Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJITA RAJČICA NAPADA

Rajčice i krumpir - biljke mesožderke

rajčica
arhivska fotografija
07.12.2009.
u 13:20

Znanstvenici su nedavno otkrili da brojne domaće biljke, od kojih bismo to najmanje očekivali, imaju opremu za ubijanje kukaca koju su razvile u divljini.

Znanstvenici iz londonskoga Kraljevskog botaničkog vrta (Royal Botanical Gardens Kew) nakon najnovijih otkrića smatraju da su dosadašnje procjene o broju biljki mesožderki bile za oko 50 posto pogrešne, i da pored svima poznatih muholovki, i brojne druge biljke za koje bi se to najmanje očekivalo love kukce.

U njih spadaju čak i takve opće rasprostranjene biljke kao što su rajčica i krumpir, kao i neke vrste (ukrasnog) duhana i zelja. Sve one zapravo spadaju u "samognojeće" biljke; na peteljkama imaju ljepljive dlačice kojima hvataju kukce i ubijaju ih, da bi mrtvi kukci pali na tlo i obogatili ga nutrijentima poput dušika. Ta pojava, u botanici poznata kao "samognojenje", danas se rijetko može uočiti jer ljudi te biljke uzgajaju na zemljištu bogatom hranjivim tvarima, često i dodatno zagnojenu, pa gnojenje "uradi sam" našim vrtnim rajčicama i krumpiru na njivama nije potrebno; međutim, sve te biljke još uvijek imaju svu potrebnu genetsku opremu da bi, u slučaju potrebe, postale "muhožderke".

Profesor Mark Chase s londonskog sveučilišta Queen Mary University, koji je sa svojim kolegama u vrtu Kew došao do tih saznanja i objavio ih u "Botanical Journal of the Linnean Society", kaže:

- Uzgojene rajčice i krumpir još uvijek imaju te dlačice, naročito rajčice koje su prekrivene ljepljivim dlakama. Doista, redovito hvataju manje kukce. Još uvijek ubijaju kukce. Pripitomljene varijante dobivaju toliko hranjivih tvari kroz korijenje da im nije potrebno hvatati kukce, ali u divljini su se još uvijek sposobne ponašati na način koji se može opisati samo kao mesožderski.

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:30 07.12.2009.

Na kraju ćemo saznati kako je sva industrija umjetnih gnojiva,kemijskih preparata protiv korova,kukaca,sasvim suvišna.Samo što neće više biti prirodnih biljaka,nego samo GMO.Umjesto prirodnih biljaka,prirodnog gnojenja,imat ćemo Monsanto,Novartis i GMO novo ropstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije