Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražba na sljemenu

Rasplodni bik i
 7 junica prodani
 za 70.000 kuna

22.04.2014. Zagreb-  Na poljoprivrednom dobru Agronomskog fakulteta na Sljemenu odrzana je aukcija goveda s farme.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/4
23.04.2015.
u 09:55

Iako su se našla samo dva kupca, na Agronomiji su zadovoljni

Još samo da ih obojim u ljubičasto. Djeca danas znaju samo kako izgledaju Milka kravice – šalio se jučer Ivan Matković, slavodobitnik aukcije rasplodnih bikova i junica charolais pasmine u Centru za travnjaštvo (za nastavni i pokusni rad sa stokom) Agronomskog fakulteta na Sljemenu. Kako i ne bi? Matković je kupio svih sedam ponuđenih prvoklasnih junica po početnoj cijeni od osam tisuća kuna, s obzirom na to da konkurencije, koja bi barem za koju tisućicu povisila cijenu, nije bilo.

– Šteta. Ova su francuska goveda iznimno kvalitetna fakultetska roba po pristupačnim cijenama. Otići u Francusku po njih puno je veći trošak. Nakon tisuću kilometara ne znate ni u kakvom će stanju stići pa je današnji slab odaziv prije posljedica depresije stočara, kojima se ništa ne da i ne vjeruju u sebe, nego besparice – uvjeren je dr. Ivan Katalinić, nekadašnji ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Manekeni od 400 kg

No na fakultetu priznaju i kako su pozivi za aukciju, održanu nakon dvogodišnje stanke, kasnili pa je i to vjerojatno jedan od razloga što je, uz junice, još samo jedan od šest rasplodnih bikova, kojima su umjesto imena stajali brojevi, našao kupca.

– Za 18 junica u sustavu krava-tele on je mojem sinu zasad dovoljan – objašnjava nam Ivan Katarinčić, kojemu je od šest "manekena" koji su prvi prodefilirali pred publikom upravo posljednji zapao za oko. Jednogodišnjak od 400-tinjak kilograma potomak je charolaisa Jerryja oteljenog na farmi fakulteta, a junice su potomci "Francuza" Agronoma, koji je fakultetu dao i već više od 30 rasplodnjaka. "Tatica", kažu, daje "lake" potomke koji kasnije jako brzo napreduju.

– Ovaj je bezrogi pa je, nadam se, miroljubiviji od onih rogatih – dodaje Katarinčić, koji će za njega platiti 14.000 kuna. Planira i proizvodnju tovne junadi, ali tek nakon što okrupni zemlju koje stočarima poslovično nedostaje, dok će junice, doznajemo, u ekološku proizvodnju na području Turopolja. Sto hektara kukuruza i pšenice Matković je odlučio prenamijeniti u ekološke pašnjake na kojima će za dvije godine pasti oko 50-ak charolaisa i simentalaca, s kojima će upotpuniti ponudu u svom izletištu u Ključić Brdu.

Nijedne ocjene manje od 5

Voditeljica pokušališta Centra za travnjaštvo prof. Marina Vranić kaže da je netom održana 10. aukcija na fakultetu. Cilj joj je uzgoj kvalitetnog rasplodnog materijala čime se stvaraju kvalitetna tovna grla. Od 1994., kada je fakultetu donirano 16 charolais junica, računa se da je danas najmanje 1100 grla te pasmine u Hrvatskoj. Charolais bikovi su, objašnjava, miroljubivi, a križaju li ih sa simentalkama, telad brže napreduje, više od kilograma dnevno, dok ne dosegne konačnu težinu od oko 1100 kg. S godinu dana prolaze i performans-test proizvodnosti na kojemu nijedno rasplodno govedo nije dobilo manje od petice, a dosad ih je s Agronomije prodano 85 te 17 junica, objašnjava prof. Vranić, ističući kako su jako zadovoljni tim programom, koji je svojedobno počeo prof. Mladen Knežević, a pokušalište je izgrađeno uz pomoć Svjetske banke.

– S tim programom nastavljamo, a kako smo lani nabavili i 10 junica simentalske pasmine, rasplodnjake planiramo križati i sa simentalkama – kaže prof. Vranić. Zakasnjeli na aukciju varaju se ako misle da su neprodani bikovi sada na "akciji". Cijena im je ista, kaže prof. Vranić. (surađivala Maria Mrvelj)

Komentara 1

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
12:09 23.04.2015.

kum kumicu ko bik junicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije