Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč kiši

Radovi na sanaciji nasipa kod Rajeva Sela odvijaju se prema planu

Foto: Miroslav Flego
1/4
06.10.2014.
u 10:39

Saniraju se i odroni u Bošnjaci, naselju Topola i Račinovcima, zasijecanjem postojećeg nasipa, uklanjanjem loših dijelova i ugradnjom novog

Odmah nakon što su se stekli minimalni uvjeti, u lipnju su Hrvatske vode i inženjerijska postrojba Oružanih snaga Hrvatske počeli radove na sanaciji nasipa na Savi kod Rajeva Sela koji je probijen 17. svibnja što je prouzročilo katastrofalnu poplavu u županjskoj Posavini i oni se, kako uvjeravaju u Hrvatskim vodama, odvijaju prema planu iako je bilo zastoja zbog kiše. Prvo je izgrađen zagat u dužini od 380 metara koji je onemogućio novo nadiranje vode, a na mjestu prodora savskog nasipa u Račinovcima, pobijene su metalne talpe, visine 12 metara, na dužini nasipa od 120 metara, čime je postignuta privremena zaštita od poplava te metalne talpe dužine 8 m okomito na trasu nasipa u dužini 2 puta po 18 m kao učvršćenje. Ovi su radovi završeni početkom srpnja. Zatrpana je i velika rupa nastala probijanjem nasipa i bujicom u Rajevom Selu za koju su seljani mislili da neće biti nikada zatrpana jer je bilo potrebno tisuće i tisuće kubika raznog materijala za zatrpavanje. Početni slojevi se zatrpavaju šljunkom, a zatim se nastavlja šljunkom samo u zoni ispod budućeg nasipa, uz propisanu zbijenost. Ostatak rupe zatrpava se neselektiranim materijalom. Radi osiguranja vodonepropusnosti tla ispod budućeg nasipa, ugrađuje se injekcijska zavjesa – ukupno 376 betonskih stupnjaka dužine 10, 15 i 18 metara.

Saniraju se i odroni u Bošnjaci, naselju Topola i Račinovcima, zasijecanjem postojećeg nasipa, uklanjanjem loših dijelova i ugradnjom novog.

- Zajedničko je za sve dionice u sanaciji, da se uzduž nasipa dograđuje berma koja ima funkciju dodatne stabilizacije nasipa, a služi i kao servisni put za održavanje nasipa. Ispod berme, na cijeloj dužini proteže se šljunčani drenažni sloj koji eventualnu procjednu vodu iz nasipa odvodi u drenažni kanal u zaobalju. Rok dovršetka radova je u svim ugovorima 30. listopad - kažu u Hrvatskim vodama dodajući kako su vremenske prilike bile nepovoljne pa tijekom ljeta nije bilo tjedna u kojemu su svi dani bili suhi. Dodatni problem uzrokovale su tri velike vode Save, jedna početkom kolovoza i dvije početkom i sredinom rujna, koje su potopile nalazišta materijala u inundaciji i deponiju šljunka, a u pedesetgodišnjem nizu nije na ovom dijelu Save zabilježen tako visok vodostaj ni u kolovozu ni u rujnu.

- Materijal koji je bio dostupan nije se mogao ugrađivati u kišnim uvjetima po zadanim projektantskim kriterijima, jer se radi o zemljanim radovima koji zahtijevaju povoljnije vrijeme. Početkom rujna dogovorena je izrada alternativnog rješenja kako bi se i u nepovoljnim uvjetima omogućila izgradnja objekata. Tako se izgradnja nasipa obavlja zemljanom konstrukcijom armiranom geosinteticima. Problem smanjene posmične čvrstoće rješava se armiranjem geosinteticima, a problem povećanog slijeganja, izvedbom povišenja nasipa za 50 cm. Sljedeće godine obavit će se, po potrebi, reprofiliranje nasipa, a zatim ugradnja humusa i zatravljivanje. Ovim rješenjem sanirati će se 120 metara odrona u Račinovcima, 130 metara novog nasipa na proboju u Račinovcima, 3 odrona u Topoli, te nasip u Rajevom Selu na mjestu proboja- pojašnjavaju u Hrvatskim vodama

>> Izraelci šokirani onim što su vidjeli u Gunji i Rajevom Selu

Komentara 3

Avatar summerlife
summerlife
10:48 06.10.2014.

Kako se sada lijepo radi na tome, nema fušarenja

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:20 06.10.2014.

Srbi ga digli u zrak pa nek Hrvati opet financiraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije