromnom interesu da naprave zakon po svojim mjerilima! U tome se milijarde vrte! Zacjelo su spremni milione platiti nekom da provuče njihov zakon!!! Mene zanima, tko je taj u politici koji može preuzeti njihov zakon i provući ga kroz vladu pa onda u sabor? Tko je taj VELEIZDAJNIK u politici koji svjesno ubija hrvate i otima im imovinu za svoju korist?? Po moći to mogu samo 2 - 3 čovjeka! DORH da hoće lako bi došao do odgovora!!

UJ
ujo41
13:31 11.10.2018.

ministarsko lihvarska bagra

DU
Deleted user
13:55 11.10.2018.

da li slovenija ima odvjetnike, javne biljeznike, fine ukljucene u ovrhe? zasto bosnjakovic kaze da mu je zao sto posrednici nisu iskljuceni iz tog postupka. zao mu je a radio vise od godinu dana na tom zakonu. i eu ne poznaje javne biljeznike kao takve a on da bi ih zadrzao mijenja zakonski njihov stazus kako bi osigurao njihov opstanak u ovrhama. i zasto munje onda zao. zasto se ne ugledamo na europu u takvim stvarima???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije