Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKŠE SE DIŠE Peking pet dana uoči Olimpijskih igara

Raketama rastjerali smog iznad Zabranjenoga grada

Peking, 28. srpnja i 2. kolovoza
import
Autor
Ante Buškulić
03.08.2008.
u 01:06

Pet dana uoči početka Olimpijskih igara vidljivost je u Pekingu znatno bolja! Kinezi su jučer ponosno pokazivali fotografije istoga mjesta, Zabranjenoga grada, snimljene 28. srpnja (gore) i 2. kolovoza.

Razlika je velika, a za to nije zaslužna priroda. Naime, organizator Igara umjetnim je načinom, posebnim raketama ispucanim u zrak, raščistio nebo iznad Pekinga od oblaka smoga koji veći dio godine stoje iznad grada, sprečavaju prodor sunčanih zraka i osiguravaju Pekingu epitet najzagađenije svjetske metropole.

No, koliko god se Kinezi trudili uvjeriti ostatak svijeta da ovo neće biti “igre smoga”, stručnjaci su i dalje oprezni. Oni, naime, upozoravaju da umjetno uklanjanje smoga ne znači i čišćenje zraka od zagađenosti koja može biti opasna za sportaše.

I u naoko vedrom danu razina zagađenosti zraka u Pekingu je prilično visoka, tvrde stručnjaci. Samim time jednomjesečna regulacija prometa (par-nepar) i zatvaranje tvornica neće mnogo pomoći.

Istina, indeks zagađenosti najmanji je u ljetnim mjesecima, ali i tada je u Pekingu u prosjeku oko 75. Prema napucima Svjetske zdravstvene organizacije, podnošljivo je do 50, a između 50 i 100 nije alarmantno, ali može smetati pri tjelesnom naporu, pogotovo osobama s astmom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije