Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjetili smo Plitvička jezera

Radnici u brizi, a objektima nužna obnova

plitvička jezera
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
13.01.2014.
u 17:00

Većina zaposlenika parka na godišnjem je odmoru

Ujutro na glavnome ulazu u naš najpoznatiji nacionalni park Plitvička jezera nije bilo baš nikoga. I parkiralište za automobile i autobuse s druge strane ceste bilo je potpuno prazno. No nadu da se ovdje ipak nešto događa pobudila su tri vozila na mjestima rezerviranima za zaposlenike.

Hotel zatvara vrata

– Ovih dana gostiju je vrlo malo, no to je uobičajeno za razdoblje nakon Nove godine. Osim toga, ove nas je godine, barem zasad, zaobišao i snijeg pa nema ni onih željnih zimskih radosti i pogleda na zamrznute slapove. No sve to za nas je uobičajena slika u ovo doba godine. Zato je većina zaposlenika na godišnjem odmoru. Već u ožujku bit će sve puno drukčije – kažu na recepciji hotela Jezero, najvažnijeg objekta u parku.

No i taj će objekt uskoro, već 15. siječnja, zatvoriti svoja vrata. Zbog štednje gostima će se ponuditi smještaj u susjednom, znatno manjem objektu – hotelu Plitvice. No i to je nešto na što su zaposlenici navikli posljednjih nekoliko godina.

Unatoč neuobičajenom miru, Plitvička jezera obasjana suncem ipak nude dozu poznate atrakcije na koju su svi navikli. Iako sada pomalo nestvarno djeluje već tradicionalno obilježavanje dolaska milijuntog gosta u park, slapovi i žubor vode koja se pretače iz jednog u drugo jezero odaju ljepotu koju je vrlo teško pronaći bilo gdje u svijetu. Tako se za obilazak Plitvičkih jezera odlučila grupica mladih ljudi iz dalekog Tajvana.

– Put u Europu davno smo planirali, a tako smo se odlučili obići i Plitvička jezera. Jednostavno smo morali doći ovamo i uživo vidjeti sve te slike koje smo gledali na internetu – objasnili su nam i nastavili fotografirati.

Slično govori i jedna obitelj iz susjedne Srbije.

– Nikad nismo bili na Plitvicama. Sada smo u posjetu rodbini i odlučili smo da jezera svakako moramo obići – rekli su veselo.

I dok malobrojni gosti uživaju u prirodnim ljepotama, većina zaposlenika dosta je suzdržana. Briga zbog smjene bivše ravnateljice Lidije Bertović, najave štrajka te neizvjesnosti kako će proći proces pregovora, ali i kako će se dočekati iduća sezona, vidi se na licima većine njih. No mnogi polažu nade u novu ravnateljicu Nataliju Božičević.

Povjerenje u ravnateljicu

– Ona je naša. Već 15-ak godina radi ovdje i zna sve dobre i loše strane parka. Vjerujemo da će biti bolje – kazao nam je jedan od zaposlenika, a radničku stranu priče detaljnije je objasnila sindikalna povjerenica Marica Perić.

– Dogovoreno je da će pregovori početi 14. siječnja. Nakon svega, i ja i drugi zaposlenici nadamo se da će sve proći u najboljem redu i da nećemo opet biti izigrani. Zaposlenici doista vjeruju u dogovor na obostrano zadovoljstvo – zaključila je.

Da pred novom ravnateljicom stoji niz izazova vidi se već i u kratkom obilasku parka. Većini objekata nužno je potrebna obnova i sanacija. Za većinu njih kao da je vrijeme stalo još u 80-im godinama prošlog stoljeća. Tu je i u vatrenoj stihiji nestala Lička kuća, jedna od prepoznatljivosti Plitvičkih jezera, a pokretanje radova na obnovi navodno bi trebao biti jedan od prvih poteza nove ravnateljice.

Komentara 4

NI
niks100
20:37 13.01.2014.

Zalosno je kako amateri vode ovaj biser turizma

AK
akil
20:40 13.01.2014.

Uz tako visoke cijene ulaznica,trebalo je već davno sve biti obnovljeno.Dali će lijepa Lidija vratiti štogod od otuđenog novca? Nevjerujem u pravdu u tom poduzeću i biti će kao i dosada ujeo vuk ovcu!

AR
arezej
22:58 13.01.2014.

plitvice se planski uništavaju kao i sve u hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije