Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO SU NEKI RANJIVIJI?

Novo otkriće: Manjak ove vrste stanica povećava izglede za teži oblik COVID-19

Ilustracija
Foto: Pixabay
24.09.2020.
u 09:33

Pacijenti oboljeli od COVID-19 s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunog sustava, a posebno jači odgovor T-stanica na koronavirus

Manjak određene vrste imunih stanica kod starijih osoba koje su ključne za borbu protiv stranih tijela mogao bi objasniti ranjivost starijih dobnih skupina za COVID-19, kažu američki znanstvenici.

Kad mikrobi uđu u tijelo, potaknu imuni sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana uz bakterije ili viruse. Nakon nekoliko dana slijedi precizniji imuni odgovor koji stvara antitijela protiv uljeza s T-stanicama koje ili pomažu u proizvodnji antitijela ili traže i napadaju zaražene stanice.

>> VIDEO Novo istraživanje: Znanstvenici su dokazali da koronavirus može izravno prodrijeti u mozak

Prema rezultatima male studije objavljene u srijedu u časopisu Cell, pacijenti oboljeli od koronavirusa s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunog sustava, a posebno jači odgovor T-stanica na koronavirus. Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T-stanica i slabije koordinirani odgovor imunog sustava na zarazu, napisao je koautor istraživanja Shane Crotty s instituta za imunologiju La Jolla.

Sa starenjem izvori naših nezrelih T stanica presušuju, objašnjava on. Imamo manje "neiskusnih" T-stanica koje se mogu aktivirati kako bi odgovorile na novu zarazu, dodaje on.

Starenje i prorjeđivanje nezrelih T-stanica mogu biti vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspjeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunog sustava, što povećava izglede za teži oblik COVID-19, poručuju znanstvenici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije