Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Andročec

'Poneki Hrvati uspjeli su preuzeti poslovanje od Nijemaca i postati jači od svojih investitora'

Privatna arhiva
24.08.2022.
u 08:47

U četrdesetak poduzeća udruženje danas broji oko dvije tisuće vrhunskih majstora i inženjera koji rade u njemačkoj brodogradnji, autoindustriji, automatici, robotizaciji, instalacijama te ostvaruju više od sto milijuna eura godišnje.

Što je Njemačka nama, a što smo mi Njemačkoj? Kao i ostali Hrvati iz Njemačke, to pitanje postavlja i Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja GIU Ingra-DET iz Düsseldorfa, najstarijeg udruženja hrvatskih industrijskih poduzeća u EU, koje je okupljalo i okuplja najpoznatije hrvatske izvoznike u Njemačku.

Zoran Andročec prije dvadeset godina u Njemačku je došao iz Zagreba, u kojem je radio u javnom sektoru, među ostalim s iskustvom rada na Trgu svetog Marka i Zrinjevcu. Kao i mnogi drugi, došao je s ciljem da to bude privremeno, a, izvjesno je sada, ostao je za stalno: najprije kao namještenik hrvatske tvrtke, a sada direktor servisne tvrtke koja vodi udruženje.

– Kao i većina mojih kolega, između smo dviju država, putujemo stalno i, sportski rečeno, igramo utakmice na njemačkom tržištu – govori Andročec, koji je, prema mišljenju mnogih, najzaslužniji što unatoč krizi poslovno udruženje hrvatskih tvrtki uspješno brodi na njemačkom tržištu.

No Andročec ističe da su pravi heroji uspješnosti GIU Ingra-DET direktori tvrtki iz udruženja koji ne vole biti u javnosti.

– Oni su ti koji osobno znaju svakog kolegu radnika i rješavaju njihove probleme kako bi hrvatski radnici uvijek nadmašili njemačke kolege svojom marljivošću, učinkom i dovitljivošću – kaže.

U četrdesetak poduzeća udruženje danas broji oko dvije tisuće vrhunskih majstora i inženjera koji rade u njemačkoj brodogradnji, autoindustriji, automatici, robotizaciji, instalacijama te ostvaruju više od sto milijuna eura godišnje.

– Poneki Hrvati uspjeli su preuzeti poslovanje od Nijemaca i postati jači od svojih investitora – ističe Andročec smatrajući kako je interesno okupljanje uvijek bilo smisleno.

– Još kad bi iza hrvatskih tvrtki stala tehnološka i financijska podrška države Hrvatske, mogle bi u Hrvatsku vraćati višestruko uloženo.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bluffer
Bluffer
09:15 24.08.2022.

Drzava koja nema dugorocnu razvojnu strategiju je osudena na propast,da je suprotno mnoge stvari bi kopirati od poljaka,turaka ili izraelaca a ne da nasu dijasporu "deca sistema" dozivljavaju kao njihovi rodirelji drzavnim neprijateljima😡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije