Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANKE

Raskidamo sve koalicije s HDZ-om

02.06.2002.
u 00:00

* Iznimka će biti samo ona mjesta u kojima se HDZ u roku 30 dana ogradi od koaliranja HDZ-a sa Srbima u Vukovaru i Šibeniku

DUBROVNIK - HSP prekida sve koalicije s HDZ-om u Hrvatskoj. Očuvanje kaolicije na lokalnoj razini bit će moguće samo uz uvjet da se pojedine lokalne organizacije HDZ-a u roku 30 dana ograde od slučajeva Vukovar i Šibenik, odnosno kaoliranja HDZ-a sa strankama koje nemaju veze s hrvatskim nacionalnim interesima, kao što je Srpska demokratska samostalna stranka.

Zaključak je to jučerašnje sjednice Glavnog stana HSP-a koji je održan u Dubrovniku. Predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je kako HSP traži ponavljanje izbora u onim gradovima i županijama gdje je HDZ jednostrano prekinuo koaliciju s HSP-om, a to su Karlovačka županija i grad Vukovar.

- U slučaju da se naš zahtjev ne ispuni, HSP ubuduće neće ni u kojem slučaju koalirati s HDZ-om ni na jednoj razini. Na sve sljedeće lokalne i parlamentarne izbore HSP izlazi samostalno, a u poslijeizbornom razdoblju HSP će biti otvoren za dogovore i koalicije sa svim hrvatskim strankama, osim s HDZ-om, ako se ovaj naš zahtjev ispuni, odnosno ako se ponove izbori tamo gdje je HDZ prekinuo koaliciju s HSP-om i u Vukovar doveo na vlast stranku aboliranih terorista - rekao je Đapić, a pljeskom su ga podržali izaslanici.

HSP će podržati najavljeni zakon o manjinama, ali uz preduvjet da broj manjinskih zastupnika u Saboru ovisi o ukupnom broju zastupnika.

- Pregovore o tome zakonu povezujemo uza izborni zakon - iznio je Đapić, dodajući kako je HSP protiv dva glasa nacionalnih manjina, jer su svi građani jednaki, a manjine se mogu birati s lista, a ne iz posebne izborne jedinice jer bi u tom slučaju i hrvatski iseljenici morali imati svoju izbornu jedinicu. U Hrvatskoj ne mogu postojati stranke koje u svome nazivu imaju naziv strane države, smatraju haespeovci.

Sa sjednice Glavnog stana haespevci su poručili hrvatskoj diplomaciji da inzistira na prekidu mandata UNVOP-a na Prevlaci, koji se, prema njihovu zaključku, prema lokalnim stanovnicima odnosi protivno Rezoluciji i Kodeksu časti UN-a, te od hrvatskih pregovarača traže da se pri razgraničenju teritorijalnog mora u Boki kotorskoj dosljedno poštuje načelo crte sredine.

Maja Rilović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije