Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka središnjici

Ostojić novi šef splitskog SDP-a: 'Nećete lako s Dalmacijom'

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.07.2018.
u 22:29

Brinemo za slobodu, za svoje mišljenje, pa kalkulacije ostavite u Zagrebu – poručio je Ostojić

Ranko Ostojić novi je predsjednik SDP-a splitsko-dalmatinske županije. Odlučilo je to 595 SDP-ovaca s pravom glasa, dok ih je za njegova protukandidata glasovalo 314. Riječ je o rezultatima prebrojanim na 20 od ukupno 25 biračkih mjesta u županiji, no pobjednik je proglašen prije nego su pristigli svi rezultati jer je prednost Ostojića u tom trenutku već bila nedostižna.

Novi predsjednik zahvalio je protukandidatu na fer borbi, no nije propustio poslati poruku vrhu stranke.

- Nećete s Dalmacijom tako lako proći! Brinemo za slobodu, za svoje mišljenje, pa kalkulacije ostavite u Zagrebu – poručio je Ostojić, jedan od SDP-ovih zastupnika koji su tražili neodgodivu ostavku predsjednika stranke Davora Bernardića i raspisivanje novih unutarstranačkih izbora.

Nakon Krapinsko-zagorske i organizacije Zagrebačke županije, koje su se ovih dana formalno suprotstavile odluci kojom je Glavni odbor SDP-a sa svih stranačkih funkcija suspendirao njihove čelnike Sinišu Hajdaša Dončića i Mihaela Zmajlovića, kao i dvojicu članova Predsjedništva Peđu Grbina i Vedrana Babića, jasnu poruku Bernardiću danas su tako poslali i SDP-ovci iz Dalmacije.

Izbor Ranka Ostojića, žestokog Bernardićeva kritičara, u stranci na nacionalnoj razini formalno ne donosi ništa bitnoga. U Glavnom odboru, u kojem 60-postotnu većinu drži, uvjetno rečeno, Bernardićeva struja članovi iz Splitsko-dalmatinske županije i do sada su bili opozicija. Kada se glasovalo o suspenziji neposlušne četvorke, odluku je podržalo samo njih dvoje, jedna članica glasovala je protiv, a ostalih šest iz Dalmacije napustilo je sjednicu pokušavajući srušiti kvorum, tako da pobjeda Ostojića tu ne može poljuljati Bernardićevu većinu.

Broj županija koje drže pojedini klanovi također više nije presudan, budući da konvenciju na kojoj bi se rušilo predsjednika stranke po novom statutu županijske organizacije više ne mogu pokrenuti bez "blagoslova" Glavnog odbora. No riječ je o snažnom psihološkom udarcu za Bernardićev klan, jer je očito da podrška predsjedniku stranke na terenu rapidno pada.

Ipak, malo je vjerojatno da će ova situacija potaknuti poljuljanog predsjednika stranke i ljude oko njega da razmisle o ostavci koju su od Bernardića zatražile dvije trećine SDP-ova kluba zastupnika, kao i brojni SDP-ovi gradonačelnici i načelnici.

Iako priznaju da je Bernardić izgubio povjerenje članstva i birača i da ga teško može vratiti, njegovi pokrovitelji kontrolu nad procesima u duboko podijeljenoj stranci ne žele prepustiti suprotnom klanu i za očekivati je da će situaciju u Glavnom odboru nastojati kontrolirati sve dok ne budu sigurni da će Bernardića na unutarstranačkim izborima zamijeniti njihov novi kandidat. Problem je, međutim, što su sukobi i podjele toliko uzdrmale stranku da joj već ozbiljno prijeti raskol pa se postavlja pitanje jesu li se ljudi u SDP-u doista spremni toliko grčevito držati svojih pozicija da će riskirati i propast stranke.

Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom:

Ranko Ostojić
1/10
Ključne riječi

Komentara 137

RI
rimac444
19:40 21.07.2018.

Koumjarska bagra izabrala još jednog grobara zločinačk partije. Partija na aparatima, pogreb je sve bliže

FA
Fašira
19:35 21.07.2018.

Svastičar.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
19:44 21.07.2018.

Članci svjetskih medija u kojima se spominje Hrvatska zadnjih dana i tjedana zbog uspjeha nogometne reprezentacije imaju 60 milijardi pregleda. Takvu promociju i uspjeh Hrvatske u cijelom svijetu su htjeli zaustaviti svastičari, Ostojić, Jovanović, Milanović i Cvitan. Mi u Hrvatskoj moramo pokazati zube i reći dosta Cvitanu, njegovim političkim mentorima i svastičarskim plaćenicima na terenu, trebamo tu bandu antihrvatskuu i zlotvorsku zgaziti kao što je repka gazila svoje protivnike do finala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije