Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radeljak izbjegao rušenje stana, SPC kasno tražio ovrhu!

Sud je, ukidajući rješenje o ovrsi protiv Radeljaka, zaključio da je Srpska pravoslavna crkva trebala zahtjev predati najkasnije do 24. veljače.
24. rujna 2010. u 09:23 24 komentara 492 prikaza
\'19.01.2010., Zagreb - Stan Josipa Radeljaka na Trgu Petra Preradovica.  Photo Tomislav Miletic/PIXSELL\'
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kontroverzni poduzetnik Josip Radeljak, iskusan u sudskim sporovima koje je sam pokrenuo ili koje su drugi vodili protiv njega, uspio je zasad izbjeći posljedice pravomoćne presude. Iako je prema presudi Radeljak morao srušiti stan koji je protuzakonito dogradio na zajedničkoj terasi u središtu Zagreba na sedmom katu zgrade na Preradovićevu trgu, od rušenja stana sada nema ništa jer je zagrebački Općinski građanski sud ukinuo rješenje o ovrsi!

Prihvaćena žalba

Sudac Miroslav Suton zaključio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja je i dobila spor protiv Radeljaka, zbog smetanja suposjeda podnijela prijedlog za ovrhu izvan predviđenog zakonskog roka od 30 dana. Time je prihvaćena Radeljakova žalba na rješenje o ovrsi. Drugim riječima, sud smatra da je Srpska pravoslavna crkva promašila rok u kojem je trebala zahtijevati ovrhu, odnosno rušenje Radeljakovih nezakonito dograđenih 40-ak kvadrata na vrhu zgrade na Preradovićevu trgu 5. Rok je prošao, smatra sud, 24. veljače ove godine, a SPC je zahtijevao ovrhu 5. ožujka.

No SPC je podnio žalbu Županijskom sudu, koji će dati konačnu odluku, kaže glasnogovornica Općinskoga građanskog suda Maja Bilandžić. Prema pravomoćnoj presudi od 14. siječnja 2010., Radeljak je na dijelu zajedničke terase na kojoj su do tada stanari sušili rublje i sunčali se nadogradio stan 2002. Dio terase zapravo je pretvorio u stambeni prostor.

Odbio odnijeti namještaj

SPC, kao većinski vlasnik zgrade, koja je spomenik kulture, tužio je Radeljaka za smetanje suposjeda. Pošto je izgubio spor, morao je u roku od osam dana od pravomoćnosti presude odnijeti namještaj i srušiti stambeni prostor na terasi. No to nije htio dragovoljno učiniti pa je od 25. siječnja 2010. počeo teći jednomjesečni rok kada je Srpska pravoslavna crkva trebala tražiti ovrhu, zaključio je sudac M. Suton. No, SPC u žalbi koju je podnio Županijskom sudu smatra da im je prema klauzuli o pravomoćnosti i ovršnosti presude rok istjecao tek 12 ožujka, dakle tjedan dana nakon što su tražili ovrhu.

\"To je nečija igra, na kraju će on ipak

\"To je nečija igra, na kraju će on ipak morati rušiti stan\"

- To su pravne malverzacije i nečija igra kako bi se izbjegla ovrha jer smo mi navodno zakasnili u roku podnijeti prijedlog za ovrhu. Ovršno rješenje već je bilo doneseno i nije točno da nismo tražili ovrhu na vrijeme. Sad sam na bolovanju pa nisam upoznat sa svim detaljima, ali mislim da će sve ipak biti u redu jer imamo pravomoćnu presudu da Radeljak mora srušiti stan i vjerujem da će Županijski sud prihvatiti našu žalbu i da će na kraju Radeljak morati vratiti zajednički dio terase u prvotno stanje, kazao nam je paroh Milenko Popović.

IZGUBLJENE DIKANOVE PARNICE Odvjetnik S

IZGUBLJENE DIKANOVE PARNICE

Odvjetnik Suša: Sve je jasno,zakon je takav

Radeljakov odvjetnik Dragan Suša nije želio komentirati ukinuto rješenje o ovrsi, nego je samo rekao da je sve jasno i da je takav zakon i procedura. Radeljak je nepravomoćno izgubio spor sa SPC-om 2007., a pravomoćno u siječnju 2010.

Radovima oštetio kulturno blago

Radeljak je 2007. godine pravomoćno uvjetno osuđen u Dubrovniku zbog oštećenja izazvanih radovima na kulturnom dobru od nacionalne važnosti, odnosno na njegovoj kući u dubrovačkoj povijesnoj jezgri. To je bila prva osuda zbog devastacije kulturnog blaga

Sporio se u Splitu s polubratom i izgubio

Radeljak je prema pisanju Slobodne Dalmacije izgubio spor na splitskom Trgovačkom sudu s polubratom Željanom Radmanom oko vlasništva nad kavanom Semafor i restoranom Pimpinela u Splitu. Tvrdio je da mu je brat prenio vlasništvo nad tvrtkom Semko u sklopu koje su ti objekti

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    lik je preljigav a čini mi se da je i štetočina. nemam pojma ali uvijek takve likove poštede, da je bila baba mara koja je pušila travu, zgromili bi joj kuću u sekundi! DOLJE BANDA LOPOVSKA!!!

  • stari_mudrac:

    ovaj se zove suton, ona jacina intimusica se zove sumrak.....pa di mi to živimo ? i šta ako SPC nije ni podnijela zahtjev za ovrhu ? postoji presuda o rušenju i sud neka natjera ovog mračnjaka dikana da zruši !!!!!!!!!!!!

  • -obrisani-:

    Dakle jedan Đilkan Radeljak ne poštuje odluke hrvatskog suda, pa što je on iznad zakona?