Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDAN PRIRUČNIK

Radionica za beskućnike: Učimo ih što je dug i kako se izvući iz njega

Katarina Braovac
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
24.02.2020.
u 20:15

Učimo ih i kako da razviju neke vještine koje im omogućuju da nađu posao...

Šanse za reintegraciju beskućnika postoje, pogotovo onih koji su relativno radno sposobni, odnosno u dobi do, primjerice, 50 godina, jer čim postoji mogućnost zapošljavanja, postoji i rješenje financijskih problema, ističe Katarina Braovac, magistrica ekonomije koja je i financijske i ljudske kapacitete svoje tvrtke Klijent stavila na raspolaganje za volonterski angažman kojim nastoje pomoći beskućnicima da to – prestanu biti.

Cilj joj je i druge poduzetnike motivirati da se na sličan način uključe i, ako imaju mogućnosti, radno sposobnima daju ono što ima najviše treba. Posao. Sa svojim timom i kolegom poduzetnikom, Ratimirom Piljom, koji je doktorand socijalnog rada i psihološki savjetnik, drži radionice financijske edukacije po prihvatilištima za beskućnike, izdali su i priručnik koji im može pomoći da se izvuku sa socijalnog dna.

– Spoj ekonomije i socijalnog rada pokazao se kao dobitna kombinacija u ovom projektu. Željeli smo doprinijeti društvu na volonterski način, ali ne samo kao pojedinci, nego da uključimo cijeli svoj tim u volonterski rad. Ne susrećem se često sa situacijom da poduzetnici volontiraju, pogotovo ne cijela poduzeća, a naš je cilj bio da se uključimo svi, da izađemo iz udobnosti svojih ureda i zakoračimo u jedan drugi, izazovniji, nama nepoznat svijet. Financije, porezi i računovodstvo naš su „fah“, prema tome odlučili smo se na logičan korak – priča ekonomistica, napominjući da su udruge i centri za socijalnu skrb često preopterećeni, ali nemaju ni adekvatnog osoblja koje bi prenijelo stručna znanja o financijama, dok je to njima svakodnevni posao.

Nema dva ista slučaja

– Cilj nam je podići svijest poslodavaca kad je riječ o zapošljavanju beskućnika – poručuje Katarina Braovac.

Ona, Ratimir Pilja i zaposlenice njezine tvrtke još su 2016. godine počeli s ciklusom radionica i predavanja za Caritasove korisnike minimalne zajamčene naknade, a nakon toga uslijedila je suradnja s korisnicima prihvatilišta za beskućnike, mladima koji su bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ženama žrtvama nasilja...

– Također, kontinuirano savjetujemo one koji su na rubu, a blokirani su ili ovršeni. U našem timu je i odvjetnica koja se bavi konkretnim slučajevima – otkriva nam.

Na njihovim radionicama aktivno je sudjelovalo više od 50 beskućnika i nikad nisu susreli dva ista slučaja, niti ih mogu svrstati u neke tipizirane kategorije. Ipak, među najčešćim razlozima ostanka bez krova nad glavom su starost, bolest i neadekvatno obrazovanje koje često rezultira ovrhama.

– Kad smo kod neznanja, prema našem istraživanju, 49 posto ispitanika u prihvatilištima je na pitanja koja se odnose na financijsko znanje odgovorilo s “ne” ili “ne znam”. Neto plaću iz bruto plaće ne zna „izračunati“ 88 posto ispitanika, a njih 72 posto nije upoznato ili je djelomično upoznato s mjerama aktivne politike zapošljavanja – iznosi i statistiku do koje su došli.

Kad govori o reintegraciji kroz zapošljavanje, otkriva da je jedan dio beskućnika i volontirao pa su tako stekli znanja i vještine koje su im omogućile da nađu posao.

– Imali smo slučaj korisnika koji je izašao iz prihvatilišta i trebao je završiti na cesti. To je bio jedan od naših najvrednijih pohađatelja radionica. Od četiri poslodavca kojima smo ga preporučili dvojica su ga odbila upravo zbog stigme beskućnika. Ipak, pronašli smo mu zaposlenje i danas je samostalan, trenutačno radi i samostalno se brine o sebi – navodi primjer s dobrim epilogom. Drugi je štićenik prihvatilišta, osim njihovih, pohađao i edukacije za vozača kamiona pa otišao u Njemačku i tamo našao posao. Treći se zaposlio kod prijatelja.

– Što se tiče reintegracije, treba biti realan, ali mi duboko vjerujemo da za svakoga ima šanse i da će s naših radionica otići barem s jednom korisnom rečenicom koja će ga u nekom trenutku usmjeriti prema pozitivnijem ishodu – ne skriva entuzijazam ova energična žena koja uz svoju tvrtku i beskućnike „hendla“ i obitelj s troje djece.

Na radionicama, kaže, prolaze osnovne teme: kako povećati prihode i kontrolirati rashode. Uče polaznike što je dug i kako se izvući iz njega.

– Pokušavamo i razviti neke vještine, ponuditi im na neki način „coaching“, psihosocijalnu podršku, a to iziskuje dulji angažman te individualni pristup. Nekada je dovoljno samo biti tamo, čuti ih i doživjeti da i mi shvatimo kako bolje pomoći – kaže.

Priručnik za financijsko opismenjavanje koji su izdali nastao je kao rezultat istraživanja koje su proveli s korisnicima Caritasova Prihvatilišta za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu. Prije radionica koje su tada tek planirali proveli su kvantitativno i kvalitativno istraživanje kako bi definirali probleme koji muče beskućnike i obradili ih na radionicama. Korisnici su ispunili standardizirane OECD-ove ankete o financijskoj pismenosti, a zatim su imali individualne razgovore.

Sukreatori priručnika

– Ti susreti bili su potpuna suprotnost od onoga što smo očekivali. Vjerujem da svi među ovu populaciju dolazimo s predrasudama, a oni su nam ih u potpunosti srušili i neizmjerno sam zahvalna zbog toga. Sjedili smo s inteligentnim ljudima od kojih su neki završili i fakultete, ali su ih životne okolnosti jednostavno dovele na rub društvene ljestvice – otkriva nam Katarina Braovac. Tijekom razgovora došli su do brojnih konstruktivnih zaključaka samih beskućnika koje su uvrstili u priručnik.

– Tako smo iz pozicije da dolazimo poučavati ih i docirati im došli u situaciju da pronađemo sukreatore priručnika koji je napravljen samo za njih. Ne mogu vam opisati taj osjećaj ponosa koji su neki od njih imali kada su shvatili da su aktivni sudionici – priča je odmah dobila nevjerojatan zalet. Na svakoj našoj radionici upravo su oni bili pažljivi slušači, što nije uvijek slučaj. Na najviše poštovanja, suradnje i ljudskosti naišli smo upravo tamo, među beskućnicima – kaže ova humanitarka.

Na pitanje o planovima odgovara da se, s obzirom na to da volonterski odrađuju sve projekte, rado odazovu kada ih zovu bilo kamo. Voljeli bi imati priliku provesti financijsko opismenjavanje na široj razini, ali za to, kaže, treba postojati interes Centara za socijalnu skrb i mjerodavnih institucija koje vode brigu o beskućnicima.

U međuvremenu, u travnju započinje i ciklus predavanja i radionica za mlade bez roditeljske skrbi koji su smješteni u Caritasovoj kući. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije