Povratak na članak

Raspisan natječaj za stvaranje Hrvatske pravoslavne crkve

Za osnivanje nove crkve po hrvatskim zakonima morate imati najmanje 500 registriranih vjernika, a udruga koja osniva crkvu mora djelovati najmanje pet godina.
Objava 12. ožujka 2010. 336 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 23
 • ZeNGa91:

  Hvale vrijedna inicijativa. Ovo je vjerojatno posljednja prilika da vrhuška SPC popravi odnose sa Hrvatima kao narodom. Pitanje je hoće li je prepoznati i pružiti pomoć ili će opet zazivati avetinje prošlosti i dalje kvariti odnose s Hrvatima.

  10:41 12. 8. 2010.
 • downunder:

  Vidi ti ovog Crnogorca Jeliseja iz četničkog gnijezda Nikšića što provcira nekadašnu braću Srbe. Da će ovo Crnogorci radit Srbima ni u potpunom pomračenju uma nikada ne bi povjerovao.

  16:25 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  pravoslaci i katolici isto g/ovno he he

  22:09 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  Hrvati pravoslavci imaju pravo osnovati vlastitu crkvu.............A trebali prvo imati pravo na besplatnog psihića u Vrapču ili Jankomiru LOL

  22:10 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  Jedna za sve ljude dobre volje http://www.youtube.com/watch?v=1xy5_mKrA0Q 666

  22:13 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  HPC je zaista ideja na kojoj trba poraditi. Ako je u Makedoniji makedonska PC, u Crnoj gori crnogorska, u Serviji servska, pa sasvim je logično da u Hrvatskoj postoji HPC. Tako bi Hrvati pravoslavne vjere mogli ostvarivati svoja prava u ... prikaži još!u matici zemlji bez uplitanja susjedne nam zemlje.

  14:58 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  Kao da nemamo dovoljno katolickih crkvi, samo nam jos i srpske fale! Ne, drugovi i drugarice! Sve crkve i sva vjerska obiljezja na brdovitom Balkanu treba zakonom zabraniti, a ne otvarati nove. PLJUC!

  20:35 12. 3. 2010.
 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Za razliku od jedne jedine Katoličke Crkve pravoslavne Crkve su nacionalne. Kao što postoje Srpska, Crnogorska, Makedonska, Bugarska, Ruska itd Pravoslavne Crkve treba postojati i Hrvatska tj. treba obnoviti Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu osnovanu 1942. To je i tada prihvaćeno od ... prikaži još!d pravoslavnih vjernika koji se nisu osjećali Srbima, a koje je srpska politka i SPC gurala u Srpsku Crkvu. I ne treba se obazirati na to što o tome imaju za reći Srbi i njihova Crkva koja ne prihvaća ni Makedonsku ni Crnogorsku Crkvu samo zbog svojih velikosrpskih težnji i želje za dominacijom. Nikoga se ne smije prisiljavati da joj se pridruži ali ako ima vjernika koji se osjećaju Hrvatima pravoslavne vjere onda im treba omogućiti da imaju svoju Crkvu - sve drugo bi bila diskriminacija.

  15:32 12. 3. 2010.
 • Dreamworks:

  Kad se već uspostavlja HPC možda je i vrijeme da se osnuje Hrvatska Katolička Crkva, neovisna od Vatikanskih fukira i zlostavljača djece. No bojim se da Hrvatima odgovara da su podložni sluge Rimske institucije koja u svojoj gramzivosti podjarmljuje neobrazovani Hrvatski živalj.

  15:33 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  Dobro drug Staljin radio sa pedofilima ....ravno u Sibir he he

  22:08 12. 3. 2010.
 • bosut1:

  Jako dobra ideja.Hrvatima pravoslavne vjere treba omoguciti da imaju svoju Crkvu, HPC.SPC je Hrvate pravoslavne vjere iskoristila za svoje velikoservske ciljeve i zajedno sa ostalim velikoservima ih gurnula u rat protiv vlastite drzave-Hrvatske.Kako su na kraju prosli znaju oni sami.Krajnje ... prikaži još! je vrijeme da se oslobode uticaja i dominacije velikoservskih politicara i velikoservskih popova.

  20:38 12. 3. 2010.
 • bosut1:

  Titoforever,pljuni u rupicu iz koje si ispo,kretenu degenericni.

  20:39 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  Što da ne. Neka pored Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj postoji i Hrvatska pravoslavna crkva. Pa vi Hrvati lepo pređite sa katoličanstva na pravoslavlje, a posle promenite i naciju pa da postanemo svi Srbi kao što smo nekad, uglavnom, i bili.

  20:54 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  U Srbiji nije moguće da neka grupa građana registruje udrugu koju bi nazvali katolička crkva, ili islamska zajednica, i sl. Ako u Hrvatskoj jeste moguće da neko osniva udrugu kojoj daje ime pravoslavna crkva, onda je to veliki minus za ... prikaži još! Hrvatsku. Ako nekome nije jasno zašto ja bih podsetio samo da se ni firma, ni neka neprofitabilna udruga ne može registrovati, ne samo ako hoće da se pojavi pod istim imenom, nego i ako ime nije isto ali jeste vrlo slično i zbunjujuće je. Pa kad ne može neka tvrtka da se tako registruje kako bi tek onda mogla crkva? A ako to što se osniva u Zadru zaista hoće da bude Pravoslavna Crkva, a ne politikantska bezbožnička provokacija, onda oni, kao pravoslavni, moraju da znaju kako se osnivaju nove pomesne Pravoslavne Crkve. Oni moraju da znaju da ni makedonsku pravoslavnu crkvu (pišem sve malim slovom) niko u Pravoslavnom svetu ne priznaje, i neće ni priznati sve dok ne krenu kanonskim putem vlastitog organizovanja, i tek će tada postati Makedonska Pravoslavna Crkva. O crnogorskoj pravoslavnoj crkvi niko i ne razmišlja da je priznaje. To zaista niko ne smatra nikakvom crkvom, izuzev nekih crnogorskih političara. Sudbina hrvatske pravoslavne crkve je još gora. Kažem još gora a mislim sa stanovišta legalnosti, onako kako se ona u Pravoslavlju shvata. Ali to ne znači da će organizatori zbog toga patiti. Oni nisu vernici i njih uopšte ne interesuje da postanu Crkva. Njih interesuje da mute vodu i prave zabunu, i zlu krv. Ja se nadam da ni u tome neće uspeti i neće sigurno ako hrvatska država, slično crnogorskoj državi, ne pokuša da ih iskoristi za specijalni rat protiv Srbije. E, tad više ova udruga građana neće biti za potcenjivanje i doći će do ozbiljne političke konfrontacije između Srbije i Hrvatske. Samo, ja ne verujem u takav scenario.

  21:13 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  Crkve su fašističke organizacije,a od nedavno smo saznali da je i sam VRAG u vatikanu he he

  22:06 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  A o pedofiliji možemo otvoriti poseban web portal ha ha

  22:07 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  Hrvati pravoslavci imaju pravo osnovati vlastitu crkvu.

  22:07 12. 3. 2010.
 • Sjeverac:

  Svakako da Hrvati Pravoslavne vjere trebaju imati svoju crkvu! To je jako dobro za nasu domovinu i mir u njoj!

  23:38 12. 3. 2010.
 • -obrisani-:

  Hrvati pravoslavne vere, ako postoje i takvi, mogu da pokrenu proces formiranja Hrvatske Pravoslavne Crkve. To moraju da urade po pravoslavnom kanonu. Najvažnije u tome je da se svaka nova pomesna Pravoslavna Crkva izdvaja od svoje matere Crkve. Ovo je ... prikaži još! nezaobilazno jer se jedino na taj način prenosi blagodat koju Crkva, kao telo Hristovo, u sebi čuva, a koje je dobila od samog svog osnivača, Isusa Hrista. Ako neko nije dobro razumeo: ne možemo se nas nekoliko sastati na poljančetu i osnovati neku hrišćansku crkvu jer nemamo za to Hristovu blagodat. Iz istog razloga se i, vladike (biskopi) rukopolože od drugih vladika jer se na taj način stalno dalje predaje blagodat koju su prvu dobili apostoli i to od samog Isusa Hrista. Dakle, hrvatski pravoslavci moraju od nekog da dobiju tu blagodat. Bez nje nisu Crkva, a naročito ne Pravoslavna. Ovo ne znači da moraju da se odvajaju kao samostalna pomesna Crkva iz krila Srpske Pravoslavne Crkve. Zašto bi morali? Mogu iz krila bilo koje druge autokefalne Pravoslavne Crkve. Evo, neka probaju sa Poljskom Pravoslavnom Crkvom da se dogovore. Ili Finskom Pravoslavnom Crkve. Obe su autokefalne. Pitanje je samo šta će im ove Crkve reći i neće li ih ipak uputiti na SPC? Uzgred, pod ingerencijom, to jest nekom vrstom supervizije, SPC bili su i svi Pravoslavni i u Austro-Ugarskoj monarhiji, a svi zante kolika je ogromna država bila. Eto, to je jedini način da se osnuje Pravoslavna Crkva u Hrvata. Ali ovo što se sad osniva u Zadru nije Crkva, nego crkva. I njima ništa od toga nije potrebno. Neće oni da se mole Bogu niti veruju u Njega. Samo, ponavljam, iako je ovde reč o običnoj udruzi građana, svejedno u ozbiljnoj državi ne bi se mogli registrovati. U Hrvatksoj, vidimo, mogu.

  01:06 13. 3. 2010.
 • Ugo Kajvez:

  Konačno!, ... možda će biti sada manje lošeg utjecaj od stranih crkava ... čestitka pravoslavcima .... bez obzira kojoj etničkoj skupini pripadaju ....

  13:12 13. 3. 2010.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.