Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtva Benitezova rada

Radomir Antić: Zašto Modrić ne zabija češće? Nešto tu ne štima...

Luka Modrić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
02.12.2015.
u 12:26

- Rakitić svoj posao odrađuje korektno, iako još nije dostigao svoj vrhunac. Još dok je igrao u Sevilli, tvrdio sam da ima najbrži kreativni pas.

Privilegij je razgovarati s nogometnim ekspertima kakav je Radomir Antić. U trenu je proletio gotovo jednosatni razgovor o najaktualnijim nogometnim temama s jedinim trenerom na svijetu koji je u karijeri, između ostalih klubova, vodio tri najveća španjolska kluba, Real (1991.), Atlético (1995.-2000.) i Barcelonu (2003.).

Divi se Barceloninoj moći

Antić je jedan od dvojice trenera koji su u povijesti vodili Barcelonu i Real Madrid. Drugi je Enrique Fernández Viola davne 1935. godine. Zadnji klub koji je Antić trenirao bio je kineski Hebei Zhongji. Na savršeno jednostavan način pojašnjavao je elemente nogometne igre i sve popratne stvari koje su većini trenera uglavnom nedokučive. Trenutačno uživa u Madridu s obitelji, naravno prati sve aktualne nogometne teme. I on se divi superiornosti današnje Barcelone, posebno je očaran demonstracijom moći koju je družina Luisa Enriquea demonstrirala u El Clásicu.

– Bila je to zaista Barcelonina nadmoć u svim segmentima. No, posebno bih istaknuo kako Realova priprema za El Clásico nije bila na razini kakvu zahtijeva jedna tako važna utakmica. S dosta konfuzije su se pripremali, a na kraju su tako i odigrali. Sve što se događalo zaista dovodi pod sumnju ozračje u Realovoj momčadi. Ne bih zaista ulazio u procjene o pritiscima na Rafu Beníteza ili njegov odnos s Cristianom Ronaldom, no sve te špekulacije na kraju su se pokazale točnima. No, očito je da ne štima nešto na relaciji Beníteza s momčadi. Naravno, nije imao sve igrače na dispoziciji i sedam igrača mu se uoči te utakmice vratilo nakon ozljede. Nitko od njih nije adekvatno odgovorio na zahtjeve takve utakmice.

Najvažnije je ozračje

Izdvojio je također nekoliko detalja.

– Vidjeli ste kako je Andrés Iniesta duboko pritiskao Realove stopere, a prvi gol postignut je nakon 37 dodavanja. Real nije uspijevao s druge strane stvoriti adekvatnu protuigru na takav presing. Uzmite primjer Lionela Messija koji je u dvadesetak minuta koliko je proveo na terenu više odradio i više sudjelovao u igri nego Cristiano Ronaldo u zadnje tri utakmice.

Pojasnio nam je i viđenje brojnih analiza o stanju momčadi Rafe Beníteza.

– Veliki igrači ne podrazumijevaju nužno veliku momčad. Pravo ozračje čini veliku momčad. Jer, pogledajte samo izjave Realovih igrača. Stekne se dojam da su svi ljutiti na nekoga. S druge strane imate Barcelonu u kojoj svaki igrač igra s osmijehom. Messi, primjerice, protiv Rome u 70. minuti šprinta u obrani i uklizava. To vam sve govori o odnosu među suigračima i njihovoj spremnosti da se žrtvuju i pokažu poštovanje jedan prema drugome. To su jako važni momenti koji čine veliku momčad.

Je li Benítez bio Realova pogreška?

– Ne bih to tako interpretirao jer ne može biti trener kriv ako je Marcelo promašio čistu situaciju. To su sve izgovori. Pa i ova zadnja utakmica protiv Šahtara koja je trebala smiriti malo situaciju u klubu samo je dodatno otvorila rane. Jer, primili su tri pogotka u 11 minuta, a mogli su i još...

Xavi Hernandez je u svojoj biografiji svojedobno istaknuo Antića kao trenera koji ga je učinio igračem.

– To je trener koji je u momčad donio jedinstvo, a mene oslobodio defenzivnih zadataka. Antić je vrlo jednostavan. Nikada nam nije razbio glavu taktičkim varijantama već bi nam govorio ti radiš to, to i to. I točka. "Drugi će oduzimati lopte, a tvoji su zadaci drukčiji" – govorio mi je. Najvažnija stvar u njegovoj eri bila su okupljanja prije utakmice. Cilj svega toga bila je relaksacija i stvaranje momčadskog duha. Odlazili smo na zajedničku masažu, u saunu i na akupunkturu... – otkrio je Xavi u svojoj knjizi.

A kako se vodi velika momčad, i kako se stvara autoritet, Antić nam je pojasnio:

Moja teorija je da zahtjeve treba prilagoditi sposobnostima pojedinog igrača. Komunikacija mora biti dvosmjerna. Morate razgovarati s kapetanom momčadi. Benítez ima jednu stvar koja nije dobra, a to je da objavljuje momčad sat vremena prije utakmice. Takvim asovima to ne paše. Takve stvari kod njih izazovu nezadovoljstvo, a onda oni trebaju istrčati na teren. Stvara se slika kao da nema povjerenja, a to nije dobro za momčad. Naravno, bitna je specifična metodologija rada koja i umornog igrača čini produktivnijim. Jer ako igrač ide umoran na spavanje, onda on nije niti za ženu, niti za obitelj, a u skladu s tim niti za momčad. Ova Barcelona ima posebno ozračje jer su svi uvaženi. Čini mi se da Benítez ima problem što nije još detektirao prave razloge krize. Kada detektirate problem, onda ste ga napola riješili, on još to nije uspio.

Antić ne smatra da je riješeno pitanje prvaka iako Barcelona ima šest bodova prednosti pred Realom. Na pitanje je li ova Barcelona najbolja momčad koju je ikada gledao, Antić u svom stilu kaže:

– Nikada nisam bio sklon uspoređivati dvije babe i dvije žabe, posebno zbog činjenice da različite stvari, kada je nogomet u pitanju, ne možete lako staviti u isti kontekst zbog specifičnosti razvoja nogometne igre.

Luka Modrić vratio se nakon ozljede, a na njegovu izvedbu sigurno je utjecala i situacija oko Zdravka Mamića, odnosno transfera o kojima se zadnjih tjedana naveliko priča i piše. U zadnjoj utakmici protiv Šahtara zabio je pogodak...

– Sjetite se kako je zabio pogodak, na povratnu loptu u šesnaestercu. To mu je bio prvi pogodak u Ligi prvaka nakon više od godinu dana. Pitanje je zašto se češće ne nalazi u takvim situacijama jer on definitivno ima te sposobnosti i potencijal. Sjetite se kako je u finalu Lige prvaka protiv Atlética centrirao iz kornera i asistirao za pogodak Sergija Ramosa koji je bio ključan za naslov prvaka. Protiv Barcelone korner izvodi Isco, pa Kroos, pa opet netko drugi. Radi tko što hoće, znači nemaju pripremljene takve situacije. A to je nedopustivo. Zašto Luka nema više asistencija? Zašto se Ronaldo više ne uključuje u igru? Sve su to pitanja na koja trenutačno nema odgovora, a sve dolazi iz svlačionice. Pogledajte primjer Varanea koji se ozlijedio u zadnjoj utakmici. To je 17. ozljeda mišića nekog igrača Reala ove sezone. Nešto ne štima očito u metodologiji rada – jasna je Antićeva aluzija na Rafu Beníteza.

Ispravio nas je kada smo transfer Matea Kovačića zaokružili na 40 milijuna eura.

– Platili su ga 36 milijuna. Nemojte me pitati može li on igrati u Realu. On je sada 12. igrač, ulazi i dobit će svoju šansu.

I zadnji put kada smo razgovarali, Antić je pričao samo dobre stvari o Ivanu Rakitiću.

– On svoj posao odrađuje korektno, iako još nije dostigao svoj vrhunac. Još dok je igrao u Sevilli, tvrdio sam da ima najbrži kreativni pas. Sada kada je Rafinha ozlijeđen, savršeno koristi priliku koja mu je ukazana.

No, Antić je izdvojio detalj s jedne utakmice kada je Rakitić demonstrirao ljutnju što je bio na klupi.

– Pokazao je svoj karakter, da ne kažem onaj naš balkanski mentalitet. To mu se ne smije događati. Veliki klub takve stvari ne trpi.

Ne postoji pitanje kojim možete Antića iznenaditi. Naravno da prati španjolski nogomet do najsitnijeg detalja. Aktivno analizira i učinak Alena Halilovića u Sportingu iz Gijona. Opet nije želio kategorički odgovoriti na pitanje je li Halilović igrač za Barcelonu.

– Nije se lagano nametnuti u ovoj Barceloni. U Gijonu dobiva utakmice jer to svojim talentom zaslužuje. S Abelardom (trener Sportinga, nap.a.) će sigurno još napredovati. Imali su u Sportingu specifičan problem jer nisu mogli kupovati igrače. Gledao sam ga u utakmici protiv Atlética u Madridu, imao je jednu priliku koju nije realizirao kod rezultata 0:0 – savršeno se Antić prisjeća i najsitnijih detalja i nastavlja:

– Kada govorimo o njegovu statusu u Barceloni, ne smijete zaboraviti da ni brojni drugi igrači nisu dobili pravu priliku, kao primjerice Bojan Krkić. Sada se od siječnja momčadi priključuje i Arda Turan, dakle, konkurencija se pojačava. Za Halilovića je najvažnije da igra i da dalje pokazuje konstantno dobru formu. Njegovo vrijeme tek dolazi.

Dotaknuli smo se i nadolazećeg Europskog prvenstva. Ne očekuje da će Euro biti slabije zbog sustava natjecanja koje je omogućilo i nekim, uvjetno rečeno, slabijim reprezentacijama da dođu na smotru najboljih momčadi Starog kontinenta.

– Vjerujem da na Euro neće utjecati specifična situacija oko Francuske kojoj smo svjedočili zadnjih tjedana. Očekujem jaku Španjolsku, Njemačku...

Posebno je izdvojio da i od Belgije očekuje zapaženu ulogu, a na pitanje o Hrvatskoj kaže:

– Javnost u Hrvatskoj bila je podijeljena. Hrvatska očito treba proći taj proces adaptacije s novim izbornikom. Ne poznajem rad Ante Čačića. Od hrvatskih izbornika kontaktirao sam sa Slavenom Bilićem koji radi odličan posao u Engleskoj s West Hamom, još ranije u Turskoj – zaključio je Antić.

Komentara 2

AG
Agricola
14:17 02.12.2015.

Modrić ne daje puno golova jer on u Realu igra glavnog razigravača, kojem je posao organizirati igru i održavati simetriju momčadi a ne zabijati golove. Ima tko se bavi zabijanjem golova, tu su Ronaldo, Bale, Benzema, Isco itd. Kako si ti uopće mogao raditi u Španjolskoj kao trener kad je očito da nemaš pojma o osnovama nogometa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije