Naslovnica Vijesti Hrvatska

Raspisan natječaj za stvaranje Hrvatske pravoslavne crkve

Za osnivanje nove crkve po hrvatskim zakonima morate imati najmanje 500 registriranih vjernika, a udruga koja osniva crkvu mora djelovati najmanje pet godina.
12. ožujka 2010. u 14:20 23 komentara 336 prikaza
pravoslavna
Foto: Filip Brala/Pixsell

Hrvatska pravoslavna crkva, koju planira obnoviti još neregistrirana udruga Hrvatska pravoslavna zajednica, raspisala je javni natječaj za prelazak pravoslavnih svećenika u HPC na koji su se dosad javila dvojica visokoobrazovanih svećenika Grčke pravoslavne crkve, koji su kandidati za episkopa, potom dvojica svećenika Ruske pravoslavne crkve te nekoliko svećenika Srpske pravoslavne crkve. Kazao je to danas u Zadru iguman Jelisej iz Nikšića u Crnoj Gori, nekadašnji svećenik Crnogorske pravoslavne crkve, koji je, kako je kazao, HPC-u ponudio da svojim 12-godišnjim iskustvom pomogne njezinoj obnovi.

Naime, HPC je već postojao i to u NDH.
- Da bi se obnovila crkva, potrebno je izazvati duhovnu obnovu kod pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj. A za osnivanje crkve po hrvatskim zakonima morate imati 500 registriranih vjernika te pet godina djelovanja udruge, no budući da se HPC planira obnoviti, postoje naznake da bi to razdoblje trebalo trajati i kraće - istaknuo je iguman Jelisej koji tvrdi kako je neshvatljivo da u Hrvatskoj djeluje SPC koji je registriran u Srbiji.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • downunder:

    Vidi ti ovog Crnogorca Jeliseja iz četničkog gnijezda Nikšića što provcira nekadašnu braću Srbe. Da će ovo Crnogorci radit Srbima ni u potpunom pomračenju uma nikada ne bi povjerovao.

  • -obrisani-:

    pravoslaci i katolici isto g/ovno he he

  • Savjest:

    Politički potpuno pogrešno! \"Povjesničari se uglavnom slažu u procjeni kako je državna direktiva o utemeljenju te crkve bio pokušaj poboljšanja odnosa ustaškog režima sa srpskim stanovništvom..\" Ne znam koji su to povjeničari, ali je povijesna istina da je dr. Ante ... prikaži još!te Pavelić vlastitom odlukom osnovao NDH pa je tako osnovao i HPC., ali time nije zadobio povjerenje ni većine hrvatskog naroda a ni većine pravoslavaca, oficijelno Srba u Hrvatskoj. Ovo posljednje je bilo posebno otežano činjenicom da je on Srbe u Hrvatskoj smatrao neprijateljima hrvatskog naroda koji iz Hrvatske moraju otići te im je to odmah i pokazao. Osnovati poslije toga Crkvu za njihovo privlačenje Hrvatskoj isto je što i silovanje djevojke kojoj silovatelj počinje izjavljivati ljuvbav. Nezadovoljni pravoslavci u Hrvatskoj imaju pravo osnovati svoju crkvu, ali ako budu pravili pogreške kao dr. Ante Pavelić, a tvrdnja da se Hrvatska Pravoslavna Crkva samo obnavlja, odnosno da nastavlja tradiciju Pavelićeve HPC, jedna je od takvih pogrešaka, sve ćeto biti kontraproduktivno najprije politički, a onda i vjerski, jer ta nova Crkva dugo, možda i čitavo stoljeće, neće biti priznata od Srpske Pravoslavne Crkve. Postoji formalno mnogo lakše rješenje, a to je da se nezadovoljni pravoslavci u Hrvatskoj pounijate tj. priključe Grkokatoličkoj Crkvi no i takva su rješenja na europskom istoku i jugoistoku (Bugarska, Rumunjska, Ukrajina, Bjelorusija, Poljska, Moravska), zahvaljujući neraskidivoj vezi između feudalizma i Katoličke Crkve, povijesno kompromitirana, jer se život nomada i polunomada (Vlasi, Kozaci) nije uklapao u takav model feudalizma. U samoj Hrvatskoj Srbi (Vlasi, pravoslavci) zapalili su sjedište unijatskog vladike u Marči pored Kloštar Ivanića, a unijatstvo se održalo ponešto samo na Žumberku te Unijatsku Crkvu u Hrvatskoj čine uglavnom rusinski (ukrajinski, galicijanski) unijati.