Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon mu predugačak

Radić: Novi Zakon o bespravnoj gradnji nije dovoljno jednostavan

\'28.04.2010. Zagreb - Jure Radic, profesor na gradjevinskom fakultetu i direktor IGH Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
04.04.2012.
u 23:31

Izmjene i dopune Zakona o legalizaciji bespravno legalizirane gradnje naišle su na kritike struke

Da je 2000. godine podvučena crta, ne bi bilo problema s bespravnom gradnjom, poručio je Ljubo Ćesić Rojs gostujući u srijedu na HTV-ovoj emisiji Otvoreno o legalizaciji bespravne gradnje. Najavljene izmjene i dopune Zakona o legalizaciji bespravno legalizirane gradnje kritizirali su predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak, koji ih je nazvao čistom katastrofom, te Toni Vidan iz Zelene akcije, u kojoj su novim prijedlozima "šokirani".

- Dešava se pogodovanje mešetarenju, i opet se legalizira atak na obalu, šume i poljoprivredno zemljište - rekao je Vidan, koji je podsjetio kako Kukuriku koalicija nije ispunila predizborno obećanje prema kojemu je resor prostornog uređenja trebao biti sastavni dio Ministarstva zaštite okoliša.

Nekadašnji ministar razvitka i obnove Jure Radić poručio je sadašnjem ministru graditeljstva Ivanu Vrdoljaku da novi zakon treba dodatno pojednostaviti kako bi se postupak legalizacije ubrzao. O 10 posto bespravnih objekata može se raspravljati, ali ostalih 90 posto moguće je riješiti po puno jednostavnijem postupku, smatra Radić.

- Počeo sam čitati zakon, ali sam odustao jer je predugačak. Napravite zakon na jednoj stranici - savjetovao je Radić.

Vrdoljak mu je odgovorio kako smatra da se jednostavnost postigla u legalizaciji gospodarskih, poljoprivrednih i ostalih ciljanih objekata. Rekao je i kako želi zaustaviti daljnju devastaciju, ali nije spreman srušiti 300 tisuća bespravno sagrađenih objekata zbog svih socijalnih posljedica koje bi ta rušenja donijela.

Bivši saborski zastupnik HDZ-a Ljubo Ćesić Rojs i sam ima problema s inspekcijom zbog svoje vile na zagrebačkom Markuševcu koju je morao rušiti, no smatra da je riječ o "političkom rušenju". Rekao je kako podržava novi zakon te da će ispoštovati volju većine u Saboru jer je legalist. Podsjetio je kako je još 2000. godine kao saborski zastupnik pozvao tadašnjeg premijera Ivicu Račana da poduzme nešto u vezi bespravne gradnje, ali bez rezultata, pa je ispalo - "Tko je jamio, jamio je".

Komentara 14

BI
Biograd
08:01 05.04.2012.

jedini pravedan oblik legalizacije je da svatko plati isti postotak za legalizaciju od vrijednosti svog objekta. Sada ima 100 primjera da netko kome objekat vrijedi 500 000 eura treba platiti 10 puta manje nego onaj kome objekat vrijedi 50 000 eura.

KR
kreont
08:06 05.04.2012.

Zakoni kao i oni koji ih donose i oni koji ih ne sprovode vode ekvivalent čistoj ljudskoj gluposti sa prilogom bezobrazluka, korumpiranosti i domoizdaje. Sada se dakle može legalizirati ono što je prije bilo nelegalno. Da sada imam novaca baš bi u inat išao graditi neboder uz obalu.

DR
drug
03:31 05.04.2012.

Zakon je super jer mora se uvjek ostaviti mjesta na stolu za kobasice, odojke, janjce i sl..... pitajte naše referente ili čuvare pečata koliko se mora popiti i pojesti da bi se potpis stavio.... Ajd uzdravlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije