Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najčasniji popis

Radio sam časno, ne za privilegije, a u Registru nisam niti trebao biti

'03.04.2012., Karlovac - Sjednica skupstine Karlovacke zupanije. Josip Zaborski, predsjednik skupstine karlovacke zupanije. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
09.01.2013.
u 14:12

Kao dragovoljac prijavio se u lipnju 1991. i umjesto na ratište poslan je u Centar za socijalnu skrb. U borbenom sektoru ima dan

I dok bi mnogi željeli da kraj njihovog imena u Registru hrvatskih branitelja bude upisan što veći broj dana, a drugi pitaju jesu li se svi pobrojani zaslužili naći na popisu, predsjednik Skupštine Karlovačke županije Josip Zaborski nije ni želio da ga se evidentira.

 – Moja priča počinje još u lipnju 1991. kada sam se prijavio kao dragovoljac i završio u domu u Hrnetiću. No, umjesto u borbu poslali su me u Centar za socijalnu skrb i kasniji je moj put više ili manje poznat. Brinuo sam se o prognanicima čitav rat. Iako sam često bio i na Turnju i u većoj opasnosti od nekih koji su evidentirani u Registru branitelja ne smatram da sam trebao biti na popisu.

Časno sam radio posao koji se od mene očekivao tih godina. Nisam to radio za privilegije i tako je razmišljala većina hrvatskih branitelja. Na kraju, u Registru mi je evidentiran tek jedan dan u borbenom sektoru. No, po meni taj podatak zaista nije trebalo bilježiti – tvrdi Zaborski.

 Smatra da Registar uopće nije relevantan popis. U njemu se, kako kaže, nalaze u istom košu ratnici i oni koji su većinu vremena proveli negdje u uredima. Tu je i niz drugih nelogičnosti.

 – Neki koje sam našao u Registru imaju ogroman broj dana provedenih u neborbenom sektoru. I ja sam mogao tražiti da se i moj posao tijekom tih godina tretira na taj način. Ipak, nisam želio da tako dođem do nekoliko tisuća dana provedenih u ratu. U sličnoj su situaciji i mnoge moje kolegice s kojima sam radio u to vrijeme. Možda su i one za svoj silan trud i rad sa prognanicima i izbjeglicama te rješavanje mnogih ratnih problema, to isto zaslužile – zaključio je Zaborski.

Ključne riječi

Komentara 2

MU
mudri1
17:30 09.01.2013.

Dali ima još onih Koji se nelibe da je stranka koja je stvorila državu bez drgi Napravila kriminal u Hrvatskoj isto bez drugi''''''''''???????A znamo koje zapisivao Branitelje jedino imena treba objaviti Zapisničarima.'''''''?????

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:49 09.01.2013.

Otkud direktoru Korduna 5 godina borbenog sektora ili direktoru ciglane 4 godine? Valjda su ujutro oblačili kravate i na posao u firmu, a popodne i vikendom išli na frontu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije