Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RE-SOURCE 2023

Raste interes za izravnu kupnju zelene struje od proizvođača

Zagreb: Maja Pokrovac, direktorica Udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske
Robert Anic/PIXSELL
26.10.2023.
u 17:16

Udruga Obnovljivi izvori energije Hrvatske partner, a direktorica Maja Pokrovac jedna od glavnih izlagača na energetskoj konferenciji RE-Source u Amsterdamu

Što se struje tiče, oni su gotovo pa bez brige. Amazon, Google, Apple, Ikea samo su neke od tvrtki o kojima govorimo, a koji su dobavu električne energije za svoje potrebe dogovorili izravno od proizvođača, uz fiksnu cijenu, i to na razdoblje od pet do deset godina. E da, i struja koja im dolazi - isključivo je iz obnovljivih izvora. Kako? PPA ugovori. Nisu oni novost, ali ono što jest činjenica je da je preko Power Purchase Agreementa, odnosno korporativnih ugovora o kupnji električne energije ove godine kupljen rekordan broj struje; 7,8 GW, što je otprilike četiri puta više nego, primjerice, u Hrvatskoj godišnje proizvedu sve postojeće vjetroelektrane. Odmah da napomenemo, čisto za usporedbu, između 2010. i 2020. svjetske su korporacije na ovaj način kupile 23,7 GW čiste energije, a radi se uglavnom o kompanijama iz SAD-a, Azije, Španjolske, Velike Britanije i Skandinavije, dok se u ostatku Europe PPA ugovori još polako razvijaju.

- Do trećeg kvartala ove 2023. informacijsko-komunikacijski sektor s 2 GW, teška industrija s 1,8 GW te telekomi s 650 MW bili su odgovorni za potpisivanje više od 60 posto PPA ugovora. Ostali sektori, poput trgovine, transporta i automobilske industrije također imaju veliku ulogu u dekarbonizaciji i prelasku na obnovljive izvore energije - poručili su organizatori RE-Sourcea 2023., međunarodne konferencije koja se održava u Amsterdamu, a kojoj je jedan od glavnih ciljeva za direktnu kupovinu struje od proizvođača zainteresirati što veći broj korporacija. Da uspijevaju u tome, pokazuje i činjenica da na samoj konferenciji, koju prati i Večernji list, sudjeluje više od 1300 pojedinaca, ali i više od 350 kupaca struje. Među njima, kao jedan od partnera, ali i glavnih izlagača, ovdje su i Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), koji okupljaju proizvođače električne energije iz, naravno, obnovljivih izvora kod nas, a sutra će direktorica Maja Pokrovac govoriti o iskustvima naše zemlje, koja je u statističke podatke WindEuropea prvi puta uvrštena lani. Kod nas je na ovaj način ugovorena kupnja 19 MW energije vjetra, što se možda na prvu ne čini velikom količinom, pogotovo kad se uspoređujemo s, primjerice, Španjolskom koja ugovorenih ima 5220 MW, najviše od solara, ali Hrvatska je u ugovorenoj energiji bolja i od zemalja koje, u tom kontekstu, mnogima možda i ne bi pale na pamet; od Austrije i Švicarske.

VEZANI ČLANCI



Ono o čemu će još biti riječi na ovogodišnjem RE-Sourceu jesu mjere Europske unije za rješavanje energetske krize koje su, za tržište PPA, stvorile nove izazove.

- Ovo je rekordna godina za događaj RE-Source Platform, više tvrtki nego ikad želi osigurati svoju energiju putem ugovora o obnovljivim izvorima energije. Jedina stvar koja nas koči u dovođenju obnovljivih izvora energije u sva poduzeća postojeće su regulatorne prepreke i zakonska sigurnost EU-a. Kako bismo iskoristili puni potencijal PPA-ova, moramo implementirati Direktivu o obnovljivoj energiji i trebamo brzo i razumno donijeti reviziju Dizajna tržišta električne energije. Na ovaj će način još više tvrtki vidjeti PPA-ove kao održivu opciju za nabavu zelene električne energije po konkurentnoj cijeni - rekla je Annie Scanlan, jedna od direktorica RE-Source Platforma. Uz potrebu da se osigura regulatorna sigurnost s ukidanjem tržišnih ograničenja, kažu u RE-Sourceu, korporativni kupci energije pozivaju na više obnovljivih izvora energije uz pouzdan pristup mreži, brže izdavanje dozvola za nove vjetroelektrane i solarne farme.

- Stabilno okruženje pogodno za ulagače i potpuna provedba cjelokupnog zakonodavstva EU-a ključni su, kao i podrška za upravljanje cjenovnim rizikom i dokazivanje sposobnosti poslovanja. Naravno, važna je i podrška u demistificiranju PPA-ova i edukaciji osoblja za nabavu u tvrtkama - što bi moglo pomoći u još većem rastu sklapanja korporativnih ugovora, objašnjavaju u RE-Sourceu.

VEZANI ČLANCI



Naglašava se i sama činjenica da PPA ugovori trebaju biti dostupniji svim potrošačima, uključujući mala i srednja poduzeća, kao i građanske inicijative. Da će energetske zajednice imati veliku ulogu u razvoju PPA ugovora, a neki su već započeli s ovom praksom, naglašavaju i u OIEH, u kojem kao primjer navode jedan sportski klub u Portugalu koji, uz pomoć krovne solarne elektrane, energijom pokriva svoje potrebe, a ostane mu i dovoljno električne energije za dijeljenje s obiteljima i tvrtkama u krugu od četiri kilometra. Za te su poslove unajmili tvrtku koja za njih obavlja administrativni, tehnički i organizacijski dio projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije