Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cvjetni biser

Raskoš perunika u sunčanoj dolini kraj starog Majsecovog mlina

'Zagorje, Donja Stubica, nastupile su i balerine plesnog studija Vindi iz Varaždina, snimio: Mladen Kukas'
Foto: 'Photoshop'
1/6
24.05.2010.
u 18:30

Jednastaza je šljunčana za šetnju, druga će biti posvećena donatorima, institucijama i osobama koje su na bilo koji način pomogle u zasnivanju i izgradnji sadržaja. Treća staza bit će zasađena u bojama duge.

U suncem okupanoj stubičkoj dolini obitelji Majsec, pokraj potoka i starinskoga obnovljenog mlina zasnovan je prije 11 godina Hrvatski vrt perunika.

Ideja Marije Krušelj

U dogovoru s obitelji Majsec, idejna začetnica projekta bila je predsjednica donjostubičke Turističke zajednice Marija Krušelj, koja je uložila mnogo truda i novca u uređenje ove prekrasne doline u autohtonome, zagorskom stilu. Hrvatski vrt perunika izrastao je iz projekta donjostubičke Turističke zajednice Hrvatski obiteljski tradicijski vrt, koji se u Donjoj Stubici provodi već više od 30 godina. Svake godine u svibnju održi se Svečanost perunike, uz prigodni program, kako bi se naglasila važnost i pokazala ljepota ovoga Hrvatskoga vrta perunike.

– Sa suprugom sam na liječenju u Stubakima i slučajno smo čuli za ovu svečanost. Moram priznati da toliko različitih vrsta perunike na jednome mjestu još nisam vidio. Teško je riječima opisati njihovu ljepotu. Najkraće rečeno, prava divota. Doživljaj je to vidjeti. Svaka čast obitelji, Turističkoj zajednici i drugima koji su pokrenuli taj projekt – rekao nam je Branko Oplanić iz Rovinja. I drugi posjetitelji nisu skrivali oduševljenje.

– Porijeklom sam iz stubičkoga kraja, a imam i vikendicu u Stubici, tako da ovaj vrt češće posjetim. Moram iskazati zahvalnosti svima koji njeguju ovaj vrt, koji zahtijeva puno truda i ljubavi. Lijepo je sve to vidjeti, a toliko sam se zaljubila u ovaj vrt da perunike sadim i na svome posjedu u Pustodolu – rekla nam je dr. Žvan Knezić iz Zagreba. Svake godine u Hrvatskome vrtu perunika, u njegovu razvoju, dogodi se nešto novo, iako je ove godine loše vrijeme pokvarilo planove.

Da bude kao nekad

– Prošle godine sagradili smo Glazbeni paviljon, a cilj je bio vratiti zaboravljene glazbene događaje u vrtove, parkove i perivoje. Ove godine pripremili smo tri nove staze. Jedna je šljunčana za šetnju, druga će biti posvećena donatorima, institucijama i osobama koje su na bilo koji način pomogle u zasnivanju i izgradnji sadržaja te će oni sami tu zasaditi svoje perunike. Treća staza bit će zasađena u obliku duge, koju ćemo dočarati prelijepim bojama perunika – kaže Marija Krušelj. Ovom su prilikom na prvoj stazi prvu peruniku simbolično zasadili unuci vlasnika imanja Stjepana Majseca Karla i Florijan, a na stazi koja će imati izgled duge prve perunike zasadili su dr. Ljerka Reugla i Anamarija Šnajdar, novinarka Radio Sljemena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije