Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radovi na sanaciji nasipa kod Rajeva Sela odvijaju se prema planu

Saniraju se i odroni u Bošnjaci, naselju Topola i Račinovcima, zasijecanjem postojećeg nasipa, uklanjanjem loših dijelova i ugradnjom novog
06. listopada 2014. u 10:39 3 komentara 534 prikaza
Foto: Miroslav Flego
Pogledajte galeriju 1/4

Odmah nakon što su se stekli minimalni uvjeti, u lipnju su Hrvatske vode i inženjerijska postrojba Oružanih snaga Hrvatske počeli radove na sanaciji nasipa na Savi kod Rajeva Sela koji je probijen 17. svibnja što je prouzročilo katastrofalnu poplavu u županjskoj Posavini i oni se, kako uvjeravaju u Hrvatskim vodama, odvijaju prema planu iako je bilo zastoja zbog kiše. Prvo je izgrađen zagat u dužini od 380 metara koji je onemogućio novo nadiranje vode, a na mjestu prodora savskog nasipa u Račinovcima, pobijene su metalne talpe, visine 12 metara, na dužini nasipa od 120 metara, čime je postignuta privremena zaštita od poplava te metalne talpe dužine 8 m okomito na trasu nasipa u dužini 2 puta po 18 m kao učvršćenje. Ovi su radovi završeni početkom srpnja. Zatrpana je i velika rupa nastala probijanjem nasipa i bujicom u Rajevom Selu za koju su seljani mislili da neće biti nikada zatrpana jer je bilo potrebno tisuće i tisuće kubika raznog materijala za zatrpavanje. Početni slojevi se zatrpavaju šljunkom, a zatim se nastavlja šljunkom samo u zoni ispod budućeg nasipa, uz propisanu zbijenost. Ostatak rupe zatrpava se neselektiranim materijalom. Radi osiguranja vodonepropusnosti tla ispod budućeg nasipa, ugrađuje se injekcijska zavjesa – ukupno 376 betonskih stupnjaka dužine 10, 15 i 18 metara.

Saniraju se i odroni u Bošnjaci, naselju Topola i Račinovcima, zasijecanjem postojećeg nasipa, uklanjanjem loših dijelova i ugradnjom novog.

- Zajedničko je za sve dionice u sanaciji, da se uzduž nasipa dograđuje berma koja ima funkciju dodatne stabilizacije nasipa, a služi i kao servisni put za održavanje nasipa. Ispod berme, na cijeloj dužini proteže se šljunčani drenažni sloj koji eventualnu procjednu vodu iz nasipa odvodi u drenažni kanal u zaobalju. Rok dovršetka radova je u svim ugovorima 30. listopad - kažu u Hrvatskim vodama dodajući kako su vremenske prilike bile nepovoljne pa tijekom ljeta nije bilo tjedna u kojemu su svi dani bili suhi. Dodatni problem uzrokovale su tri velike vode Save, jedna početkom kolovoza i dvije početkom i sredinom rujna, koje su potopile nalazišta materijala u inundaciji i deponiju šljunka, a u pedesetgodišnjem nizu nije na ovom dijelu Save zabilježen tako visok vodostaj ni u kolovozu ni u rujnu.

- Materijal koji je bio dostupan nije se mogao ugrađivati u kišnim uvjetima po zadanim projektantskim kriterijima, jer se radi o zemljanim radovima koji zahtijevaju povoljnije vrijeme. Početkom rujna dogovorena je izrada alternativnog rješenja kako bi se i u nepovoljnim uvjetima omogućila izgradnja objekata. Tako se izgradnja nasipa obavlja zemljanom konstrukcijom armiranom geosinteticima. Problem smanjene posmične čvrstoće rješava se armiranjem geosinteticima, a problem povećanog slijeganja, izvedbom povišenja nasipa za 50 cm. Sljedeće godine obavit će se, po potrebi, reprofiliranje nasipa, a zatim ugradnja humusa i zatravljivanje. Ovim rješenjem sanirati će se 120 metara odrona u Račinovcima, 130 metara novog nasipa na proboju u Račinovcima, 3 odrona u Topoli, te nasip u Rajevom Selu na mjestu proboja- pojašnjavaju u Hrvatskim vodama

>> Izraelci šokirani onim što su vidjeli u Gunji i Rajevom Selu

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?